Přiměřená spotřeba: odpovědné nakupování s čistým svědomím

|

Dvě mladé ženy na nákupech – Uvědomělá spotřeba a udržitelnost
Nejdůležitější fakta o trvalé udržitelnosti a vědomé spotřebě

Předpokládaný čas čtení: 6 minut

  • Pokud chcete usilovat o větší udržitelnost, první věc, kterou byste měli udělat, je zaměřit se na vaši vlastní spotřebou. Častokrát již totiž v našem životě existuje mnoho věcí, které můžeme učinit udržitelnějšími, a podílet se tak na pozitivní změně.
  • Fast fashion (rychlá móda), levné maso a masné produkty a plastové výrobky jsou dlouhodobou zátěží pro přírodu i pro vaši peněženku. I když se nízké ceny zpočátku zdají lákavé, z dlouhodobého hlediska takové výrobky nakonec levnější nejsou, protože neustále musíte kupovat další.
  • Ti, kteří se rozhodnou pro lepší kvalitu, fairtrade produkty a podporu místní ekonomiky, snižují svou ekologickou stopu a aktivně dělají něco pro udržitelnost, sociální spravedlnost, a nakonec i vlastní blahobyt.
  • Příliš mnoho odpadu může být docela zátěž. Proto nakupujte odpovědně, informujte se a přehodnoťte svůj vlastní jídelníček a způsob, jakým řešíte nákup oblečení či dalších věcí.
  • Místo utrácení peněz za každou zdánlivě výhodnou nabídku šetřete na něco smysluplného. Může to být například dovolená s vašimi blízkými, zajímavá aktivita nebo vaše vlastní zaopatření na důchod.

Speciální nabídky, kam se podíváte – Black Friday, Cyber Monday a další, vás v listopadu lákají na řadu výhodných akcí. Nakupovat pouze to, co opravdu potřebujete, je často obtížné. Udržitelná spotřeba není prospěšná jen pro životní prostředí, ale také pro vaše dobro. A navíc, na opravdu důležité věci vám zbude více peněz.

V každém z nás se pravděpodobně skrývá alespoň kousek malého či velkého lovce slev. Prostě si nemůžeme pomoci. Psychologové zjistili, že slevy a speciální akce aktivují v mozku centrum odměn. Naštěstí se udržitelná spotřeba stává v naší společnosti čím dál tím častěji diskutovaným tématem. Fairtrade (spravedlivý obchod), přírodní původ a minimalismus již nejsou cizí slova a stále více mladých lidí si vědomě všímá toho, co nakupují a konzumují.

Jak konzumní společnost znečišťuje naše životní prostředí

Realita je taková, že zdroje naší Země jsou omezené. Stále více a více lidí konzumuje ve stále větším množství, zároveň rychleji a rychleji, a naše životní prostředí tím zjevně trpí. Průmysl vyrábí co možná nejrychleji a nejlevněji, aby uspokojil potřeby rostoucí světové populace.

Slevové kampaně a okamžité výprodeje mají zboží dovézt ke spotřebiteli ještě rychleji. Impulzivně nakoupené věci, které nikdo nepotřebuje, či levné výrobky s krátkou životností, končí často vyhozené v koši. Je to začarovaný kruh!

 Móda rychlá, ještě rychlejší, nejrychlejší! nebo Ještě rychlejší „rychlá“ móda

Fast fashion („rychlá móda“), tj. oblečení s krátkou životností, vyrobená co nejrychleji a nejlevněji, které lze v obchodech najít k prodeji během několika dní, jakmile se objeví nový trend. A krátce nato následuje další trend a s ním i další kolekce. Fast fashion neboli „rychlou módu“, která je vyrobena v rekordním čase, a zároveň s co možná nejmenšími náklady, je v této době možné najít na pultech obchodů během několika dní od chvíle, kdy nový trend spatří světlo světa. A tak se to stále opakuje, nové trendy, nové kolekce, které upadnou v zapomnění tak rychle, jak rychle přišly.

