Kdo pomůže hypotečnímu kohoutkovi?

|

Minulý týden jsem četl dceři pohádku o kohoutkovi a slepičce. Vypráví, jak kohoutkovi uvízne v krku zrnko, které v rychlosti sezobne, protože se nechce se slepičkou rozdělit. Slepička pak běhá po různých lidech, zvířatech, živlech a meteorologických útvarech, aby získala trochu vody, která by zrnko z krku uvolnila.

Na to, co musela slepička všechno oběhat, jsem si vzpomněl, když jsem si zkusil sepsat seznam skutečností, o kterých si myslím, že musí nastat, aby se nám úvěrový a realitní trh opět rozjel. Nakonec jsem vybral jen čtyři, které mi připadly jako stěžejní. Pokud budou všechny splněny, bude na trhu s úvěry na bydlení veseleji. Pozitivní je, že některé podmínky už se začínají naplňovat nebo již splněné jsou:

1. Pokles inflace. To je základ. Potřebujeme primárně vyřešit vysokou inflaci, aby byl prostor pro snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB. Pozitivní je, že v současné chvíli (červen) už pod deseti procenty jsme. V polovině června vyjde pravidelná zpráva ČSÚ, která by tuto informaci měla potvrdit. Rychlost dalšího poklesu ale nebude zřejmě tak razantní jako za poslední 2 měsíce. Ale důležitý je trend. Včera jsem koupil okurku za 8,90 Kč, takže to někde už pocítit lze.

2. Úrokové sazby pod 5 %. Ano, 4,99 % vypadá na smlouvě rozhodně lépe, nežli jakékoliv jiné číslo začínající pětkou nebo v horším případě i vyšší číslovkou. Ale jak se zdá, prostor na to zatím není. V současné chvíli by sazby mohly být cca 5,5 %, kam se občas nějaká banka dostane, když zkusí udělat časově omezenou akci. Ale nabídkové sazby jsou stále kolem 6 %. Jde o cenu zdrojů, to je jasné. Ale já tu vidím ještě jeden důvod, který snižování sazeb brzdí a tím je nevyřešená situace ohledně účelně vynaložených nákladů. Dnes totiž může klient refinancovat úvěr mimo fixaci u kterékoliv banky za částky v řádech stovek korun. Pokud tedy banky začnou snižovat sazby plošně, začne i větší pohyb klientů za výhodnější sazbou. Ono nás to nejspíš stejně čeká, ale proč by to banky urychlovaly. Novela spotřebitelského zákona, která by v tom udělala jasno a snížení sazeb by pomohla, je stále v legislativním procesu a uvidíme, jak to s ní nakonec bude.

3. Impulz nebo signál, že ČNB hypotéky opět chce. Poslední 2 roky dělala ČNB kroky k tomu, aby dostupnost úvěrů omezila. Regulace LTV, DTI a DSTI byly pro určitou část klientů stopkou při kalkulaci dostupnosti úvěru. Od 1. července je omezení v DSTI zrušeno. Je tedy na bankách, jak se k tomu postaví a kam až si dovolí jít.

4. Pozitivní vnímání ekonomické situace. Ekonomika funguje na základě důvěry. Když budou občané věřit tomu, že budou mít práci a z ní stálý příjem, budou ochotni koupit nemovitost a financovat ji úvěrem. Současná situace dílčím způsobem ukazuje, že částečná ochota utrácet mezi obyvateli je (vyprodané letní dovolené), ale na výraznější rozhodnutí ještě chybí ve společnosti odvaha a důvěra. Všichni chtějí také udělat rozhodnutí v nejlepší chvíli. Kupující koupit za nejnižší cenu, prodávající prodat za nejvyšší cenu. Až čas ukáže, kdy ta doba byla.

Z různých pohledů vidím jako reálné, že všechny čtyři skutečnosti by mohly být splněny někdy v 1. kvartálu příštího roku. Do té doby bude ležet kohoutek na zádech a čekat na trochu vody, kterou slepička shání. Ale kdo ví… možná se dřív objeví někdo, kdo ho bouchne do zad a zrnko mu z krku vypadne. Pokud ne, musíme věřit, že to slepička oběhá a nepřiplete se do cesty lišce nebo nějakým nenechavým rukám.

Michael Opočenský

Senior Key Account Manager
pro spotřebitelské úvěry