Skupina mladých lidí mluví - Blog OVB
Vše o vašich financích

Náš blog

Zde se dozvíte vše o tématech financí, opatření, pojištění a kariéry. Poskytujeme vám užitečné tipy pro váš každodenní život, informujeme o novinkách ze světa financí a dáváme vám náhled ze zákulisí OVB.

Pár plánuje společný bankovní účet

| OVB Allfinanz, a.s.

Společný bankovní účet: Jak spravovat společné finance?

V partnerství se toho sdílí hodně – obzvláště pak ve společné domácnosti. Ale platí to i v případě financí? Kdy má smysl mít společný bankovní účet na společné výdaje? A čeho byste si při jeho zakládání měli být vědomi? Ukážeme vám, jaké jsou výhody a nevýhody společného účtu a jaké existují alternativy.

| OVB Allfinanz, a.s.

Jak poznat internetový podvod a jak se proti němu bránit?

Najednou mi na mail přišlo několik zpráv z mé banky: „Žádost o Vaši rychlou půjčku byla schválena, peníze jsme právě poukázali na Váš účet a můžete je začít čerpat“. Ale já o žádné půjčky nežádal! A pak jsem jen bezmocně koukal, jak mi z mého účtu někdo peníze odesílá na neznámé účty, aniž bych mohl účet ovládat. Můj účet byl napaden internetovými podvodníky, kteří se dostali k mým osobním i bankovním údajům, a mně zbyly jen oči pro pláč. A nebyl jsem sám, kdo zažil podobnou katastrofu v osobních financích. Češi v loňském roce kvůli internetovým podvodům přišli o více než miliardu korun. Počet útoků se za poslední dva roky zčtyrnásobil a podvedení uživatelé v průměru přišli o více než 160 000 korun.

Silná žena dívající se do kamery – vyjednávání o zvýšení platu

| OVB Allfinanz, a.s.

Jak si říct o zvýšení platu či mzdy: Užitečné tipy a triky

Už nějakou dobu jste ve své první skutečné práci. Všechno jde skvěle, jen váš plat by mohl být vyšší. Než však absolvujete svou první diskuzi o zvýšení mzdy, je několik věcí, které byste měli zvážit. O jakou mzdu si můžete požádat? Kdy je na to nejlepší čas a jak se na vyjednávání o zvýšení připravit? Zde se dozvíte, jaké tipy a triky byste měli mít na paměti, abyste dosáhli svého požadovaného platu.

| OVB Allfinanz, a.s.

Rok 2023 - nuda na úvěrovém trhu?

Zdá se, že v roce 2023 bude na hypotečním trhu nuda. Rozhodující pro trh bude vývoj inflace. Podle predikcí ČNB už inflace dosáhla svého vrcholu a snad již v první polovině roku by se hodnoty inflace měly dostat na čísla, která ČNB dovolí snižovat základní úrokové sazby. Ty částečně ovlivňují i úrokové sazby hypotečních úvěrů, které by se mohly vydat pozvolna směrem dolů. Pokud se ale v tomto roce dostanou o 1 % níž, budeme mluvit o pozitivním vývoji. Větší pokles nás čeká pravděpodobně až v roce 2024.

Žena v supermarketu – růst inflace

| OVB Allfinanz, a.s.

Inflace: Jak ochránit své peníze před vysokou mírou inflace?

Ceny potravin a dalšího zboží v posledních měsících nepřetržitě rostou. Pro mnoho domácností je stále obtížnější pokrýt měsíční výdaje kvůli vysokým spotřebitelským cenám. Proč ale vlastně k aktuálnímu cenovému vývoji dochází a jak můžete své peníze před jejich klesající kupní silou ochránit? Vše potřebné se dozvíte zde.

Smějící se student – Odborné vzdělávání

| OVB Allfinanz, a.s.

Zaměstnání, odborné vzdělávání, nebo studium na vysoké škole: Co se více vyplatí?

Jde dost možná o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě mladých lidí – otázka, jež vyvstane po získání maturity. V dnešní době existuje nespočet možností a cest, ale tato velká volba není vždy jednoduchá. Proto je nutné se uklidnit, nadechnout a poctivě se zamyslet a promyslet, co chcete dělat. Jak můžete najít to, co je pro vás nejlepší? A je pro vás vhodnější vysokoškolský diplom nebo odborná praxe či rovnou zaměstnání? Ukážeme vám výhody a nevýhody, dáme vám pár tipů, které vám rozhodování usnadní.

Žena s protézou na paži – pojištění pracovní neschopnosti

| OVB Allfinanz, a.s.

Pojištění pracovní neschopnosti a invalidity: Jak se zajistit pro případ ztráty pracovní schopnosti

Co dělat, když ze dne na den najednou nemůžete pracovat? Může se to stát rychle – náhlý úraz nebo nemoc a vy už nemůžete dál dělat svou práci. Před finančními ztrátami, které vám v takovém případě vzniknou, se můžete chránit pojištěním dlouhodobé pracovní neschopnosti. Ukážeme vám, co takové pojištění zahrnuje a kdy se vám vyplatí.

Svítící žárovka spotřebovává elektřinu – spotřeba elektřiny

| OVB Allfinanz, a.s.

Rostoucí ceny energií: Jak ušetřit peníze za elektřinu a energie

Současná energetická krize a neustále se zvyšující inflace v Evropě zapříčiňují výrazný nárůst cen – zejména cen energií. Abyste byli dobře připraveni na nadcházející zimní měsíce, existuje pár věcí, které můžete doma udělat . I jednoduchá opatření vám mohou pomoci snížit náklady na vytápění a ušetřit tak na energiích dost peněz. Zde najdete všechny tipy a způsoby, jak snížit náklady na energie a spotřebu elektřiny.

Důchodci s prázdnými peněženkami – důchodové zabezpečení

| OVB Allfinanz, a.s.

7 chyb při spoření na důchod : Jak správně vytvářet finanční rezervy na penzi

Mnoho lidí si už začíná uvědomovat, že zákonný důchod již nestačí na to, aby ve svém důchodů žili bezstarostně a mohli si ho užívat. Demografické změny a stárnoucí populace mají za příčinu neudržitelnost současného systému. Soukromé finanční zajištění je teď o to důležitější. I při soukromém spoření na důchod ale můžete rychle udělat pár chyb. Zde se dozvíte, jakých chyb byste se měli vyvarovat a jak si můžete vytvářet finanční rezervy sami.