Skupina mladých lidí mluví - Blog OVB
Vše o vašich financích

Náš blog

Zde se dozvíte vše o tématech financí, opatření, pojištění a kariéry. Poskytujeme vám užitečné tipy pro váš každodenní život, informujeme o novinkách ze světa financí a dáváme vám náhled ze zákulisí OVB.

Dítě házející mince do spořícího prasátka – měsíční fixní náklady

| OVB Allfinanz, a.s.

Co jsou fixní měsíční náklady domácnosti a jak vysoké by měly být?

Víte, kolik měsíčně utratíte? Mnoha lidem chybí přehled o tom, kolik měsíčně utratí – přesto je to nezbytný základ pro vlastní finanční a životní plánování. Celkové výdaje domácnosti jsou vždy tvořeny fixními a variabilními náklady. Ale co přesně jsou fixní náklady? A jakou část rozpočtu domácnosti by měly tvořit?

Mladá dívka s vánočním srdcem – správné investování peněz

| OVB Allfinanz, a.s.

Jak nejlépe zhodnotit peníze: možnosti výhodného spoření a správného investování

Vánoce jsou za dveřmi! Roční prémie, vánoční bonusy a peněžní dary o Vánocích mnohým zpříjemní přelom roku. Ačkoli to může být jakkoli lákavé, utratit hned vše najednou není rozumné. Mnohem lepší a udržitelnější je peníze nechat správně zhodnocovat a investovat tak do vlastní budoucnosti. V následujících odstavcích zjistěte, jak to udělat.

| OVB Allfinanz, a.s.

Česká národní banka šlape na brzdu

Česká národní banka šlape na brzdu rozjetých úvěrů na bydlení a k tomu navíc pošilhává už i po ruční brzdě. Dosud to mohlo zdánlivě vypadat, že ji situace kolem rekordního počtu úvěrů, nadhodnocených cen nemovitostí a uvolněných pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů v podstatě moc nevadí. Na svém čtvrtečním zasedání však otočila kormidlem poměrně zásadně proti vlně stále se valících úvěrů, pro které od dubna 2022 nastavila, ve srovnání s dnešními pravidly, výrazné restrikce.

| OVB Allfinanz, a.s.

Zvyšování sazeb hypoték nabírá na tempu

Sazby, za které banky nabízejí hypotéky, brzo přesáhnou 4 procenta. S tím, jak se zvedají úrokové sazby, snižují se i počty a objemy poskytnutých hypoték. Pokud sazby dále porostou, měsíční splátka hypotéky se zvýší o stovky až tisíce korun. Jsou tedy hypotéky stále ještě výhodné?

Dvě mladé ženy na nákupech – Uvědomělá spotřeba a udržitelnost

| OVB Allfinanz, a.s.

Přiměřená spotřeba: odpovědné nakupování s čistým svědomím

Speciální nabídky, kam se podíváte – Black Friday, Cyber Monday a další, vás v listopadu lákají na řadu výhodných akcí. Nakupovat pouze to, co opravdu potřebujete, je často obtížné. Udržitelná spotřeba není prospěšná jen pro životní prostředí, ale také pro vaše dobro. A navíc, na opravdu důležité věci vám zbude více peněz.

Mladá žena v kabátu s hrnkem – úrazové pojištění a ochrana proti krádežím během podzimního období

| OVB Allfinanz, a.s.

Bezpečně během pošmourného období roku s úrazovým pojištěním a pojištěním domácnosti: Která ochrana má smysl?

Je tady opět nepopulární roční období: dny se zkracují, teploty klesají – pošmourné období je za dveřmi. Bouře, déšť a listí zvyšují riziko úrazů a zloději za tmavých večerů prožívají lehké časy. A proto je obzvláště důležité si před podzimem a zimou zkontrolovat pojištění a aktualizovat ho.

| OVB Allfinanz, a.s.

Dopady zvýšení sazby ČNB

V poslední době zažíváme zvyšování cen výrobků a služeb. Český statistický úřad zatím naposledy zveřejnil míru inflace, resp. tedy index spotřebitelských cen, v srpnu, kdy meziroční nárůst cen činil 4,1 %.

Finance a ženy: Takto to funguje s důchodovým zabezpečením a spol.

| OVB Allfinanz, a.s.

Finance a ženy: Správné důchodové zabezpečení a cesta k finanční nezávislosti

Pokud jde o rovnoprávnost, událo se toho za posledních sto let mnoho. Pouze u financí se ještě emancipace definitivně neprosadila: Stále to jsou hlavně muži, kteří zodpovídají za finance a důchodové zabezpečení. Ženy se musejí stát finančně nezávislejší, aby byly zabezpečeny také v pozdějším věku a aby zabránily chudobě ve stáří.

| OVB Allfinanz, a.s.

Jak bojovat s inflací, aby nám neznehodnocovala rodinné úspory

Inflace v červenci výrazně překročila očekávání, když spotřebitelské ceny vyrostly meziročně o 3,4 %. Jen loni přitom Češi na účtech naspořili odhadem přes 300 miliard korun, které chtějí či mohou utratit. Pokud tak neudělají, zbytečně jejich úspory ztrácejí hodnotu.