Vanlife: Život v dodávce – Jak se správně pojistit a financovat na cestách

|

Dva muži sedící na dodávce – Vanlife
Nejdůležitější fakta o Vanlife – o životě v dodávce

Předpokládaný čas čtení: 5 minut

  • Dovolená v dodávce či karavanu je pro mnohé velkým snem. Zejména mladí lidé sní o dobrodružství, které život v dodávce přináší.
  • Můžete cestovat vlastním vozem nebo si ho pronajmout. Pořizovací a provozní náklady se mohou značně lišit.
  • Pokud plánujete život v dodávce, dobrá finanční příprava je nesmírně důležitá. Měli byste znát nejen fixní náklady na vaši cestu, ale také variabilní náklady.
  • Důležitá pojištění, jako je odpovědnost z provozu motorového vozidla nebo havarijní pojištění vás finančně ochrání v případě škody.

Ranní probuzení v Česku a večerní usínání v Chorvatsku s výhledem na moře. Cestování obytným autem je nezapomenutelné dobrodružství. Aby se sen o bezmezné svobodě neproměnil v noční můru, měli byste se dobře připravit. Ukážeme vám, jak být připraveni na nečekané – jak finančně, tak i z hlediska pojištění.

Stačí nastoupit a pohodlně vyrazit do nejkrásnějších míst Evropy či světa. Cestování karavanem či obytným vozem se v posledních letech stalo obzvláště populární.

Nový cestovní trend: Vanlife – život v dodávce

Podle statistik Ministerstva dopravy bylo v roce 2021 v česku registrováno přibližně 2 300 nových obytných vozů, což je o 76 % více než v předešlém roce. I když se růst registrací v loňském roce spíše zastavil, za poslední roky je patrný jasný vzestupný trend. Cestování obytným autem už dávno není jen pro důchodce. Zejména mezi mladými lidmi se stal tzv. vanlife novým cestovatelským trendem. Protože můžete cestovat nezávisle přes různé země a regiony a jet přesně tam, kam chcete. Cestování karavanem či obytným autem slibuje především svobodu a dobrodružství.

Mladí lidé sedící u táborového ohně – vanlife dobrodružství

3 finanční tipy pro vaše bydlení a cestování v karavanu

Strávit část života na kolech může být nezapomenutelné dobrodružství. Takové cestování se ale může rychle prodražit a zkomplikovat. Pořizovací náklady na dodávku nebo zejména na obytné auto jsou dost vysoké, o provozních nákladech nemluvě. Jak si tedy splnit sen o dovolené ve (vlastním) obytňáku? Máme pro vás tři tipy ohledně financování.

Vlastní nebo pronajaté auto?

Zásadní rozhodnutí a největší náklad před cestou je výběr a pořízení správného karavanu či obytného vozu. V dnešní době máte obrovský výběr a můžete si volit mezi různými modely vozidel, variantami, velikostmi a dokonce i výbavou. Ale co je tedy lepší? Takový obyťnák koupit nebo si ho pronajmout?

Výhody koupě karavanu či obytného auta:

  • Jste maximálně flexibilní, zejména pokud jde o plánování a vybavení.
  • Spontánní víkendové výlety či krátké dovolené jsou snadno realizovatelné a nemáte stanovenou minimální (ani maximální) dobu pronájmu.
  • Žijete mezi svými čtyřmi stěnami a můžete si vše navrhnout podle svých představ.

Nevýhody koupě karavanu či obytného auta:

  • Vysoké pořizovací a provozní náklady. Kromě jednorázových nákladů na pořízení auta musíte vzít v úvahu i dodatečné náklady, jako je pojištění a také náklady na údržbu.
  • Potřebujete trvalé parkovací místo pro své vozidlo.

Nevýhody pronájmu karavanu či obytného auta:

  • Auto z půjčovny nemusí být optimálně přizpůsobeno vašim vlastním potřebám a některé části výbavy mohou chybět.
  • Vysoká poptávka, zejména v hlavní sezóně, ztěžuje rezervaci na poslední chvíli. Nejlepší je rezervovat dostatečně předem.
  • Dodatečné náklady v podobě kauce. Abyste ji dostali v plné výši zpět, evidujte si důkladně všechny škrábance a závady na vozidle.

Výhody pronájmu karavanu či obytného auta:

  • Zejména pokud cestujete s obytným autem poprvé, můžete si díky půjčovně vše vyzkoušet, včetně různých modelů.
  • Nemáte žádné náklady na údržbu a servis. Vypůjčenou dodávku, karavan či obytné auto na konci dovolené vrátíte.
  • Náklady jsou výrazně nižší. Přestože ceny mohou prudce vzrůst, zejména v hlavní sezóně, pořád zůstávají oproti nákupu nižší

Sladění bydlení v dodávce a financí

Chcete-li financovat své dobrodružství v dodávce, je několik věcí, které byste měli mít na paměti. Nejprve byste měli znát průměrné náklady na cestu. Nejlepší je rozlišovat mezi fixními a variabilními náklady. Mezi fixní náklady patří především nájemné nebo kupní cena vozu a potřebná pojištění.

Variabilní náklady do značné míry závisí na vaší destinaci. Zahrnují například ceny pohonných hmot, náklady na kempování či parkovací místa, ale i nákup zásob a likvidaci odpadu. Kromě nákupu potravin musíte počítat i s náklady na likvidaci odpadních vod a čerstvou vodu – ty jsou ale většinou velmi nízké. Mezi další variabilní náklady patří elektřina, plyn, kratší výlety nebo oblečení.

