Jak nejlépe zhodnotit peníze: možnosti výhodného spoření a správného investování

|

Mladá dívka s vánočním srdcem – správné investování peněz
Nejdůležitější fakta o správném investování peněz

Předpokládaný čas čtení: 5 minut

  • Existují různé způsoby, jak rozumně investovat své úspory. Typ investice, který je pro vás vhodný, vždy závisí na vaší individuální situaci.
  • Vždy má smysl investovat své peníze dlouhodobě. Tímto způsobem totiž budete mít více času na budování bohatství, získávání výnosů a vyrovnání případého kolísání hodnoty. A proto je tak důležité začít investovat již v mladém věku.
  • Každému, kdo přikládá důležitost dobrému výnosu, se doporučuje investovat do fondů. To je užitečné zejména pro mladé lidi, protože investované peníze mohou být investovány na mnoho let a jsou tak méně náchylné na výkyvy nebo propady akciových trhů.
  • Pro začátek stačí investovat pouze v malých částkách. Časem lze i s malými příspěvky nashromáždit značné množství kapitálu. Důležitá je také široká diverzifikace investovaného kapitálu.

Vánoce jsou za dveřmi! Roční prémie, vánoční bonusy a peněžní dary o Vánocích mnohým zpříjemní přelom roku. Ačkoli to může být jakkoli lákavé, utratit hned vše najednou není rozumné. Mnohem lepší a udržitelnější je peníze nechat správně zhodnocovat a investovat tak do vlastní budoucnosti. V následujících odstavcích zjistěte, jak to udělat.

Zejména pro mladé lidi je obtížné začít s rozumnou investiční strategií. Mnozí právě v mladém věku neradi řeší budoucnost, nevědí dost o investicích a financích nebo jejich účet prostě zeje prázdnotou. Můžeme vás ale uklidnit – pomocí pár jednoduchých kroků můžete začít dělat něco pro svou budoucnost už teď – a to i bez vysokého platu či odborných znalostí v oblasti investic.

Proč je důležité rozumně investovat své peníze

To, co fungovalo za života vaší babičky, už dávno neplatí - vkladní knížky, běžné účty nebo staré dobré prasátko už dávno nejsou vhodnou investiční možností.

Ba naopak, pokud své peníze necháte ležet na tradičních, takzvaně bezpečných místech, ve skutečnosti riskujete ztrátu hodnoty. Rostoucí inflace způsobí to, že čím déle je tam necháte ležet, tím méně nakonec za své úspory dostanete. A vzhledem k současné dlouhodobě nízké úrokové sazbě dostáváte ze svých uložených peněz nízký úrok, který by mohl inflaci kompenzovat.

Přestat šetřit a hned vše utratit ale také není správným řešením. Nejdůležitější věcí vždy zůstává, abyste zůstali dobře zajištěni – a to i do budoucna.

Jaké existují možnosti investování?

V závislosti na vašem cíli a časovém rámci, ve kterém chcete investovat, existuje řada různých investičních možností. Typy jednotlivých investic se pak liší především svým rizikem, výnosem a dobou investice.

Vklady na viděnou a termínované vklady

Klasické možnosti jako běžný účet, spořicí účet nebo jiné tzv. „vklady na viděnou“ nejsou vhodné pro dlouhodobé spoření. Jsou určeny pouze pro to, abyste měli vždy hned k dispozici určitou rezervu.

Odborníci doporučují mít jako rezervu částku ve výši dvou až tří čistých měsíčních příjmů, abyste byli připraveni na případ neočekávaných výdajů.

Kromě spořicích účtů a jednodenních vkladů jsou další z bezpečných forem investic, která do určité míry ochrání váš kapitál před znehodnocením, také termínované vklady. U termínovaného vkladu investujete určitou částku a úrokovou sazbu na předem stanovenou dobu. To však neznamená, že mezitím nemůžete na investované peníze sáhnout nebo je investovat jinam, pokud úrokové sazby opět porostou. Ovšem je třeba počítat s případnými sankcemi za předčasný výběr.

