Hurá na dovolenou! Tipy pro cestovní pojištění a váš rozpočet na cestování

|

Dítě u bazénu s vodní pistolí – Cestujte bezpečně
Nejdůležitější fakta o cestovním pojištění

Předpokládaný čas čtení: 5 minut

  • Cestovní pojištění není jen jedno. Tři nejdůležitější druhy cestovního pojištění představujeme v tomto článku.
  • Cestovní diář s rozpočty a limity vám může pomoci udržet finance na dovolené pod kontrolou.
  • Máme pro vás 5 tipů, jak skutečně ušetřit peníze v rozpočtu na dovolenou.

Bez ohledu na to, zda cestujeme s batohem po Thajsku, nebo se ubytujeme v all-inclusive hotelu v Tunisku, pro jakoukoliv dovolenou má smysl mít sjednané pojištění. Může se stát, že třeba těsně před dovolenou onemocníte, nebo vám ukradnou věci z hotelového pokoje. Cestovní pojištění vás ochrání před finančními důsledky, a vy tak můžete bezstarostně odjet na dovolenou.

Vždy vás po dovolené překvapí, jak se zůstatek na vašem účtu mohl tak scvrknout? Samozřejmě, když cestujeme, rádi si dopřáváme. A je to správně. Přesto pro vás máme pár tipů na to, jak mít i na dovolené přehled o svých financích, aniž byste svůj účet příliš vyždímali.

Cestovní pojištění: Co potřebujete vědět

Není jen jeden druh cestovního pojištění jako takový, existují druhy pojištění, která lze pro vaši cestu uzavřít. Mezi nejčastější druhy cestovního pojištění patří cestovní zdravotní pojištění, pojištění storna zájezdu či pojištění zavazadel. Pojištění lze uzavřít buď na opakované výjezdy, nebo třeba jen na jednu cestu.

Náš tip: Před uzavřením nového pojištění si nejprve ověřte, zdali už nemáte některé věci pokryty některou stávající smlouvou – často v rámci vaší platební karty.

Zdravotní pojištění v zahraničí – Pojištění léčebných výloh

V rámci Evropské unie, zemí EHS a některých dalších zemích vás v některých situacích pokryje vaše zákonné zdravotní pojištění. Pokud ale cestujete do jiných zemí, kde si s vašim evropským průkazem zdravotního pojištění nevystačíte, nebo byste chtěli být kryti ve větší míře, můžete si sjednat cestovní pojištění, které pokryje vaše případné léčebné výlohy v zahraničí.

Řekněme, že vás rozbolí zub nebo se vám stane úraz a vy potřebujete akutní ošetření. Na základě vašeho evropského průkazu zdravotního pojištění vám bude poskytnutá nezbytná lékařská péče tak, jako by k tomu došlo u vás doma. Představme si ale situaci, kdy máte nehodu na lyžích na horách. Poté vás musí odvézt vrtulník, který s vámi letí do místní nemocnice. Po nějaké době budete muset být dopraveni zpět do vašeho rodného města. Zákonné pojištění vás v této situaci nepokryje. Mimo EU navíc budete ve většině zemí samoplátci, takže náklady na léčbu nebudou hrazeny vůbec. Léčebné výlohy v zemích, jako je jsou například USA jsou obzvláště vysoké. Právě v takovém případě má smysl mít sjednané mezinárodní cestovní zdravotní pojištění.

Cestovní zdravotní pojištění lze sjednat flexibilně. Může platit jen na konkrétní krátkodobou cestu nebo na delší zahraniční cesty jako jsou programy Work & Travel, popřípadě lze sjednat celoroční pojištění pro opakované cesty. Podmínky pojištění různých pojišťoven se mohou trochu lišit, obecně jsou ale v cestovním pojištění zahrnuty: lékařská péče a lékařské ošetření při akutních onemocněních nebo úrazech, hospitalizace, léky, nezbytný transport i nonstop asistenci.

Pojištění storna zájezdu (cesty)

Onemocněli jste, ale už jste si zarezervovali dovolenou a teď nemůžete odjet? Průšvih! Pokud nemáte pojištění storna zájezdu, vaše dovolená propadne a vy budete muset náklady zaplatit.

V rámci pojištění storna zájezdu můžete získat zpět značnou část vynaložených prostředků v případě, že ke stornu dojde před začátkem dovolené. Důvod zrušení musí být něco, co jste při sjednávání nemohli očekávat, že by nastalo – nejčastěji nemoc či úraz, úmrtí v rodině, výpověď ze strany zaměstnavatele apod, avšak konkrétní důvody zrušení se liší v závislosti na pojištění. Vždy byste si tedy měli řádně prostudovat podmínky.

Pojištění zavazadel

Na letišti si horlivě povídáte s přáteli o svých plánech na dovolené. Váš kufr stál vedle vás a najednou je pryč. O půl hodiny později si uvědomíte, že váš kufr byl ukraden. V kufru jste měli drahé boty, a navíc i notebook. A co teď? Jak vám to vše někdo proplatí? Pomocí pojištění zavazadel.

Toto pojištění kryje vaše zavazadla v případě ztráty, zničení či poškození po celou dobu cesty. Pojištění zavazadel lze sjednat na týdenní, měsíční nebo roční bázi.

