První společné bydlení: Co potřebujete vědět, než se sestěhujete

|

Pár na pohovce plánující společné bydlení
Nejdůležitější fakta o společném bydlení

Předpokládaný čas čtení: 5 minut

  • Mnoho párů sní o společném bydlení. Okolo 67 procent Čechů žije ve společné domácnosti.
  • Když se spolu nastěhujete, sdílíte nejen domácnost, ale i veškeré náklady a výdaje. A také svůj život.
  • Stěhování do nového domova se může rychle prodražit. Dobré a včasné plánování vám může ušetřit dost peněz.
  • Společný účet vám usnadní kontrolu nad společnými náklady. Lze přes něj platit i pojištění.

První společné bydlení – jedno z velkých dobrodružství pro páry. Najít ale ten správný byt může dát zabrat. A pak přijde to vzrušující – sestěhování. Nábytek, dekorace, chod domácnosti, finance i každodenní život – vše se musí probrat a ujasnit. Shrnuli jsme pro vás výhody a nevýhody sdíleného bydlení a přidali pár tipů.

První sdílené bydlení změní ve vztahu mnoho věcí. Končí neustálé pendlování mezi byty a vy se opět začínáte poznávat ze zcela jiných stran. Před samotným nastěhováním se však musí vyřídit spousta věcí. Hledání bytu může trvat i několik měsíců a stát spoustu nervů. Dobře si s partnerem promyslete, co je pro vás oba v bytě důležité. Potřebujete nutně vanu nebo balkon? Nebo je pro vás nejdůležitější lokalita?

Výhody a nevýhody společného bydlení

Než se však k partnerovi nastěhujete, měli byste zvážit výhody a nevýhody společného bydlení. Nejdůležitější je si být jistí, že se k sobě chcete nastěhovat ze správných důvodů. Čistě finanční důvody by v tomto případě neměly být na prvním místě.

Toto jsou argumenty pro společné bydlení

  • Více nábytku a dalších zařízení: Vzhledem k tomu, že dochází ke spojení dvou domácností do jedné, máte k dispozici více nábytku a zařízení najednou. Zpravidla se tak do nového bytu nemusí kupovat mnoho nového vybavení.
  • Náklady: Vzniklé náklady jsou sdíleny. Fixní náklady na chod domácnosti, jako je nájem, elektřina nebo jídlo nesou dva lidé.
  • Společné řešení problémů: Každodenní problémy lze řešit společně a přímo je adresovat.
  • Společné domácí práce: Vaření, nakupování nebo úklid mohou být někdy únavné úkoly. Často je snazší, rychlejší a i zábavnější je dělat ve dvojicích – za předpokladu, že ruku k dílu přidají oba.
  • Více společného času: Spolubydlením odpadá dojíždění a máte tak více času na společné plánování volnočasových aktivit nebo na vzájemné vídání.
Žena se dívá na muže s úsměvem – sestěhování jako pár

Nevýhody sdíleného bydlení

Navzdory všem výhodám existují také důvody, proč se spolu nestěhovat. Vždy je důležitá otevřená komunikace a určitá tolerance, aby se nevýhody z dlouhodobého hlediska smazaly či alespoň zmírnily.

  • Méně soukromí: Před společným bydlením jste měli vlastní čtyři stěny a svůj klid, nyní sdílíte nejen svůj domov, ale i svůj každodenní život. Individuální oddělené odpočinkové pobyty pomohou vám i vašemu vztahu.
  • Možné konflikty: Diskuse a občasná nedorozumění jsou samozřejmě normální, nicméně konflikty mohou často vznikat právě kvůli různým potřebám nebo zvyklostem. Máte například jiné úklidové rutiny nebo určitý řád ve vašem šatníku? Velké rozdíly mohou snadno vést k hádkám.
  • Každodenní rutina: Mít stejné denní rutiny není vůbec zábavné. Postupem času může každodenní rutina vztah vystavit zkouškám.
  • Dvojí nábytek: Co je na jednu stranu výhodou, může být i nevýhodou. Dvě pohovky nebo dvě kuchyně prostě fungovat nebudou. Buďto budete muset udělat kompromis a jedné se zbavit, nebo prodat vše a pořídit si nábytek nový.

Před stěhováním: věci, které je třeba zvážit

Abyste pár dní po nastěhování nelitovali svého rozhodnutí a nedozvěděli jste se o svém partnerovi něco překvapivého, je pár věcí, které byste měli mít na paměti. Než uděláte velký krok a nastěhujete se spolu do sdíleného bydlení, zkuste spolu bydlet na zkoušku.

Delší společná dovolená nebo celý týden u toho druhého doma prověří váš vztah. Můžete tak zjistit, zda je běžný každodenní život proveditelný a může fungovat bez větších povinností

Určitě byste si měli předem ujasnit a probrat své vlastní představy o společném bydlení. To vám pomůže se vyhnout případným nepříjemným diskusím a budete přesně vědět, co od sebe vzájemně očekáváte. Před stěhováním byste si také měli ujasnit, zda se chce jeden z vás nastěhovat k druhému, nebo se spolu nastěhujete do zcela nového bytu. Při podpisu nájemní smlouvy byste se pak měli rozhodnout, kdo bude v nájemní smlouvě uveden. Budete zde jako dva hlavní nájemci sdílející domácnost, nebo pouze jeden hlavní nájemce a druhý jako podnájemce?

Stěhování: snížení nákladů

Ať už je na jinou ulici, nebo do úplně jiného města, stěhování může být docela stresující a nákladné. Před velkým dnem je toho hodně co organizovat a připravit. Avšak pokud plánujete dost dopředu, můžete náklady snížit.