Fondy a další investice na burze

Chcete-li investovat své vlastní peníze ziskově, akciovému trhu se nevyhnete. Zejména pro začátečníky a mladé lidi jsou investiční fondy dobrým způsobem, jak začít s investováním.

Zde se nemusíte rozhodovat o umístění vašich finančních prostředků do jednotlivých akcií a cenných papírů, ale své peníze svěříte správci fondu, který se stará o správu investic všech investorů.

Samostatné akcie jsou méně vhodné pro investory bez pokročilé znalosti akciového trhu, neboť riziko ztráty hodnoty je zde poměrně vysoké. U fondu obsahujícího širokou škálu akcií a cenných papírů je naopak riziko mnohem více rozložené. Pokud například cena určitých akcií klesne, ostatní cenné papíry ve fondu mohou (momentální) ztrátu kompenzovat.

Dítě a mladý muž spoří peníze ve sklenici

Je velmi důležité, aby peníze byly do fondů investovány co nejdéle, aby byly schopny kompenzovat případné krátkodobé výkyvy cen. V delším časovém horizontu také často dochází pro investory k lepšímu zhodnocení.

Zajištění na stáří

Pokud byste chtěli ještě větší podporu a myslíte především na vlastní zabezpečení na penzi, můžete popřemýšlet o některé z forem soukromého penzijního pojištění. Vzhledem k tomu, že zde pracujeme s investičním horizontem v řádech desítek let, pak za předpokladu volby akciového portfolia dosahujete zpravidla lepšího výnosu.  

Na konci smluvního období pak můžete zvolit jednorázovou výplatu nebo zvolit výplatu ve formě měsíční renty. Jejich výše bude tím vyšší, čím vyššího zhodnocení bylo dosaženo.

Hmotný majetek a nemovitosti

Investovat je možné rovněž do hmotného majetku, jako jsou drahé kovy, sběratelské předměty či nemovitosti. Avšak vzhledem k poměrně vysokým nákladům a kolísajícím rizikům jsou tyto druhy investic pro začátečníky a mladé lidi spíše méně vhodné.

Dobré předsevzetí (nejen) do nového roku

Více cvičit, jíst zdravěji, přestat kouřit – existuje mnoho dobrých předsevzetí. Ale co takhle začít si vytvářet vlastní rezervu do budoucna? Není těžké si každý měsíc přispívat malou částkou. A čím dříve začnete, tím více dokážete časem naspořit. Pokud pro začátek vyhledáte malou odbornou radu, bude pro vás začátek investování ještě jednodušší. Nemusíte být finanční profesionál, pokud za vámi stojí odborník, který vám představí investiční možnosti a vybere pro vás ty nejvhodnější nabídky.

Přípitek sektem a s prskavkami na Nový rok

Jak správně investovat své peníze: tipy a triky

Většina lidí již slyšela o podstatných rozdílech v důchodech, chudobě ve stáří a dalších podobně negativních vyhlídkách na penzi a uvědomuje si, že dobré důchodové zabezpečení je vlastně nutnost.

Pro mnohé je však téma financí stresující, nezajímavé nebo příliš komplikované. Zvláště mladí lidé v této fázi života na důchod vůbec nechtějí myslet.

Dobrá zpráva je, že pozitivnímu vztahu k penězům a plánování na důchod se lze naučit! Pokud si budete pravidelně připomínat své cíle a přání do budoucna a přemýšlet o tom, co můžete udělat pro to, abyste si vytvořili obstojný majetek a finanční zajištění, bude pro vás spoření podstatně snazší.

Takto lze začít s investováním

První věc, nad kterou byste se měli zamyslet, je, jaký je váš investiční záměr. Máte konkrétní cíl nebo si chcete něco pořídit? Je to na váš důchod? Nebo si jen chcete vytvořit vlastní aktiva?

