Inflace: Jak ochránit své peníze před vysokou mírou inflace?

|

Žena v supermarketu – růst inflace
Nejdůležitější fakta o inflaci

Předpokládaný čas čtení: 4 minut

  • Míra inflace v eurozóně vzrostla v říjnu 2022 na 13,2 procenta, což je dosud nejvyšší úroveň od založení eurozóny.
  • Inflace je rostoucí cenová hladina zboží a služeb – peníze v čase ztrácejí hodnotu, a kupní síla tak klesá.
  • Nedostatek nabídky a zvýšená poptávka na trhu inflaci podporují. K tomu přispěla zejména energetická krize a globální nedostatek dodávek.
  • Abyste se v budoucnu ochránili před inflací, měli byste své úspory investovat dlouhodobě.

Ceny potravin a dalšího zboží v posledních měsících nepřetržitě rostou. Pro mnoho domácností je stále obtížnější pokrýt měsíční výdaje kvůli vysokým spotřebitelským cenám. Proč ale vlastně k aktuálnímu cenovému vývoji dochází a jak můžete své peníze před jejich klesající kupní silou ochránit? Vše potřebné se dozvíte zde.

V listopadu 2022 dosáhla průměrná míra inflace v Česku nového maxima: 16,2 procenta. Přestože se očekává, že se růst míry inflace v roce 2023 zpomalí a časem začne míra inflace klesat, aktuálně stále zůstává na velmi vysoké úrovni, což pociťují v každodenním životě zejména spotřebitelé.

Co je inflace?

Inflací se obecně rozumí rostoucí cenová hladina zboží a služeb. Peníze v čase ztrácejí hodnotu – dochází k jejich znehodnocování, a tím k poklesu jejich kupní síly. Jinými slovy, za stejné peníze si tedy časem můžete koupit méně. Jak se ale počítá míra inflace? V Česku počítá míru inflace Český statistický úřad pomocí indexu spotřebitelských cen (CPI). To zahrnuje vytvoření fiktivního koše zboží a služeb, jako jsou potraviny, oblečení, elektřina, nájemné a další položky. Změna ceny oproti předchozímu roku nebo měsíci se pak označuje jako míra inflace.

Jak vzniká inflace

Příčin inflace je více, ale rozhodující pro současnou zvyšující se míru inflace jsou zejména dva faktory: nedostatek nabídky a zvýšená poptávka. Silný nárůst poptávky po nedostatkovém zboží či surovinách vede k cenovému tlaku. Energetická krize a celosvětové omezení dodávek tak snižuje distribuci důležitých surovin, jako je ropa nebo obilí. Protože je toto zboží obzvláště žádané, zvyšuje se zároveň cena. Obecná cenová hladina tak roste.

Jak inflace snižuje vaši kupní sílu

Rostoucí cenová hladina má důsledky jak pro soukromé osoby, tak pro firmy. Jak běžní občané, tak i firmy totiž snižují vlastní výdaje a méně investují – důvodem je právě klesající kupní síla. Ale jak přesně inflace snižuje vaši kupní sílu?

Předpokládejme, že máte bankovku v hodnotě 1000 Kč a můžete si za ni koupit jídlo v hodnotě 1000 Kč. Při konstantní inflaci 10 procent by to znamenalo, že po jednom roce bude mít stejná 1000korunová bankovka kupní sílu jen 900 Kč – takže už si nemůžete koupit přesně stejné množství potravin jako tomu bylo před rokem. Z dlouhodobého hlediska vaše úspory s vysokou inflací drasticky ztrácí hodnotu.

