Bezpečně během pošmourného období roku s úrazovým pojištěním a pojištěním domácnosti: Která ochrana má smysl?

|

Mladá žena v kabátu s hrnkem – úrazové pojištění a ochrana proti krádežím během podzimního období
Nejdůležitější fakta o bezpečnosti během podzimu

Předpokládaný čas čtení: 5 minut

  • Podzim je doba, kdy je riziko nehod, úrazů, krádeží a vloupání obzvláště vysoké. Má proto smysl se právě teď podívat na svá pojištění zblízka.
  • Zejména špatné počasí, listí a tma jsou často příčinou úrazů na ulicích a chodnících. Úrazové pojištění vás může ochránit před finančními důsledky úrazů.
  • Pojištění domácnosti zajišťuje krytí ztrát způsobených krádeží vloupáním. To znamená, že jste kryti, pokud doma přijdete o cennosti nebo předměty v důsledku krádeže.
  • Nejlepší ochranou je vždy opatrnost - opatrné chování na silnicích a úklid chodníků před domem sníží riziko úrazů a některá jednoduchá preventivní opatření proti vloupání mohou snížit pravděpodobnost krádeže.

Je tady opět nepopulární roční období: dny se zkracují, teploty klesají – pošmourné období je za dveřmi. Bouře, déšť a listí zvyšují riziko úrazů a zloději za tmavých večerů prožívají lehké časy. A proto je obzvláště důležité si před podzimem a zimou zkontrolovat pojištění a aktualizovat ho. Úrazové pojištění v tomto období hraje podstatnou roli.

Podzim není jen obdobím dýní, kaštanů a lampiónových průvodů. Na podzim se také každý den stmívá dříve a dříve, počasí je docela nepříjemné a padající listí mění silnice a chodníky v klouzající past. S trochou opatrnosti můžete toto roční období prožít bezpečněji – a pro případ, že se přece jen něco stane, mít po ruce správné pojištění.

Proto byste si měli na podzim zkontrolovat svá pojištění

Ať už autem, na kole či pěšky, pokud se něco stane, může se vám to rychle prodražit. A nejde jen o případné dlouhodobé léčení úrazů a s tím spojenou ošetřovatelskou péči či výpadek pracovního příjmu, ale také o poškození vlastních nebo cizích vozidel.

A kdo je pak tedy vůbec odpovědný? Jak je to s nároky na náhradu škody, poškození třetích osob nebo jejich majetku a případné právní výdaje? Je lepší se předem zamyslet nad tím, zda jste pro takové případy krytí.

Dávejte pozor na listí!

Jakmile se listy na stromech zbarví, přichází podzimní nálada. Barevné listy nejen krásně vypadají, ale na zahradě dokonce slouží jako ochrana před chladem pro rostliny a keře a rovněž jako skrýš pro spoustu zvířat. V barevných hromadách listí hledají úkryt mimo jiné ježci, myši nebo třeba hmyz.

Avšak listí v ulicích a na chodnících představuje spíše nebezpečí. Mokré listí se rychle stává kluzkým svahem a představuje tak riziko pro chodce, cyklisty, a dokonce i auta. Spadané listí by proto nikdy nemělo být ponecháno neodklizené na cestách a silnicích.

Dvě děti sedící v podzimním listí

Kdo nese odpovědnost, když se něco stane?

Podle novely zákona o pozemních komunikacích z roku 2009 je chodník součástí stavby komunikace nebo samostatnou stavbou, která je součástí pozemku, na kterém stojí. Ve většině obcí v ČR tedy za stav chodníku či silnice, a tedy za úklid od listí, sněhu a ledu, zodpovídá právě obec. Přístupový chodník a shody do domu ale často nejsou majetkem obce, za jejich stav zodpovídá jejich vlastník – soukromý majitel, firma, SVJ, bytové družstvo apod.

Pokud tedy chodec uklouzne na chodníku, který nebyl odklizen, a dojde k nějakému úrazu, může se to majiteli dost prodražit. Pro takové případy je tady pojištění odpovědnosti.