Investiční horizont, tedy časové období vaší investice, se rovněž odvíjí od vašeho cíle. Mnoho forem investování je vhodných zejména pro dlouhodobější investice.

Je také důležité vědět, jaký typ investora jste. Kladete větší důraz na bezpečnost, nebo chcete dosáhnout co nejvyšší návratnosti?

Typy investic, které slibují vysoké výnosy, obvykle podléhají velkým výkyvům, a jsou proto rizikovější, zatímco bezpečné způsoby mají tendenci generovat nízké výnosy. Obvykle se doporučuje kombinace bezpečnějších a výnosnějších investic.

I pravidelné vklady malých částek udělají podstatný rozdíl. Nemusíte investovat celé své jmění, abyste udělali něco pro svou budoucnost.

Často má smysl podívat se na své finance zblízka. Téměř každý narazí na zbytečné výdaje, jako je nevyužívané předplatné, odběr elektřiny od příliš drahého poskytovatele nebo nevýhodné pojištění – věci, na kterých lze docela snadno ušetřit.

I jednorázové částky, jako například peněžní dárky k Vánocům, roční bonusy nebo dědictví, lze investovat smysluplně a výhodně.

Dvě mladé ženy dívající se na smartphone

Správné investiční portfolio je nejlepší cesta

Čím jsou investice do různých tříd aktiv různorodější, tím lépe. Říká se tomu diverzifikace. Svůj kapitál byste proto měli investovat do různých druhů aktiv a snížit tak riziko ztráty.

V ideálním případě byste si měli vybrat kombinaci bezpečných, návratově orientovaných, krátkodobých i dlouhodobých investičních příležitostí. Samotné rozložení pak závisí na vašich osobních preferencích a cílech.

Ale nebojte se, nemusíte hned sestavovat dokonalé investiční portfolio. Bez ohledu na to, jakým způsobem začnete, první krok je vždy nejtěžší. Hlavní je, že ho uděláte!

Tip: Naštěstí existují odborníci, kteří vám se správným výběrem pomohou, takže se nemusíte probíjet sami džunglí nabídek.

Najít podporu není těžké

Pokud jste se rozhodli, že své peníze chcete rozumně investovat, už jste na správné cestě. Jaká forma investice je pro vás ta pravá, a kde můžete dosáhnout odpovídajícího výnosu, nelze obecně odpovědět.

Proto jsou zde odborníci, kteří s vámi vaši individuální situaci podrobně rozeberou a ukážou vám, která investice má pro vás skutečně smysl a jaké formy investování jsou dostupné.

Přečtěte si také:

Důchodci s prázdnými peněženkami – důchodové zabezpečení

| OVB Allfinanz, a.s.

7 chyb při spoření na důchod : Jak správně vytvářet finanční rezervy na penzi

Mnoho lidí si už začíná uvědomovat, že zákonný důchod již nestačí na to, aby ve svém důchodů žili bezstarostně a mohli si ho užívat. Demografické změny a stárnoucí populace mají za příčinu neudržitelnost současného systému. Soukromé finanční zajištění je teď o to důležitější. I při soukromém spoření na důchod ale můžete rychle udělat pár chyb. Zde se dozvíte, jakých chyb byste se měli vyvarovat a jak si můžete vytvářet finanční rezervy sami.

Smějící se batole – Spořte dětem smysluplně s dětským spořicím plánem

| OVB Allfinanz, a.s.

Spoření pro děti: Jaké investice pro děti dávají smysl

Ať už chcete spořit na řidičský průkaz, vzdělání nebo za účelem zaopatření v pozdějším věku, mějte na paměti, že i díky malým příspěvkům můžete do doby, než budou peníze skutečně potřeba, našetřit nemalou částku. A to především tehdy, začnete-li odkládat prostředky pro vlastní děti či vnoučata již v útlém věku. Jak ale v době nízkých úrokových sazeb a vysoké inflace spořit potomkům tak, aby se to vyplatilo?