Rostoucí ceny energií: Jak ušetřit peníze za elektřinu a energie

|

Svítící žárovka spotřebovává elektřinu – spotřeba elektřiny
Nejdůležitější fakta o nákladech na energie

Předpokládaný čas čtení: 4 minut

  • Ceny energií a náklady na elektřinu v Evropě výrazně rostou. Ekonomické používání snižuje spotřebu energie a zároveň šetří peníze i životní prostředí.
  • Nejvíce elektřiny spotřebovávají v domácnosti velké spotřebiče. Nákup energeticky úsporných elektrospotřebičů se často z dlouhodobého hlediska vyplatí.
  • Pomocí pár jednoduchých opatření můžete topit úsporněji, a tím snížit vlastní spotřebu energie.

Současná energetická krize a neustále se zvyšující inflace v Evropě zapříčiňují výrazný nárůst cen – zejména cen energií. Abyste byli dobře připraveni na nadcházející zimní měsíce, existuje pár věcí, které můžete doma udělat. I jednoduchá opatření vám mohou pomoci snížit náklady na vytápění a ušetřit tak na energiích dost peněz . Zde najdete všechny tipy a způsoby, jak snížit náklady na energie a spotřebu elektřiny.

Obzvláště v dnešní době existují dobré důvody, proč energiemi šetřit a spotřebovávat je vědoměji. Konflikt na Ukrajině a s ním spojené vysoké ceny energií staví stále více do popředí otázku hospodárného využívání fosilních paliv.

Rostoucí ceny energií v Evropě

Rostoucí ceny energií a vysoká míra inflace v Evropě stále více zatěžují peněženku každého z nás. I proto má smysl popřemýšlet, jak můžete snížit svou soukromou spotřebu energie. Samozřejmě bez toho, aniž byste museli celou dobu doma mrznout. Navíc, dalším vedlejším efektem šetření energií je, že šetrné používání zdrojů nejen dlouhodobě chrání vaši peněženku, ale také šetří životní prostředí.

O kolik ale vzrostly ceny energií? Nejvíce to bude vidět, pokud aktuální ceny porovnáme s cenami z minulých let. Například, zatímco průměrná cena elektřiny pro české domácnosti v roce 2018 byla 4,1 Kč za kWh a v roce 2020 4,77 Kč za kWh, průměrná cena v srpnu 2022 vystoupala až na 8,02 Kč za kWh

Šetřete energiemi v domácnosti

Při tak vysokých současných cenách energií tedy není otázkou zda, ale jak mezi vlastními čtyřmi stěnami uspořit na energiích a ušetřit tak nějaké peníze. To se vždy snáze řekne, než provede. Měli byste se proto zamyslet nad tím, kde přesně můžete na elektřině ušetřit a kdo jsou u vás doma největší žrouti elektřiny. Snížit spotřebu elektřiny můžete například při praní, v kuchyni, správným osvětlením nebo také na vašem home office.

Co spotřebuje nejvíce elektřiny

Nejjednodušší způsob, jak změřit spotřebu elektřiny vašich spotřebičů, je sledovat elektroměr nebo se případně podívat na štítek energetické účinnosti. Domácí zábavní elektronika, jako jsou televize a počítače, se používají téměř denně a spotřebovávají tak i odpovídajícím způsobem dost velké množství elektřiny. Je dobré popřemýšlet o nákupu energeticky nenáročných elektrospotřebičů. I přes jejich vyšší pořizovací cenu se z dlouhodobého hlediska dost vyplatí, protože celková roční spotřeba elektřiny je pak nižší.

Žena zadumaná před bankovkou – šetřete na elektřině

Velké spotřebiče, jako jsou ledničky, pračky a mrazničky, jsou typickými žrouty energie a spotřebovávají značné množství elektřiny. Pokud máte velký spotřebič, který je již více než 10-15 let starý, může mít smysl pořídit si nový. Z dlouhodobého hlediska se může vyplatit  sáhnout hlouběji do kapsy.

