Plánování svatby: Jak ušetřit na svatebním rozpočtu

|

Nevěsta a ženich smějící se při objímání – plánování svatby
To nejdůležitější o plánování svatby

Předpokládaný čas čtení: 5 minut

  • Svatba se může rychle prodražit. Evropské nevěsty a ženichové utratí v průměru za svatbu 5 000 EUR. Zejména pak místo konání svatby, catering a svatební oblečení zatěžují rozpočet nejvíce.
  • Každá svatba má skryté náklady, které byste měli při plánování svatby vzít do úvahy.
  • Většina lidí financuje svatbu z naspořených peněz. Málokdo si na svou svatbu bere půjčku.
  • Díky vedení osobního rozpočtu budete mít lepší přehled o svých financích a můžete odkládat peníze cíleně.
  • K tomu, abyste ušetřili peníze v rozpočtu na svatbu, vám postačí několik jednoduchých triků a tipů.

Ať už v malém rodinném kruhu na vlastní zahradě, nebo se stovkami hostů na pobřeží Itálie,  vlastní svatba je jedním z nejkrásnějších, ale také  nejdražších dnů života mnoha párů. Měla by být nejen dobře naplánovaná, ale i rozumně financovaná. Shrnuli jsme nejdůležitější aspekty a ukážeme vám, jak si snadno svatební rozpočet naplánovat.

Každý svatební pár má o svém velkém dni jasnou představu. Sladění snů, vizí a požadavků ženicha a nevěsty je prvním krokem k realizaci dokonalé svatby. Pro finální plánování výdajů je důležité znát svůj rozpočet, resp. své finanční možnosti a předpokládanou tržní cenu samostatných položek jako je místo, počet svatebčanů, šaty, doplňky, dekorace, doprava a další. Ty se mohou lišit dle ročního období nebo požadované lokality.

Cena svatby – na kolik vás svatba vyjde?

Evropská studie provedená ING International Survey v roce 2015 ukazuje, že svatba byla pro respondenty nejdražší událostí za posledních pět let. V průměru evropské páry utratí za vlastní svatbu 5 000 EUR. V některých případech mohou náklady dosáhnout až 50 000 EUR. Tak značné částky nejsou pro každého dostupné z naspořených záloh, a mohou se zejména pro mladé dvojice rychle stát výzvou. Pro ten nejkrásnější den v životě nechtějí svou svatební oslavu nijak omezit. Není tedy divu, že podle ING International Survey by se téměř 50 % z dotazovaných lidí ve věku do 25 let zadlužilo a vzalo si na vlastní svatbu půjčku. Ale proč jsou svatby tak drahé? A jak můžete snížit náklady?

Největší nákladové položky svatby

Asi největší náklad na svatební oslavu je samotné svatebnímísto. Hledání vhodného místa může trvat dlouho. Náštip: Vyhraďte si na hledání a výběr místa konání vaší svatby dostatek času. Cena závisí na typu místa, počtu hostů, načasování i cateringu. Některá místa nabízejí i cateringové služby a mají fixní minimální poplatek. Nejlepší je počítat s rozpočtem na hlavu.

Pár smějící se na sebe – plánování svatebního rozpočtu

Další výraznou položkou v nákladech je oblečení. Zejména svatební šaty se mohou dost prodražit. Vysokým nákladovým faktorem mohou být i obleky na míru. Další výdaje, jako je zábava, dort či fotograf, mohou také značně zatížit váš rozpočet.

Skryté náklady na svatební oslavu

Každá svatba s sebou nese i náklady, které vás možná při finančním plánování hned nenapadnou. Ve finále vám však tyto náklady mohou zasáhnout do peněženky. Aby k tomu nedocházelo, máme pro vás několik příkladů skrytých nákladů, které je potřeba při plánování svatby vzít do úvahy.