Vyplatí se zkontrolovat si svá pojištění, a pokud ho ještě nemáte, sjednat si pojištění odpovědnosti, které vám zajistí komplexní krytí, a to nejen během období, kdy se brzy stmívá.

Vyplatí se úrazové pojištění?

Úrazové pojištění se vyplatí, pokud dojde k úrazu, který má za následek trvalé poškození zdraví, s čímž jsou spojené i finanční důsledky.

Mimochodem, téměř 80 procent všech úrazů se stává ve volném čase, při sportu, doma nebo v silničním provozu. Osobní úrazové pojištění proto není určeno jen pro lidi s vysokým rizikem úrazu nebo nebezpečným koníčkem.

Zdali je vhodnější úrazové pojištění nebo pojištění pro případ pracovní neschopnosti v rámci rizikového životního pojištění je potřeba posoudit individuálně případ od případu. V některých situacích může mít smysl i kombinace obou pojištění.

Úrazové pojištění má rozhodně smysl pro lidi s již existujícími překážkami, kvůli kterým si nemohou uzavřít pojištění pro případ pracovní neschopnosti, jenž by je zajistilo v případě ztráty schopnosti pracovat.

Junge Frau mit Regenschirm im Herbst

Co se považuje za úraz?

Pro účely úrazového pojištění, byť neexistuje zákonná definice úrazu a panuje smluvní volnost, se úraz obecně definuje jako “neočekávané a náhlé působení zevních sil nebo vlastní tělesné síly nezávisle na vůli pojištěného nebo neočekávané a nepřerušované působení vysokých či nízkých teplot, plynů, par, elektrického proudu a jedů, kterým bylo pojištěnému způsobeno tělesné poškození zdraví nebo smrt“.

Co kryje úrazové pojištění?

Pokud v důsledku úrazu dojde k trvalému tělesnému nebo duševnímu poškození, vyplácí pojišťovna pojistné plnění. Jedná se o určité procento předem stanovené pojistné částky v závislosti na stupni tělesného poškození

V závislosti na typu postižení mohou najednou rychle vzniknout vysoké náklady, potřebné například na přestavbu na bezbariérové bydlení, zdravotní náklady a náklady na následnou lékařskou péči, operace apod. Je proto důležité si sjednat dostatečně vysokou pojistnou částku.

Prevence nehod při řízení

Dobré pojištění motorových vozidel není nutností pouze v zimě! Avšak v tomto období roku, kdy se brzy stmívá, se riziko nehod enormně zvyšuje – a jak zdravotní, tak i finanční následky nehod na silnicích jsou obrovské. Když je venku tma, mokro a zima, je při řízení nutná zvýšená opatrnost.

I přeběhnutí jelena za soumraku přes silnici může vést k nepříjemným nehodám. Zejména v lesnatých oblastech byste proto měli jet pomaleji a udržovat si odstup od před vámi jedoucího vozidla. Pokud by došlo k nehodě, škodu pokryje vaše pojištění auta. Záleží však kdo nehodu způsobí a zda bude bude hrazeno z povinného nebo havarijníhopojištění.

Mladý pár řídí auto

Správná ochrana proti krádeži: Které pojištění vás zajistí v případě krádeže vloupáním?

Na podzim a v zimě jsou zloději stejně v pohybu jako v létě, ale využívají i výhody krátkých dnů. Zejména pak balkonové a terasové dveře, sklopná okna a opuštěné byty jsou pro zloděje vyloženě pozvánkou.

V případě vloupání vás pak finančně kryje pojištění domácnosti. Mimo jiné jsou tímto pojištěny vaše ukradené cennosti, nábytek a elektronika a také nutné opravy škod způsobených vloupáním. Mohou to být například rozbité dveře či rozbitá okna.

