Společný bankovní účet: Jak spravovat společné finance?

|

Pár plánuje společný bankovní účet
Nejdůležitější fakta o společném účtu

Předpokládaný čas čtení: 5 minut

  • Na společném účtu si sdílíte své měsíční výdaje. Spolumajitelé jednoho účtu mají z hlediska jeho užívání rovnocenná práva. Mohou manipulovat s penězi, účet zrušit, zažádat o novou platební kartu nebo o úvěr atd. 
  • Existují dvě varianty společného účtu: účet se dvěma spolumajiteli, nebo účet s jedním majitelem a disponenty.
  • Před tím, než se rozhodnete pro společný účet, měli byste pečlivě zvážit pro a proti.
  • Rozumnou alternativou může být model tří účtů. Kromě společného účtu má každá osoba i svůj běžný účet.

V partnerství se toho sdílí hodně – obzvláště pak ve společné domácnosti. Ale platí to i v případě financí? Kdy má smysl mít společný bankovní účet na společné výdaje? A čeho byste si při jeho zakládání měli být vědomi? Ukážeme vám, jaké jsou výhody a nevýhody společného účtu a jaké existují alternativy.

Běžný každodenní život se někdy může stát rychle stresujícím. Najít rovnováhu mezi svou prací, rodinou, kamarády a koníčky je často skutečný problém. Není divu, že se pak večer nechcete s partnerem bavit o penězích. Ale zejména pokud se dělíte o nájemné a další náklady, z dlouhodobého hlediska neexistuje způsob, jak se tomu vyhnout. Společný účet vám poskytne lepší přehled o společných financích a také vám ušetří diskuzi.

Co je společný účet?

Společný účet vlastně není nic jiného než běžný účet, ke kterému mají přístup minimálně dva lidé. Nezáleží na tom, zda žijete v partnerském vztahu, jste manželé nebo jen sdílíte společnou domácnost. Každá osoba má ke společnému účtu přístup a může s finančními prostředky nakládat. Společné výdaje, jako je nájem, elektřina, pojištění, jídlo či dovolená pak platí oba společně.

Přemýšlíte také o založení společného účtu? Nejste rozhodně sami. Podle průzkumu společnosti Provident Financial sdílí v České republice společný účet zhruba polovina párů.

Jaké varianty společného účtu jsou k dispozici?

U českých bank je možné se setkat se dvěma typy společného účtu:

  1. Účet pro dva majitele (spolumajitel)
  2. Účet, kdy pouze jeden je majitelem a druhý pouze disponentem

Ale jaký je tedy mezi nimi přesně rozdíl?

V případě spolumajitelů účtu mají oba majitelé rovnocenná práva, mohou tedy jakkoliv nakládat s finančními prostředky nezávisle na partnerovi. Stejně tak si může kdokoliv sjednat k účtu další služby nebo si vzít úvěr.

Výhodou tohoto účtu je, že po smrti jednoho majitele může jeho druhý majitel nadále s účtem nakládat.

Nevýhodou (nebo snad rovněž výhodou) bankovního účtu pro dva majitele je, že za případné dluhy (úvěry) partneři ručí stejnou měrou.

Tento typ společného účtu v Česku nabízí k dnešnímu datu 18. dubna 2023 stále jen mBank, u žádné další banky možnost s více spolumajiteli momentálně nenajdete.

Smějící se žena a muž stojící v kuchyni – společný účet

Naopak u druhé varianty společného účtu existuje jen jeden majitel a další osoby, které mají k účtu přístup, pak vystupují v role disponenta. U takového účtu jeho majitel rozhoduje o všem, včetně práv, která disponentům udělí – může je tedy kdykoliv rozšířit, omezit či úplně zrušit. Na rozdíl od první varianty, disponent nemá některá práva:

  • nemůže účet zrušit
  • nemůže si vzít úvěr
  • nemůže provádět změny ve smlouvě
  • nemůže přidávat dalšího disponenta
  • nemůže měnit nastavení stávajících služeb či další služby přidávat

Výhody a nevýhody společného účtu

Mnoho párů přemýšlí o společném účtu před tím, než se spolu nastěhují. Koneckonců, jeden účet je jednodušší než dva, ne? Ukážeme vám, jaké má sdílení společného účtu pro a proti.