1. Svatební doplňky a dodatečné úpravy

Součástí outfitu nevěsty a ženicha jsou kromě svatebních šatů či obleku také doplňky jako šperky nebo květinová výzdoba. Pokud si svatební oblečení kupujete několik měsíců předem, může se stát, že bude do svatby nutné provést ještě nějaké úpravy. Tyto dodatečné náklady bývají snadno opomenuty.

2. Příplatky za extra čas pro oslavu a spropitné

Pokud svatební oslava nakonec trvá déle, než bylo plánováno, obvykle budete muset zaplatit něco navíc za pronájem místa i personál. Často se také zapomíná na odměnu pro obsluhu či personál kuchyně, živou kapelu nebo třeba i pro kadeřnici.

3. Poštovné a úřední poplatky

Pozvánky na svatbu či děkovná svatební přání jsou součástí téměř každé svatby. Jejich nákup nebo tisk stojí peníze. K tomu je ještě třeba připočíst náklady na poštovné. Co takhle poslat pozvánky digitálně? Dalším skrytým nákladem, na který se v rozpočtu obvykle zapomíná, jsou také úřední poplatky. Registrace na matričním úřadě stejně jako certifikáty stojí peníze a je třeba s nimi počítat.

4. Výdaje za taneční lekce

Pro mnohé páry je to nutnost. Pokud nemá být jejich první tanec ostudou, potřebují lekce tance. I kdyby šlo jen o pár hodin, měli byste platby za ně rovněž do rozpočtu zahrnout.

Financování svatby

Svatba je drahá záležitost, o tom není pochyb. Otázkou tedy je způsob jejího financování. Názory na to se v Evropě liší. Podle studie ING si 45 % dotázaných Evropanů peníze na vlastní svatbu vysloveně šetří. Celých 15 % si však na pokrytí nákladů vezme půjčku. Svatební půjčka pomůže zrealizovat velkou a nákladnou oslavu. Ale za jakou cenu? Vyplatí se do společného života vykročit s dluhy?

Pokud chcete financovat vlastní svatbu bez úvěru, máte dvě možnosti:

1. Nevezmete se, dokud si sami na vysněnou svatbu nenašetříte.

2. Plánovanou oslavu přizpůsobíte svým aktuálním možnostem.

Plánujte a stanovte si rozpočet

Jak zjistit, jaký má být váš rozpočet? Pro lepší stanovení rozpočtu na svatbu doporučujeme nejprve získat přesnější přehled o přibližných nákladech. Každý svatební den, a tedy i každý rozpočet je individuální. Existuje však určité vodítko, které vám pomůže se zorientovat a lépe rozdělit peníze. Například pro celkový rozpočet (100 %) se můžete držet následujícího poměru:

  • 45 % na svatební místo, obřad a jídlo
  • 15 % na oblečení pro svatební pár
  • 10 % na fotografa
  • 10 % za ostatní náklady
  • 10 % za snubní prsteny
  • 5 % na tištěné materiály
  • 5 % na květiny a dekoraci

Náš tip: Plánujte s finanční rezervou ve výši 10 až 15 % nad rámec rozpočtu. Budete pak lépe připraveni na neplánované výdaje, skryté náklady či další drobnosti.

Optimalizujte rozpočet domácnosti

Finanční plán na svatbu máte stanoven. Ale co když to na vaši vysněnou svatbu nestačí? Pak přichází na řadu priority, které byste také měli mít rozmyšlené předem. Kladete velký důraz na to, aby vaše svatební místo bylo mimořádné a pořádaná večerní párty nezapomenutelná? Pak byste měli omezit ostatní náklady, například nahradit tištěná oznámení digitálními, snížit počet hostů na svatební hostinu a většinu známých či kolegů pozvat právě až na večerní oslavu. Pokud vám moc nezáleží na propracované dekoraci, můžete pracovat s nižšími náklady.

Optimalizujte rozpočet domácnosti

Také optimalizací svého domácího rozpočtu můžete na svatbu odkládat více. I s malými změnami lze ušetřit peníze v každodenním životě, aniž byste museli snižovat svou životní úroveň.

