Možnosti financování studia

|

Studenti v konverzaci – Studentské financování
Nejdůležitější fakta o studentských financích

Předpokládaný čas čtení: 4 minut

  • Studium na vysoké škole je vždy spjato s různými náklady – školné, bydlení, vybavení, stravování, učebnice, cestování, volný čas
  • Vždy existuje několik možností financování studia – finanční podpora od rodičů, stipendia, studentské půjčky či studentské brigády.
  • Je potřeba, aby studenti našli pro sebe tu nejlepší možnost individuálně, přičemž také mohou různé možnosti kombinovat.

Chceš začít studovat? Nebo snad rozšířit svůj bakalářský titul o magisterský? I studium na státních univerzitách s sebou nese značné náklady, avšak z časových důvodů souběžná práce na plný úvazek většinou nepřipadá moc v úvahu. Máme proto pro tebe několik tipů a možností, jak své studium financovat.

Hned po absolvování střední školy jít na vysokou školu a postavit se konečně na vlastní nohy – to je sen mnoha mladých lidí. Chtějí prostě být konečně nezávislí. Kde ale při studiu vzít peníze na pokrytí s tím spojených nákladů?

Možnosti financování studia na vysoké škole

Neexistuje pouze jeden způsob, jak financovat své studium. Někdy ke stejnému cíli vedou různé cesty. Možné je to zkombinovat! Ať už jde o podporu od rodičů nebo od státu, studentskou půjčku, stipendium či studentskou brigádu – seznam možností je dlouhý.

Pokud studuješ mimo tvé bydliště a nebydlíš tak již u rodičů, při splnění určitých podmínek máš jako student nárok na ubytovací stipendium. Kritéria pro udělení ubytovacího stipendia vycházejí ze stipendijního řádu a předpisů dané fakulty. Vždy je ale potřeba studovat v prezenční formě studia a dodržet standardní dobu studia.

Pokud je student z rodiny, která je v tíživé situaci a její příjem není vyšší než 1,5násobek životního minima, má rovněž nárok na podporu od státu v podobě sociálního stipendia. Do 26 let věku, pokud příjem rodiny nepřesahuje 2,4násobek životního minima, je rovněž možné zažádat stát o přídavek na nezaopatřené dítě.

Pokud se dá student na doktorandské studium v prezenční formě, přičemž zároveň nepřekročil standardní dobu studia, má od státu nárok na doktorandské stipendium.

Stipendium a studentská půjčka

„Já ale stipendium nikdy nedostanu.“ Prostě to vyzkoušej! K získání stipendia nepotřebuješ vždy průměr známek 1,0. Abys získal stipendium, musíš splnit určité požadavky, ty však nejsou tak vysoké, jak si mnoho studentů myslí. Navíc, stipendií existuje více druhů. A jsou to prostě peníze „zdarma“. Důležitými kritérii jsou obvykle ekonomická situace, talent a sociální angažovanost. Poskytovateli stipendií nejsou jen stát, ale například i různé organizace, nadační fondy nebo korporace. Kromě přímé finanční podpory, studentům mohou hodně pomoct také sítě absolventů, workshopy nebo třeba různé studentské kempy.

V případě studentských půjček je to jiné. Peníze nedostanete zadarmo a po studiu je musíte vrátit – i s úroky. Vzhledem k tomu, že se jedná o půjčku na financování studia, úroky jsou na spodní hranici běžných podmínek.

Náš tip: Studentskou půjčku neber na lehkou váhu a nejprve prozkoumej všechny další možnosti financování studia. Půjčka je totiž závazek i do budoucnosti.

Portrét studenta - Financování studia

Brigády a práce při studiu

Pokud máš při studiu ještě nějaký čas, přivydělávat si na financování tvého studia pomocí studentské brigády je to pro tebe ideální. Mnoho univerzit a studentských unií má své vlastní veletrhy pracovních příležitostí, můžeš tak získat zajímavou práci a díky ní i vlastní příjem. Pokud tvá studentská brigáda souvisí s tvým studiem, je to ještě lepší. A navíc vypadá dobře i v tvém životopise. Nicméně, je nesmírně důležité, aby tvé studium zůstalo vždy na prvním místě!

Pokud jde o pracovní příležitosti, existují různé možnosti, jak při studiu zároveň pracovat. Může se jednat o klasické zaměstnání jako pracující student, práce během přestávky mezi semestry nebo třeba tzv. mini-job. Pro studenty je tak nejvýhodnější brigáda na základě dohody o provedení práce či tzv. „příležitostný příjem“. Dohoda o provedení práce musí být uzavřena písemně a pro jednoho zaměstnavatele je možné odpracovat maximálně 300 hodin za rok. Při práci na dohodu o provedení práce musí být dodržena minimální hodinová mzda, která v roce 2022 činí 96,40 koruny. Výše hrubé měsíční odměny není omezena. Sociální pojištění a zdravotní pojištění se neplatí, když měsíční odměna činí 10 tisíc korun a méně. Při překročení hrubé měsíční odměny se však již pojistné platí, sazba zdravotního pojištění činí 4,5 procenta a sazba sociálního pojištění 6,5 procenta.

Duální studium: Vyplatí se dvojnásobná práce?