Je nesmírně užitečné schovávat si doklady o koupi a nafotit se vaši domácnost předem. Pojišťovně tak můžete prokázat, že ukradené věci byly v momentě krádeže skutečně přítomny. Krádeži se dá samozřejmě předcházet i vhodným zabezpečením nemovitosti, zloděje často odradí bezpečnostní dveře a okna, alarmy, ale třeba i hlídací pes.*

Tipy, jak bezpečně prožít podzim

  • Zvýšená opatrnost v silničním provozu je nezbytností, ať už jste chodec, řidič auta, nebo cyklista. Dostatečné osvětlení na kole a odrazky na oblečení zajišťují potřebnou viditelnost i za zhoršených světelných podmínek. To platí obzvláště pro děti!
  • Světlé oblečení snižuje riziko, že byste byli na silnici přehlédnutí. Boty s dobrou podrážkou zase chrání před uklouznutím.
  • Úrazové pojištění a pojištění pro případ invalidity vám zajistí finanční ochranu, pokud by se vám něco stalo.
  • Auto, kolo či koloběžku byste měli před nastávajícím chladným obdobím důkladně zkontrolovat. Zimní pneumatiky jsou důležité pro snížení rizika smyku.
  • Abyste byli finančně chráněni pro případ krádeže, měli byste si sjednat pojištění domácnosti. V ideálním případě pořídit fotografie svých cenností, nábytku a účtenek, abyste měli důkazy v případě krádeže.
  • Okna a dveře by měly být vždy zavřené a dobře zajištěné. Pokud se chystáte na několik dní pryč, váš domov by neměl vypadat neobydlený. A také, nikdy neohlašujte svou nepřítomnost na internetu nebo sociálních médiích! Jinak to zloději budou mít opravdu snadné.

Dobrá nálada namísto zimní deprese

K tomu, abychom zůstali zdraví a fit i v druhé polovině roku, nám pomůže hodně pohybu, čerstvý vzduch a zdravá strava s dostatečným množstvím vitamínu C. Nedostatek světla a krátké dny zhoršují náladu a rychle vedou k zimní depresi. Pomoci mohou přípravky s vitamínem D a světelné terapie.

Abyste získali trochu slunečního světla, je dobré chodit častěji na procházky nebo na projížďky na kole. Bylo prokázáno, že venkovní sporty, jako je běh, chůze nebo turistika, vám zvednou náladu a podpoří zdraví. A když jste ve stresu, je nejlepší si udělat malé přestávky a užít si chvíle pohody, které vám pomohou relaxovat.

Dvě mladé ženy smějící se pod deštníkem

Pokud si stále nejste jisti svým pojištěním a přemýšlíte, zdali pro vás má smysl pojištění domácnosti či  úrazové pojištění, poraďte se s odborníkem. Protože jen se správnou ochranou a správně nastaveným pojistným krytím jste pojištěni proti škodám, které by vás jinak mohly stát spoustu peněz. Finanční poradce vám rád pomůže najít to správné finanční řešení pro vás.

Přečtěte si také:

Pár plánuje společný bankovní účet

| OVB Allfinanz, a.s.

Společný bankovní účet: Jak spravovat společné finance?

V partnerství se toho sdílí hodně – obzvláště pak ve společné domácnosti. Ale platí to i v případě financí? Kdy má smysl mít společný bankovní účet na společné výdaje? A čeho byste si při jeho zakládání měli být vědomi? Ukážeme vám, jaké jsou výhody a nevýhody společného účtu a jaké existují alternativy.

Smějící se student – Odborné vzdělávání

| OVB Allfinanz, a.s.

Zaměstnání, odborné vzdělávání, nebo studium na vysoké škole: Co se více vyplatí?

Jde dost možná o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě mladých lidí – otázka, jež vyvstane po získání maturity. V dnešní době existuje nespočet možností a cest, ale tato velká volba není vždy jednoduchá. Proto je nutné se uklidnit, nadechnout a poctivě se zamyslet a promyslet, co chcete dělat. Jak můžete najít to, co je pro vás nejlepší? A je pro vás vhodnější vysokoškolský diplom nebo odborná praxe či rovnou zaměstnání? Ukážeme vám výhody a nevýhody, dáme vám pár tipů, které vám rozhodování usnadní.