Jednoduché a správné vytápění

K efektivnímu vytápění vašeho domova v chladném období stačí jednoduchá opatření. Tímto způsobem můžete snížit náklady na vytápění, ušetřit na energiích a zároveň udržet vaše čtyři stěny teplé:

  • Vaše topení pravidelně odvzdušňujte: Pokud je v topení příliš mnoho vzduchu, nemůže správně topit. Pokud vaše topení bublá, měli byste ho odvzdušnit a případně přidat vodu.
  • Utěsněte okna a dveře: Netěsnosti snadno zakryjete lepicími těsněními. Stačí mezi okno vlepit papír a pokud jej bez problémů vytáhnete, měli byste těsnění vyměnit. Tímto se sníží množství studeného vzduchu vstupujícího do místnosti.
  • Místnost větrejte dvakrát až třikrát denně s oknem dokořán, spíše než s trvale pootevřeným oknem. Je lepší větrat krátce a intenzivně než jen lehce s dlouhodobě pootevřeným oknem.
  • Správná pokojová teplota: V obývacím prostoru by nemělo být více než 20 stupňů, v ložnici stačí klidně i 18. Každý stupeň méně šetří energii a tím i peníze.

6 praktických tipů pro šetření elektrické energie

Kromě nákupu nových energeticky účinných spotřebičů můžete i se svými stávajícími spotřebiči ušetřit na elektřině – jak v domácnosti, tak například v domácí kanceláři. Máme pro vás šest tipů, jak snadno snížit náklady na energie a elektřinu.

1. Šetřete v koupelně

I samotné sprchování je úspornější než koupání ve vaně, ale existuje také několik dalších věcí, které můžete pro sprchování zvážit. Energeticky úsporná sprchová hlavice spotřebuje méně horké vody než ta obyčejná, a proto je i šetrnější k vaší peněžence. Zkontrolujte také, zda váš průtokový ohřívač vody není nastaven na příliš vysokou teplotu. 39 °C je pro běžné denní použití považováno za dostačující – teplotu si můžete otestovat ve sprše.

2. Správné používání pračky

Oblečení postačí prát na 30 °C. Můžete také použít eko program, pokud jej vaše pračka nabízí. Praní obvykle trvá déle, nicméně celkově se spotřebuje méně elektřiny i vody.

Dívka před pračkou – snižte náklady na energie

3. Nastavte správně teplotu ledničky a mrazáku

Ujistěte se, že jsou vaše velké spotřebiče nastaveny na správnou teplotu. Pro chladničku postačí teplota 7 °C a pro mrazák je optimální teplota mínus 18 °C. Mrazící část také pravidelně odmrazujte – námraza na stěnách spotřebuje hodně energie.

4. Ekonomicky v kuchyni

Tak jednoduché a přitom tak účinné – při vaření vždy používejte poklici. To vám ušetří čas a ve výsledku i peníze. Pro ohřev vody můžete jednoduše použít rychlovarnou konvici namísto hrnce. Opět je to mnohem rychlejší a spotřeba energie je menší.

5. Ve vaší pracovně

Používejte raději notebook než stolní počítač a odpojujte nabíječky ze zásuvky vždy, když je již nepoužíváte – často to jsou totiž skrytí žrouti elektřiny. Energiemi budete také šetřit, když počítač nebo notebook přepnete do úsporného režimu či hibernace, kdykoliv na delší dobu opustíte svůj stůl.

6. Vyhněte se pohotovostnímu režimu u spotřebičů

V pohotovostním režimu (tzv. stand-by mode) nejsou elektrospotřebiče zcela odpojeny od sítě, což znamená, že dále spotřebovávají elektřinu, přestože jsou vypnuté. Díky vícenásobné zásuvce s vypínačem však můžete televizi nebo Wi-Fi router přes noc úplně vypnout, a snížit tak náklady na elektřinu.

Přečtěte si také:

Žena v supermarketu – růst inflace

| OVB Allfinanz, a.s.

Inflace: Jak ochránit své peníze před vysokou mírou inflace?

Ceny potravin a dalšího zboží v posledních měsících nepřetržitě rostou. Pro mnoho domácností je stále obtížnější pokrýt měsíční výdaje kvůli vysokým spotřebitelským cenám. Proč ale vlastně k aktuálnímu cenovému vývoji dochází a jak můžete své peníze před jejich klesající kupní silou ochránit? Vše potřebné se dozvíte zde.

Dítě házející mince do spořícího prasátka – měsíční fixní náklady

| OVB Allfinanz, a.s.

Co jsou fixní měsíční náklady domácnosti a jak vysoké by měly být?

Víte, kolik měsíčně utratíte? Mnoha lidem chybí přehled o tom, kolik měsíčně utratí – přesto je to nezbytný základ pro vlastní finanční a životní plánování. Celkové výdaje domácnosti jsou vždy tvořeny fixními a variabilními náklady. Ale co přesně jsou fixní náklady? A jakou část rozpočtu domácnosti by měly tvořit?