Získejte přesný přehled o svých měsíčních výdajích. Díky vedení osobního rozpočtu sledujte své každodenní finance, rychleji tak rozpoznáte potenciální úspory. Jednoduše si zaznamenávejte své pravidelné příjmy a výdaje. Variabilní náklady, jako je kosmetika nebo oblečení přidejte k ostatním výdajům průměrnou položkou. Rozdíl mezi příjmy a výdaji tvoří vaši měsíční úsporu. Chcete lépe spravovat své finance? Společný účet vám pomůže zajisti lepší přehled.

Pár sedící na zemi s kyticí v rukou – plánování svatby

Pět jednoduchých tipů, jak na svatbě ušetřit

S několika jednoduchými triky a tipy můžete na svém svatebním rozpočtu hodně ušetřit. Úspory pak můžete použít na svatební cestu nebo je investovat do společné budoucnosti. Zde je pět jednoduchých tipů, jak ušetřit peníze.

1. Porovnejte různé nabídky

Nejlevnější nabídka nemusí být nutně ta nejlepší. V dnešní době existuje široký výběr míst, kde se může vaše svatba konat, organizujících společností i nabídek služeb. Získejte více  nabídek a porovnejte je. Rozhodující by měl být dobrý poměr ceny a výkonu.

 

2. Kompromis ohledně termínu svatby

Chcete se vzít v letních měsících? Mnoho míst je nutné si rezervovat až dva roky dopředu. Pokud chcete skloubit své vysněné místo s vybraným termínem, musíte jednat včas. Jinak je pravděpodobné, že budete nuceni změnit plány. Pokud netrváte na svatbě v létě, termín na jaře či na podzim může být dostupnější a i levnější.

3. Snižte počet hostů

Hosté vás stojí dost peněz, dobře si proto rozmyslete, zda chcete pozvat všechny své vzdálené příbuzné. Méně hostů na seznamu může dost výrazně snížit vaše náklady.

4. Domácí kutilství a pronájem dekorací

Výroba domácích dekorací z květin nebo kartonu nezní na první pohled moc lákavě. Je to však levná alternativa ke konvenčním dekoracím. A jejich výroba nakonec může být dobrou společnou zábavou. Dekorace lze případně také na jeden den půjčit a po svatbě vrátit.

5. Plánujte své líbánky někde poblíž

Po svatbě následují líbánky. Jejich plánování je nedílnou součástí svatebních příprav. Abyste si užili svatební cestu, možná nepotřebujete nutně plavbu po Karibiku. Co třeba místo toho wellness hotel v Maďarsku s výhledem na Balaton, nebo okružní cesta po Francii? To přeci nezní vůbec špatně. I s menším rozpočtem si můžete naplánovat skvělé líbánky.

Přečtěte si také:

Matka držící své dítě ve vzduchu před jezerem

| OVB Allfinanz, a.s.

Zabezpečte sebe a svou rodinu s životním pojištěním

Chcete finančně zabezpečovat svou rodinu, nebo vytvořit rezervu na stáří? Proč nedělat obojí najednou? Životní pojištění to umožňuje, kombinuje totiž obě složky. Jaké pojištění se ale ve vaší situaci vyplatí? Investiční, kapitálové či rizikové životní pojištění – shrnuli jsme nejdůležitější informace a tipy na toto téma.

Pár se stěhuje do svého prvního vlastního bydlení

| OVB Allfinanz, a.s.

Financování nemovitosti: Splnění snu o vlastním bydlení

Konečně jste pryč z pronajatého bytu a můžete se nastěhovat do vlastního domu se zahradou. Teď si můžete zařídit svůj prostor mezi čtyřmi stěnami tak, jak se vám to líbí – aniž byste museli požádat svého pronajímatele nebo družstvo o povolení. Aby se sen o vlastním bydlení nezměnil v noční můru, je důležité si koupi správně naplánovat časově i finančně. Povíme vám, jak můžete realizovat svůj sen o vlastním bydlení navzdory vysokým cenám a úrokovým sazbám.