Duální studium je teoretické studium, které je pravidelně doplňováno praktickými částmi ve firmách. To nabízí efektivní propojení vzdělávání a praxe. Velmi vysoká pracovní zátěž, která se ale nakonec vyplatí. Avšak studium v duálním nebo kombinovaném režimu není vhodné pro každého. Je třeba popřemýšlet a rozhodnout se, zda jste ochotni studovat a pracovat najednou i na několik let. Během duálního či kombinovaného studia se bude třeba obejít bez jednoho nebo dvou volných víkendů v měsíci.

Na druhou stranu, duální studijní program má jednu obrovskou výhodu – umožnuje ti mít při studiu zároveň příjem. Kromě mzdy může zaměstnavatel platit i školné. To však záleží na zaměstnavateli. Výši měsíční mzdy ovlivňuje například velikost a specializace firmy.

Kolik peněz jako student potřebuješ?

Dvě studentky před vysokou školou – studentské finance

Školné, bydlení, vybavení, jídlo, doprava, volný čas, cestování – během studia se sejde spousta věcí, které stojí peníze.

Kolik potřebuje student měsíčně na životní náklady během studia? Co všechno brát v potaz v případě studia jinde než v místě bydliště. Sestavili jsme seznam nákladových položek, se kterými je třeba počítat při studiu.

  • Školné: Tyto poplatky se liší v závislosti na tom, zda studuješ na soukromé nebo státní škole.
  • Bydlení: Je značný rozdíl v tom, jestli bydlíš s rodiči, na kolejích, či se přestěhuješ do prvního sdíleného bytu.
  • Životní náklady: Budeš je mít, a to i tehdy, když stále žiješ se svými rodiči. Patří mezi ně jídlo, oblečení, doprava i peníze na volnočasové aktivity.
  • Místo studia: Nájemné je mnohem vyšší ve velkých městech než v malých městech.
  • Vybavení a školní potřeby: notebook, tiskárna, knihy... dobře si rozmysli, co ke studiu skutečně potřebuješ a bez čeho se naopak obejdeš.
  • Měsíční poplatky za smlouvy: Každý měsíc musíš platit například za mobilní a internetový tarif.

5 chytrých tipů pro to, jak jako student ušetřit peníze

Na tomto místě můžeme konstatovat jednu věc: Studium vždy stojí peníze. Často se během studia vydělat bokem moc nedá, a tak pro tebe máme šest tipů na to, jak ušetřit peníze.

  • Starý dobrý deník příjmů a výdajů: Pokud chceš ušetřit peníze, musíš mít přehled o své finanční situaci. Kolik utratíš měsíčně za jídlo? Kolik tě stojí mobilní tarif? Ať už chceš vést svůj peněžní deník klasickým způsobem jako psací blok, nebo s aplikací v mobilním telefonu, proč to příští měsíc nezkusit?
  • Studentské slevy: Existuje mnoho slev pro studenty. Patří mezi ně například vstupy do muzeí, bazénů, divadel či kin. Vyplatí se mít studentský průkaz stále u sebe.
  • Univerzitní sporty: Tanec, volejbal, fotbal, běžecké skupiny – univerzity a vysoké školy většinou nabízí širokou paletu různých sportů. Prostřednictvím své univerzity můžeš sportovat levně a zároveň se i udržovat v kondici. Umožní ti to také rychle navázat nové kontakty.
  • Bleší trhy: Projdi se o víkendu s přáteli po bleším trhu a najdi výhodnou nabídku. Na blešácích se vždy najde spousta věcí, které se dají použít, avšak za mnohem nižší cenu než stojí nové. Pokud je špatné počasí, podívej se do kamenných nebo online bazarů.
  • Nekupuj, vypůjč si: Knihy, elektrospotřebiče či různé nástroje jsou věci, které často potřebuješ jen na krátkou dobu, a tak se je ani nevyplatí kupovat. Zeptej se v okolí svých přátel nebo jiných studentů, zda ti mohou věci na nějakou dobu vypůjčit.
Chtěl/a bys jako student pracovat v OVB?

Čeká tě flexibilní pracovní doba a pestrá brigáda finančního poradce, díky které můžeš financovat své studium.

Přečtěte si také:

Smějící se student – Odborné vzdělávání

| OVB Allfinanz, a.s.

Zaměstnání, odborné vzdělávání, nebo studium na vysoké škole: Co se více vyplatí?

Jde dost možná o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě mladých lidí – otázka, jež vyvstane po získání maturity. V dnešní době existuje nespočet možností a cest, ale tato velká volba není vždy jednoduchá. Proto je nutné se uklidnit, nadechnout a poctivě se zamyslet a promyslet, co chcete dělat. Jak můžete najít to, co je pro vás nejlepší? A je pro vás vhodnější vysokoškolský diplom nebo odborná praxe či rovnou zaměstnání? Ukážeme vám výhody a nevýhody, dáme vám pár tipů, které vám rozhodování usnadní.

Mladá žena u stolu s chytrým telefonem, notebookem a dokumenty pro vedení osobního rozpočtu

| OVB Allfinanz, a.s.

Veďte si osobní rozpočet: Jak mít přehled o svých financích

V každodenním shonu má přesný přehled o svých financích jen málokdo. Osobní peněžní deník vám pomůže sledovat vaše příjmy a výdaje. Dobrou zprávou je, že vést si evidenci o příjmech a výdajích není vůbec těžké. Nemusíte být odborníkem na vedení účetnictví – jakmile uděláte první krok, je důležité vytrvat.