Financování nemovitosti: Splnění snu o vlastním bydlení

|

Pár se stěhuje do svého prvního vlastního bydlení
Nejdůležitější fakta o financování nemovitosti

Předpokládaný čas čtení: 6 minut

  • Ceny nemovitostí v posledních letech prudce vzrostly. Nicméně i tak téměř 69 % lidí v Evropě bydlí ve vlastním.
  • I dnes je vlastnění nemovitosti smysluplným zabezpečením na důchod a investicí do budoucna.
  • Je důležité znát rozpočet na vaši novou nemovitost. Vlastním kapitálem byste měli pokrýt ideálně alespoň 25 % celkových nákladů.
  • Na trhu existují různé možnosti financování, z kterých si můžete vybrat. Úvěry ze stavebního spoření či hypotéky jsou nejznámějšími možnostmi financování stavby či koupě nemovitosti.

Konečně jste pryč z pronajatého bytu a můžete se nastěhovat do vlastního domu se zahradou. Teď si můžete zařídit svůj prostor mezi čtyřmi stěnami tak, jak se vám to líbí, – aniž byste museli požádat svého pronajímatele nebo družstvo o povolení. Aby se sen o vlastním bydlení nezměnil v noční můru, je důležité si koupi správně naplánovat časově i finančně. Povíme vám, jak můžete realizovat svůj sen o vlastním bydlení navzdory rostoucím cenám a úrokovým sazbám.

Mnoho lidí by chtělo v důchodu bydlet ve svém, bez nutnosti platit nájem. Prostě bydlet v něčem vlastním. Ať už se jedná o byt, rodinný dům nebo nějakou menší chatku, výběr nemovitostí na trhu je velký. Najít a zafinancovat vhodnou nemovitost se ale snáz řekne, než provede.

Situace na realitním trhu v Evropě

Úrokové sazby bank v EU jsou od finanční krize v roce 2008 na novém maximu. Mají přímý dopad na úrokové sazby ve stavebnictví, a tím samozřejmě i na trh s nemovitostmi v podstatě po celé Evropě. Podle průzkumu Eurostatu z loňského roku žije 30,9 % obyvatel EU v nájmu. Celých 69,1 % bydlí ve vlastní nemovitosti. Většina vlastníků nemovitostí je v Rumunsku, na Slovensku a v Chorvatsku. V těchto zemích vlastní svůj domov nejméně 91 % lidí. Naopak v Německu a Rakousku žije většina lidí v pronajatém bytě – necelých 53 % v Německu a 49% v Rakousku.

Stavba i koupě vlastního bydlení jsou však nákladnou záležitostí. Vysoké náklady na energie a rostoucí ceny stavebních materiálů i mzdové náklady vyhnaly konečné ceny nahoru. Studie společnosti Deloitte z roku 2021 ukazuje: Průměrná cena za metr čtvereční nového bydlení v posledních letech výrazně vzrostlav 18 z 21 evropských zemí. Nejvyšší nárůst lze zaznamenat v Maďarsku. Cena za metr čtvereční vzrostla o 21,5 % a v současné době činí 2 000 eur. Jasný vzestupný trend je ale vidět i v dalších evropských zemích – v České republice vzrostla cena o 18 % na 3 300 EUR a v Německu téměř o 12 % – na cenu 4 600 EUR za metr čtvereční.

Mladý pár sedící na posteli – plánování financování nemovitosti

Nemovitost jako investice

Vlastní bydlení je považováno za investici do budoucna. S vysokými cenami nemovitostí se však nabízí otázka: Vyplatí se ještě kupovat nemovitost? Jaké jsou argumenty pro? A co hovoří proti?

Nemovitost je především jedno – smyslupné zabezpečení na důchod. Čtyři stěny, které si můžete navrhnout a zařídit sami podle vlastních představ. Máte v plánu děti? Pak rovnou plánujte i dětské pokoje. Chcete zestárnout v domě? Pak rovnou zbudujte bezbariérovou koupelnu. To vám ušetří čas, peníze i nervy při pozdější přestavbě. Jakmile je nemovitost splacena, máte automaticky další peníze v peněžence. Už pak totiž nemusíte platit nájem.

Vlastní bydlení je nejen skvělým zabezpečením na stáří, ale také ochrana před inflací. Podle Eurostatu je současná míra inflace v EU 6,4 % (k červnu 2023). Dlouhodobým cílem EU je stabilní míra inflace ve výši 2 %. Inflace v průběhu času snižuje vaši kupní sílu. Vaše peníze ztrácejí hodnotu a můžete si za ně koupit méně. Nemovitosti jsou však jako hmotné aktivum proti inflaci obecně chráněny. Zpravidla neztrácí hodnotu, spíš ji časem zvyšují.

Kolik stojí nemovitost?

Před nákupem byste si měli udělat jasno v tom, co si můžete dovolit. Usnadní vám to nalezení správného způsobu financování bydlení a také pomůže k lepšímu plánování. Spočítat váš rozpočet lze různými způsoby. Jaký je ten nejlepší? Nejjednodušší metodou je použít kalkulačku a zadat svá čísla. Měli byste vědět následující:

Vaše měsíční příjmy a výdaje:

Jak vysoký je váš čistý měsíční příjem a existují nějaké další zdroje příjmů? Mezi časté příklady patří přídavky na děti či příjem z pronájmu. Kolik činí váš měsíční nájem? Jaké další fixní náklady existují?

Měsíční splátka:

Kolik můžete a chcete měsíčně splácet? Obecně platí, že měsíční splátka by neměla přesáhnout 40 procent vašeho měsíčního čistého příjmu domácnosti. Při čistém příjmu 25 000 Kč to odpovídá měsíční splátce 10 000 Kč.