Muž se úzkostlivě dívá na svůj mobilní telefon – zdražování

Růst cen v Evropě

Podle Eurostatu dosáhla míra inflace v eurozóně v říjnu 2022 10,6 procenta. O rok dříve přitom byla ještě na 3,4 procentech. Zejména ceny energií vzrostly téměř o 40 procent, následovaly potraviny s mírou inflace téměř 12 procent. Vývoj cenové stability je zajímavý zejména pro Evropskou centrální banku (ECB). Jejím nejdůležitějším úkolem je zajistit stabilitu cen a konzistentní inflaci v eurozóně. V optimálním případě by míra inflace ve střednědobém horizontu měla být dvě procenta. K dosažení tohoto cíle má ECB různé nástroje – například úrokové sazby. Pomocí základní úrokové sazby může ECB kontrolovat peněžní zásobu v Evropě a zvýšením základní úrokové sazby snižovat inflaci.

Jak chránit své peníze před inflací

Opatření ECB jsou důležitým krokem ke snížení současné inflace. Vždy ale počítejte s určitou mírou, která vaše peníze časem znehodnotí. I stabilní dvouprocentní úroveň má vliv na vaši budoucí kupní sílu. Otázkou nyní zůstává, jak můžete do budoucna své peníze před znehodnocováním ochránit. Máme pro vás tři užitečné tipy, které vám s tím pomohou.

Žena s účtenkou v ruce – růst cen

1. Snižte osobní míru inflace: Inflace ovlivňuje ceny různých druhů statků, avšak ne všechny mají nárůst ceny stejný. Pokud je to možné, svou osobní míru inflace můžete snížit vědomým snižováním výdajů za zboží či služby, kde dochází k vysokému zdražování. K tomu samozřejmě musíte vědět, jaké jsou vaše měsíční výdaje. Vedení vašeho osobního rozpočtu vám pomůže si udržet jasný přehled.

2. Nenechávejte své úspory na účtu: V čase snižuje inflace hodnotu vašich peněz, a tím i jejich kupní sílu. Přestože momentálně dochází ke zvyšování úrokových sazeb u běžných či termínovaných vkladů, tyto sazby jsou stále hluboko pod úrovní míry inflace. Své úspory byste proto neměli nechávat ležet na běžném účtu, ale raději je rozumně investovat.

3. Investujte peníze dlouhodobě: Investováním svých peněz do výnosných investic můžete dlouhodobě působit proti inflaci. Místo toho, abyste je nechávali na běžném účtu, můžete je investovat například do akciových nebo dluhopisových fondů a nechat své peníze dlouhodobě pracovat za vás.

Náš tip: Pokud své úspory začnete investovat brzy, budete dlouhodobě těžit ze složeného úročení a v budoucnu budete mít ze svých úspor ještě více. To je možné i v malém objemu. Ukážeme vám, jaká investice by bylo nejvhodnější pro vás. Bez ohledu na to, zda jste ochotni víc riskovat, nebo raději hrajete na jistotu – vždy existuje vhodná forma investice.

 

Přečtěte si také:

Svítící žárovka spotřebovává elektřinu – spotřeba elektřiny

| OVB Allfinanz, a.s.

Rostoucí ceny energií: Jak ušetřit peníze za elektřinu a energie

Současná energetická krize a neustále se zvyšující inflace v Evropě zapříčiňují výrazný nárůst cen – zejména cen energií. Abyste byli dobře připraveni na nadcházející zimní měsíce, existuje pár věcí, které můžete doma udělat . I jednoduchá opatření vám mohou pomoci snížit náklady na vytápění a ušetřit tak na energiích dost peněz. Zde najdete všechny tipy a způsoby, jak snížit náklady na energie a spotřebu elektřiny.

Smějící se batole – Spořte dětem smysluplně s dětským spořicím plánem

| OVB Allfinanz, a.s.

Spoření pro děti: Jaké investice pro děti dávají smysl

Ať už chcete spořit na řidičský průkaz, vzdělání nebo za účelem zaopatření v pozdějším věku, mějte na paměti, že i díky malým příspěvkům můžete do doby, než budou peníze skutečně potřeba, našetřit nemalou částku. A to především tehdy, začnete-li odkládat prostředky pro vlastní děti či vnoučata již v útlém věku. Jak ale v době nízkých úrokových sazeb a vysoké inflace spořit potomkům tak, aby se to vyplatilo?