Pokud chcete být se svým obytným vozem na cestách delší dobu, můžete pracovat hybridně na cestách jako takzvaní digitální nomádi. Díky online práci nejste závislí na místě a můžete vydělávat peníze na cestách odkudkoliv. Tento koncept je však vhodný zejména pro živnostníky a samozaměstnance, jež mají možnost pracovat flexibilně.

Nezapomeňte na finanční rezervy

Na silnici se může něco rychle přihodit, podivný rachot a ejhle – najednou je poškozený motor. Pokud nelze závadu zjistit a opravit na místě, bez opravny se neobejdete, což se může rychle prodražit. Proto byste měli vždy mít pro neočekávané výdaje či opravy vytvořenu finanční rezervu. Pokud například musí váš obytňák zůstat přes noc v servisu, budete potřebovat i nové ubytování. S finančním polštářem navíc máte v takových situacích o starost méně.

Mladý pár s úsměvem za volantem – pojištění karavanu

Důležitá pojištění pro karavan či dodávku

Komplexní a dobré pojistné krytí je důležité, abyste své dobrodružství s dodávkou mohli začít bezstarostně s čistou hlavou. Jste tak dobře kryti a finančně chráněni i v případě poškození. Existují různá pojištění, která můžete uzavřít pro své cesty dodávkou. Uvádíme zde ty nejdůležitější.

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

Abyste mohli jezdit motorovým vozidlem po českých silnicích, je nezbytné mít sjednáno pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (tzv. povinné ručení). Je to vyžadováno zákonem a finančně vás chrání před zraněním osob, škodami na majetku a finančními ztrátami, které může způsobit vaše vozidlo. Vysoká pojistná částka je tedy důležitá, každá pojišťovna ale může nabízet trochu jiné varianty.

Co platí například v jiných evropských zemích? Když si půjčíte auto na dovolenou v Česku nebo se vydáte na cesty do zahraničí vlastním, vaše povinné ručení bude platit stejně ve všech státech EU a zpravidla i dalších zemích, které najdete na zadní straně vaší zelené karty.

Tzv. „hraniční pojištění“ je pak potřeba sjednat v zemích, kde neplatí vaše zelená karta. Sjednává se přímo na hraničním přechodu.

Kromě povinného ručení si můžete dobrovolně sjednat havarijní pojištění vašeho vozidla. Pojišťovna vám pak v případě nehody vyplatí škody, které vznikly vám. Jen je třeba vždy počítat s určitou spoluúčastí – tedy částkou, kterou vždy zaplatíte ze svého. Většina pojišťoven nabízí různé varianty spoluúčastí. Stejně tak události, na které se vaše havarijní pojištění vztahuje, se může napříč pojišťovnami lišit. Je tedy důležité si předem důkladně přečíst podmínky a vědět, v jakých případech jste krytí.

Platnost havarijního pojištění na území mimo ČR se může také lišit v závislosti na pojišťovně. U některých vám bude platit jen na území ČR, u jiné pro Evropu, u jiných třeba i pro některé další státy. Je tedy vždy dobré být dobře předem informován.

Havarijní pojištění můžete případně rozšířit i o asistenční služby. Některé základní asistenční služby bývají často nabízeny zdarma, některé další je možné si připlatit. Můžete pak cestovat svou dodávkou s čistou hlavou, protože budete krytí i v případě nákladů vynaložených např. na odtah nepojízdného vozidla.

Zdravotní pojištění v zahraničí

Pokud cestujete v rámci EU pouze na několik dní nebo týdnů, krytí poskytované vaším českým zdravotním pojištěním je obvykle dostatečné. Vždy budete mít nárok na poskytnutí nezbytné zdravotní péče, a to za stejných podmínek jako místní pojištěnci. I tady však můžete narazit na poplatky či jiné formy spoluúčasti, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, a vaše pojišťovna je vám tak neproplatí. A pokud plánujete delší cestu nebo dovolenou mimo EU (respektive EHS), mít předem sjednané mezinárodní zdravotní pojištění je nutností. I v zemích mimo Evropskou unii vám vaše česká zdravotní pojišťovna sice uhradí náklady na neodkladnou zdravotní péči, neproplatí vám však případné náklady na transport, spoluúčast, repatriaci či jakoukoliv péči, která není hrazena ze zdravotního pojištění. Je potřeba pamatovat na to, že ve spoustě destinací jsou náklady na zdravotní péči výrazně vyšší než v ČR a pokud byste si je museli hradit sami, můžete splácet třeba i dokonce života.

Přečtěte si také:

Žena s autem na kraji silnice má poruchu auta

| OVB Allfinanz, a.s.

Jak se ochránit před poškozením vašeho auta či domu kunou

Chladné zimní měsíce jsou pryč a blíží se začátek léta, který s sebou přináší nezvané hosty – kuny. Poškození auta či domu kunou je nejen nepříjemné, ale většinou taky drahé. Od překousaných kabelů u motoru auta až po podivné zvuky na půdě domu – kuny mohou napáchat škody různými způsoby. Jak ale nejlépe ochránit své auto či dům před poškozením kunami nebo jinými hlodavci? Máme pro vás několik tipů na toto téma.

Dítě u bazénu s vodní pistolí – Cestujte bezpečně

| OVB Allfinanz, a.s.

Hurá na dovolenou! Tipy pro cestovní pojištění a váš rozpočet na cestování

Bez ohledu na to, zda cestujeme s batohem po Thajsku, nebo se ubytujeme v all-inclusive hotelu v Tunisku, pro jakoukoliv dovolenou má smysl mít sjednané pojištění. Může se stát, že třeba těsně před dovolenou onemocníte, nebo vám ukradnou věci z hotelového pokoje. Cestovní pojištění vás ochrání před finančními důsledky, a vy tak můžete bezstarostně odjet na dovolenou.