Při stěhování je potřeba myslet na dost věcí, náklady na stěhování vám dokáží značně zatížit rozpočet. Najmete si stěhovací firmu, nebo potřebujete jen stěhovací vůz či větší auto a pár pomocných rukou? Možná má dokonce někdo, koho znáte, k dispozici dodávku nebo přívěs. Taková známost vám může ušetřit dost peněz.

Než se přestěhujete, stojí také za to staré místo úplně vyklidit. Ať už jde o nábytek, elektrospotřebiče, dekorace, nádobí či oblečení – můžete toho hodně prodat. Výhodou rozprodávání je, že pak nemusíte tolik věcí přepravovat, a k tomu získáte nějaké finanční prostředky navíc.

Pár s lepenkovou krabicí stěhující se do společného bydlení

4 finanční tipy pro společné bydlení

Stěhování do společného bytu je nákladné, ale společné bydlení být nemusí. Máme pro vás několik tipů na společné bydlení, které vám a vašemu partnerovi mohou ušetřit nejen čas a nervy, ale především peníze.

1. Mluvte o financích

Jde rozhodně o jeden z nejdůležitějších bodů: komunikace. Otevřená komunikace ve vztahu je důležitá z mnoha důvodů, avšak ve společné domácnosti o to víc. Měli byste být schopni s partnerem otevřeněmluvit o penězích, abyste si vyjasnili důležité otázky a předešli případným nedorozuměním. Dělí se nájem 50/50, nebo by měl jeden z vás přispívat více, protože vydělává výrazně více? Důvěra a upřímná komunikace je základ.

2. Plánujte spolu rozpočet

Společné fixní náklady, jako je elektřina, plyn nebo nájem, mohou být sdíleny. Společný účet je dobrý způsob, jak spravovat společné náklady. Se společným účtem mohou oba lidé disponovat společnými penězi a používat je k platbám společných nákladů. Společné náklady tak již nebudete muset každý měsíc vyrovnávat.

Náš tip: Vedení peněžního deníku pomáhá získat lepší přehled o vašich měsíčních příjmech a výdajích.

3. Sdílejte důležitá pojištění

Jedna domácnost obvykle společně sdílí pojistky. Pokud máte společný účet, můžete svá společná pojištění sledovat přímo na něm. Jaká pojištění ale můžete se svým partnerem sdílet?

Pojištění domácnosti

S pojištěním domácnosti pojistíte celou domácnost proti škodám způsobeným požárem či dalšími živly, vloupáním či vandalismem. Pokud sdílíte domácnost, stačí vám jen jedno pojištění domácnosti.

Pojištění právní ochrany

Pokud spolu žijete jako manželé či partneři, můžete také sdílet pojištění právní ochrany domácnosti. Toto pojištění kryje vaše poplatky a soudní výlohy v případě soudního sporu.

Pojištění odpovědnosti za škodu

Jedná se o jedno z nejdůležitějších soukromých pojištění, které vás finančně kryje v případě poškození majetku, újmy na zdraví či zapříčinění finanční ztráty třetím osobám. Pokud spolu sdílíte domácnost, můžete svá pojištění občanské odpovědnosti sloučit pod jednu smlouvu, a tak i ušetřit. Pojištění odpovědnosti se často sjednává s pojištěním domácnosti a vztahuje se na všechny členy domácnosti.

4. Zrušte duplicitní smlouvy

Pokud spolu bydlíte, budete samozřejmě sdílet i spotřebu elektřiny, plynu a internet, a tedy i smlouvy s poskytovateli těchto služeb. Před nastěhováním byste si proto měli ujasnit, co se stane s vašimi stávajícími smlouvami. Chcete si s sebou některou ze stávajících smluv na energie a internet přenést, nebo uzavřít zcela novou, ať už se stávajícím či novým dodavatelem? Staré smlouvy byste měli včas zrušit. Je třeba pamatovat na to, že tyto smlouvy mají zpravidla několika měsíční výpovědní lhůtu.

Existují poplatky, které se platí společně za jednu domácnost, jako je například koncesionářský poplatek České televizi a Českému rozhlasu. Pokud budete bydlet v bytovém domě, pak budete pravidelně měsíčně odvádět poplatek za služby a provozní náklady společných prostor. Takovéto společné náklady můžete přehledně sdílet díky společnému účtu.

Přečtěte si také:

Nevěsta a ženich smějící se při objímání – plánování svatby

| OVB Allfinanz, a.s.

Plánování svatby: Jak ušetřit na svatebním rozpočtu

Ať už v malém rodinném kruhu na vlastní zahradě, nebo se stovkami hostů na pobřeží Itálie,  vlastní svatba je jedním z nejkrásnějších, ale také  nejdražších dnů života mnoha párů. Měla by být nejen dobře naplánovaná, ale i rozumně financovaná. Shrnuli jsme nejdůležitější aspekty a ukážeme vám, jak si snadno svatební rozpočet naplánovat.

Pár plánuje společný bankovní účet

| OVB Allfinanz, a.s.

Společný bankovní účet: Jak spravovat společné finance?

V partnerství se toho sdílí hodně – obzvláště pak ve společné domácnosti. Ale platí to i v případě financí? Kdy má smysl mít společný bankovní účet na společné výdaje? A čeho byste si při jeho zakládání měli být vědomi? Ukážeme vám, jaké jsou výhody a nevýhody společného účtu a jaké existují alternativy.