Vlastní kapitál:

Vlastníte nějaký kapitál? Patří sem finance na spořících účtech v bance, cenné papíry nebo fondy, spoření přes životní pojištění i stavební spoření.

Vedlejší náklady:

Jaké vedlejší náklady vám vzniknout při nákupu nemovitosti? Čím větší obytná plocha, tím vyšší běžné náklady na bydlení i provoz.

Náš tip: Váš podíl na vlastním kapitálu by měl být minimálně 20 % z celkové ceny za nemovitost. Příliš nízký podíl vlastního může být rizikový. A zároveň je to procento, které dnes banky vyžadují, bez toho vám hypotéku neschválí.

Jaké možnosti financování existují?

Znáte svůj hrubý finanční rozpočet a víte tedy, kolik peněz můžete splácet v měsíčních splátkách? Teď je čas najít to správné financování vašeho bydlení. Můžete si vybrat mezi různými možnostmi financování. Způsob financování závisí do značné míry na typu úvěru, době čerpání i způsobu splácení. Představujeme nejčastější možnosti financování nemovitosti.

Vlastní kapitál

Nejrychlejší způsob financování nemovitosti je prostřednictvím vlastního kapitálu. Čím vyšší je podíl vlastního kapitálu, tím menší úvěr je pak potřeba na financování nemovitosti – a tím levnější i většinou bude. Jen velmi málo lidí má však k dispozici více vlastních finančních prostředků. Pointou zůstává, že čím vyšší bude poměr vlastního kapitálu, tím nižší budou měsíční splátky.

Hypotéka

Hypotéka je vlastně úvěr na nemovitost. Po celou dobu trvání úvěru platíte pevnou měsíční splátku. Úroková sazba je fixní do konce tzv. fixačního období, tedy po dobu trvání sjednané úrokové sazby. Většinou se můžete rozhodnout, na jak dlouho si fixní úrokovou sazbu sjednáte. Delší fixace úrokových sazeb je obvykle dražší. U hypotéky máte stálésplátky, které se skládají z úroku a splátky jistiny (vypůjčené částky). Jakmile fixační období skončí a stále existuje dluh, je třeba ho nadále splácet. Banky v České republice po uplynutí fixačního období nabízejí i možnost jednorázového splacení půjčky. V případě pokračujícího splácení se opět stanoví fixní úroková sazba na určité fixační období.

Pár tančící spolu se psem v novém domě – financování bydlení

Úvěr ze stavebního spoření

Úvěr ze stavebního spoření je v Česku stále velmi oblíbeným způsobem financování nemovitosti. Tou největší výhodou úvěru ze stavebního spoření bývá, že si můžete zajistit aktuální úrokovou sazbu i do budoucna, třeba i na 15-20 let. Úrokovou sazbu znáte už při uzavření smlouvy, sazba se nemění po celou dobu splácení. Pokud úrokové sazby v budoucnu stoupnou, nijak se vás to nedotkne, neboť jsou zajištěny pevnou úrokovou sazbou. Úvěry ze stavebního spoření navíc mívají výhodnější podmínky. K získání řádného úvěru ze stavebního spoření obvykle stačí spořit u dané spořitelny alespoň dva roky a mít naspořeno alespoň 35–40 % z cílové částky.

Překlenovací úvěr (meziúvěr)

Překlenovací úvěr ze stavebního spoření je vlastně kombinací smlouvy o spoření a úvěru. Tzv. meziúvěr vám totiž umožňuje čerpat finanční prostředky na koupi nemovitosti či třeba rekonstrukci ještě před tím, než splníte podmínky k získání řádného úvěru ze stavebního spoření. Tento způsob financování se skládá ze dvou fází:

1. Fáze spoření (čerpání meziúvěru)

V první fázi (meziúvěrové) nesplácíte jistinu, nýbrž pravidelně splácíte pouze úroky. Zároveň dále spoříte na účtu stavebního spoření, kde tak můžete nadále využívat státních příspěvků a úroků. A to až do doby, než naspoříte částku potřebnou pro získání řádného úvěru.

2. Fáze řádného úvěru

Jakmile naspoříte alespoň minimální potřebnou částku, stavební spořitelna vám poskytne řádný úvěr ze stavebního spoření. V této fázi již přestáváte spořit na stavební spoření a začínáte splácet úroky i vypůjčenou částku.

Nevýhodou překlenovacích úvěrů je, že mívají obecně vyšší úrokovou sazbu.

Přečtěte si také:

Žena s autem na kraji silnice má poruchu auta

| OVB Allfinanz, a.s.

Jak se ochránit před poškozením vašeho auta či domu kunou

Chladné zimní měsíce jsou pryč a blíží se začátek léta, který s sebou přináší nezvané hosty – kuny. Poškození auta či domu kunou je nejen nepříjemné, ale většinou taky drahé. Od překousaných kabelů u motoru auta až po podivné zvuky na půdě domu – kuny mohou napáchat škody různými způsoby. Jak ale nejlépe ochránit své auto či dům před poškozením kunami nebo jinými hlodavci? Máme pro vás několik tipů na toto téma.

Matka držící své dítě ve vzduchu před jezerem

| OVB Allfinanz, a.s.

Zabezpečte sebe a svou rodinu s životním pojištěním

Chcete finančně zabezpečovat svou rodinu, nebo vytvořit rezervu na stáří? Proč nedělat obojí najednou? Životní pojištění to umožňuje, kombinuje totiž obě složky. Jaké pojištění se ale ve vaší situaci vyplatí? Investiční, kapitálové či rizikové životní pojištění – shrnuli jsme nejdůležitější informace a tipy na toto téma.