Výhody společného účtu jsou například:

  1. Jednoduchá organizace: Všechny společné a běžné výdaje jsou přehledně seřazeny prostřednictvím společného bankovního účtu. Už nemusíte rozdělovat či vyrovnávat společné náklady.
  2. Společná pojištění: Společná domácnost sdílí i některá pojištění, jako je pojištění domácnosti nebo často pojištění odpovědnosti. Se společným účtem můžete tato pojištění snadněji sledovat.
  3. Společné spoření: Jako životní partneři máte pravděpodobně společné plány, cíle a sny. Společný bankovní účet vám usnadní společné spoření na budoucnost.
  4. Dvojí kontrola povinných plateb: Na kontrolu všech povinných plateb a případných nesrovnalostí budete dva.

Společný účet nejen šetří párům čas, ale je také přehlednější, transparentnější a tím i spravedlivější – má však i své stinné stránky. Nevýhody byste proto měli zvážit a prodiskutovat před otevřením účtu.

Mezi hlavní nevýhody společného účtu patří:

1. Přečerpání: V případě bankovního účtu, kde jsou obě osoby spolumajitelé, může jedna osoba bez vzájemného souhlasu v nejhorším případě zcela přečerpat účet. Za všechny vzniklé dluhy však ručí oba majitelé účtů.

2. Úplná transparentnost: Skutečnost, že všechny příjmy a výdaje jsou viditelné pro každého majitelé či disponenty účtu, může být pro některé zároveň i nevýhodou. Rozhodující je zde vždy vzájemná důvěra a jasná komunikace.

Pár sedící v kavárně – společný účet

3. Komplikace v případě rozchodu či rozvodu: Pokud se spolumajitelé účtu předem písemně nedohodli, je společný účet v případě rozchodu či rozvodu rozdělen rovným dílem, což může být dost komplikované, zejména pak pokud už jedna osoba účet vyprázdnila.

Jak spravovat společné finance

Teď, když znáte možné varianty společného účtu i jeho výhody a nevýhody, měli byste se blíže podívat na samotné podmínky u nabízených účtů. Zamyslete se nad tím, co je pro vás a vašeho partnera důležité. Je rozhodující bezplatné vedení účtu, výhodné podmínky, nebo třeba preferujete určitou banku? Jakmile si nejdůležitější body ujasníte, můžete si založit společný bankovní účet pro dva.

Následky v případě zrušení účtu či úmrtí

Pokud uvažujete o zrušení společného účtu majitele a disponenta, je potřeba zvážit několik věcí. Právo účet zrušit má pouze jeho majitel, jako disponent tedy účet zrušit nemůžete. Pokud majitel společného účtu zemře a před smrtí vám neudělil práva s účtem nakládat i po jeho smrti, nemůžete až do ukončení dědického řízení s penězi nijak nakládat.

Model tří účtů – optimální řešení?

Společný účet pro dva partnery může partnerský či manželský život dost ulehčit, nemusí být však vhodný pro každý pár. Alternativou může být model tří účtů. Co se tímto přesně myslí? Kromě společného účtu má každá osoba i samostatný běžný účet. Společné výdaje jsou hrazeny prostřednictvím společného účtu a další výdaje, příjmy, starobní důchod apod. jsou pak evidovány a spravovány prostřednictvím příslušného individuálního účtu.

I tento model vám umožňuje společně s partnerem flexibilně organizovat finance. Rozdělujete jednotlivé příjmy na společném účtu rovným dílem, i když třeba jedna osoba vydělává více, nebo je dělíte poměrně? Ať už je váš přístup jakýkoliv, model tří účtů je účelný a transparentní způsob, jak spravovat své společné i vlastní finance.

Přečtěte si také:

Pár se stěhuje do svého prvního vlastního bydlení

| OVB Allfinanz, a.s.

Financování nemovitosti: Splnění snu o vlastním bydlení

Konečně jste pryč z pronajatého bytu a můžete se nastěhovat do vlastního domu se zahradou. Teď si můžete zařídit svůj prostor mezi čtyřmi stěnami tak, jak se vám to líbí – aniž byste museli požádat svého pronajímatele nebo družstvo o povolení. Aby se sen o vlastním bydlení nezměnil v noční můru, je důležité si koupi správně naplánovat časově i finančně. Povíme vám, jak můžete realizovat svůj sen o vlastním bydlení navzdory vysokým cenám a úrokovým sazbám.

Nevěsta a ženich smějící se při objímání – plánování svatby

| OVB Allfinanz, a.s.

Plánování svatby: Jak ušetřit na svatebním rozpočtu

Ať už v malém rodinném kruhu na vlastní zahradě, nebo se stovkami hostů na pobřeží Itálie,  vlastní svatba je jedním z nejkrásnějších, ale také  nejdražších dnů života mnoha párů. Měla by být nejen dobře naplánovaná, ale i rozumně financovaná. Shrnuli jsme nejdůležitější aspekty a ukážeme vám, jak si snadno svatební rozpočet naplánovat.