Upozornění: V pojistné smlouvě jsou vždy uvedeny maximální částky, do kterých jsou vaše osobní zavazadla kryta, většinou jsou tyto limity stanoveny jak pro celkové plnění, tak i pro jednotlivé předměty. Pamatujte také na to, že pojišťovny mívají v podmínkách sjednány také věci, které jsou z pojištění vyloučeny (např. cennosti, šeky, finanční hotovost apod.).

Vandrování s batohem či pobyt v luxusním hotelu: Na kolik vyjde dovolená?

Dovolená na balkóně? To je v pořádku, tu a tam by si každý z nás měl dopřát opravdový odpočinek od domova. Někoho to táhne do hor na výlet na horském kole, někoho jiného do Barcelony na exkurzi po městě, někdo by zase na Ibizu na dovolenou u moře. Každý má svou vlastní představu o ideální dovolené. Ta ale může někdy vyjít dost draho.

S jakými náklady bychom měli pro náš výlet počítat? V první řadě bychom si měli uvědomit své potřeby. Cenový rozdíl mezi kempem a 5hvězdičkovým hotelem je značný. Rakousko, Kapverdy nebo Jihoafrická republika – při financování výletu hraje roli i délka cesty.

Rodina na dovolené u bazénu – cestovní pojištění

Jak mít na dovolené své finance pod kontrolou

Když jedeme na dovolenou, chceme vyzkoušet ty nejlepší restaurace, vyrazit na dobrodružné výlety a dovést si originální suvenýry. Dvou či třítýdenní dovolená může stát spoustu peněz.

Jak hospodařit s rozpočtem na dovolenou? I když to možná zní staromódně, nejlepší způsob je vést si cestovní deník s rozpočtem a limity. Můžete to udělat tradičním způsobem na papír nebo můžete použít aplikaci, abyste měli o všem přehled. Dnes existuje mnoho aplikací, které vám umožňují spravovat své finance i sdílet své rozpočty s dalšími lidmi.

Náš tip: Před odjezdem na dovolenou si můžete nastavit denní či týdenní limit na své platební kartě. S rozpočtem, který si sami nastavíte, tak jen stěží uděláte chybu.

 
Rodina jede na výlet na kole – spoření na dovolenou

Hurá k moři! A osobní věci, včetně mobilů a peněženek, leží nehlídané na pláži. Všichni tu situaci známe – dovolené v zahraničí nás vždy udělají o něco bezstarostnějšími. Taková chvilka neopatrnosti a rychle se může stát, že vám něco ukradnou. Je lepší požádat ostatní, aby vaše věci pohlídali, nebo je raději nechat v hotelu na pokoji. Když se procházíte po městě, vaše věci budou v bezpečí v náprsní tašce.

 

Pokud vám kradou věci včetně vašich cenností, první věc, kterou byste měli udělat, je nechat si zablokovat platební karty ve vaší bance.

5 tipů, jak ušetřit ve vašem rozpočtu pro dovolenou

Objevujte svět a jednoduše nechte svou mysl bloudit. Při cestování si nechceme kazit náladu financemi. Proto vám přinášíme pět praktických tipů, jak ušetřit při cestování.

  1. Rezervace: Při hledání dovolené byste měli používat vždy různé vyhledávače či srovnávače. Výhodou mohou být i rezervace v neobvyklou dobu či s velkým předstihem. Chytrá online rezervace je klíč.
  2. Cestujte mimo sezónu: Pokud jste časově flexibilní, letenky i hotely jsou mimo sezónu mnohem levnější. Existuje spousta srovnávačů letenek, kde můžete například hledat měsíce nejlevnější pro cestování.
  3. Směnný kurz: V bankomatech byste si neměli nechat převádět peníze na koruny, ale na místní měnu. Směnný kurz v bankomatech je často podstatně nevýhodnější. Také v restauracích plaťte v měně dané země.
  4. Jídlo: Místní jídlo v běžných místních restauracích je většinou chutné a ve většině případů i mnohem levnější než v turistických restauracích. Místní obyvatelé vám mohou dát skvělé tipy na místní restaurace.
  5. Půjčovna aut: Nejlepší je zarezervovat si auto z půjčovny už před cestou. Ceny v samotné dovolenkové destinaci jsou obvykle podstatně vyšší. I pro rezervaci aut existuje mnoho srovnávacích portálů.

Přečtěte si také:

Dva muži sedící na dodávce – Vanlife

| OVB Allfinanz, a.s.

Vanlife: Život v dodávce – Jak se správně pojistit a financovat na cestách

Ranní probuzení v Česku a večerní usínání v Chorvatsku s výhledem na moře. Cestování obytným autem je nezapomenutelné dobrodružství. Aby se sen o bezmezné svobodě neproměnil v noční můru, měli byste se dobře připravit. Ukážeme vám, jak být připraveni na nečekané – jak finančně, tak i z hlediska pojištění.

Smějící se batole – Spořte dětem smysluplně s dětským spořicím plánem

| OVB Allfinanz, a.s.

Spoření pro děti: Jaké investice pro děti dávají smysl

Ať už chcete spořit na řidičský průkaz, vzdělání nebo za účelem zaopatření v pozdějším věku, mějte na paměti, že i díky malým příspěvkům můžete do doby, než budou peníze skutečně potřeba, našetřit nemalou částku. A to především tehdy, začnete-li odkládat prostředky pro vlastní děti či vnoučata již v útlém věku. Jak ale v době nízkých úrokových sazeb a vysoké inflace spořit potomkům tak, aby se to vyplatilo?