Velké módní značky a tzv. fast fashion společnosti, jako je Zara, uvedou na trh  až 24 kolekcí ročně. Oblečení je už téměř výhradně určeno na jedno použití.

Není tedy překvapením, že globální dopad provozu továren, které běží nepřetržitě, je na životní prostředí obrovský. Výsledek: do koloběhu vody se dostávají mikroplasty a chemikálie. Výsledkem je, že mnohdy nevratné škody jsou nedozírné a jen zlomek obyvatel naší planety si je skutečně uvědomuje v celé své šíři.

Jednotlivé části a suroviny pro výrobu oděvů se dovážejí odkudkoli hlavně ať je to levné. Poté se vyrábí v zemi s co nejlevnější pracovní silou, aby se nakonec vyvezly zpět do zemí, kde jsou prodávány. A neprodané oděvy po velmi krátké době, kdy je už za rohem další fast fashion kolekce, opět putují do odpadu.

Jednotlivé komponenty a suroviny pro výrobu oděvů se dovážejí z mnoha různých míst jen proto, že tlak na cenu je jediným kritériem. Následuje výroba a kompletace v zemích, kde pracovní síla je velmi levná, často za účasti nezletilých, aby se nakonec složitě dovezly zpět do zemí, kde jsou finální výrobky prodávány spotřebitelům. Neprodané oděvy putují do odpadu, ačkoliv by mohly dál sloužit potřebným.

Zejména velké textilní řetězce hromadně spalují neprodané oděvy. Z 80 miliard kusů oblečení vyrobených každý rok, 86 % skončí v odpadu! Trvá však desítky let, než se materiál rozloží.

Až si příště budete chtít koupit levný kus oblečení, ujistěte se, že víte, jakou cestu musel před tím absolvovat – od nedostatečně zaplacených pracovníků v zemích třetího světa, až po zavěšení na ramínko ve vašem oblíbeném obchodě.

Mladá žena si zkouší oblečení

Rychlovýroba se bohužel děje na úkor kvality. Oblečení vyrobené z laciného materiálu obvykle dlouho nevydrží, a tak je nutné ho brzy znovu vyměnit. Z dlouhodobého hlediska se vám pak opravdu nevyplatí, protože si neustále musíte kupovat něco nového. Je proto lepší investovat do oblečení vysoké kvality, které si můžete opravdu užít.

Co znamená odpovědná spotřeba?

Pokud chcete žít udržitelně, nevyhnete se analýze svých potřeb a nákupního chování. Odpovědná spotřeba je především o selektivnějším nakupování a o sledování, za jakých ekologických a sociálních podmínek dochází k výrobě produktů.

Tím, že budete nakupovat méně často a kvalitněji, přinesete do svého domova trvanlivější výrobky. Pokud se také o své věci budete starat a opravovat je, místo toho, abyste je vyhazovali, i přes vyšší pořizovací náklady dlouhodobě ušetříte spoustu peněz.

K udržitelné spotřebě patří také odpovědné stravování. Má tudíž rovněž smysl prozkoumat produkci místních potravin a tomu také přizpůsobit své nákupy. Podpora regionálních producentů a ekologického zemědělství je cestou nejen udržitelnou, ale také zdravou!

Dvě mladé ženy na nákupech

Vědomá a udržitelná spotřeba snižuje plýtvání, a tak i znečištění našeho životního prostředí. Velká část vráceného zboží online prodejců je jednoduše zničena, protože je to levnější než přebalování zboží.

Zásoby nebo staré kolekce jsou také pravidelně vyřazovány, a to jak v kamenných, tak i online maloobchodních prodejnách. Příliš málo skladovacího prostoru, rychle se měnící trendy a neustálé doplňování nových kolekcí, nutí maloobchodníky zbrusu nové zboží likvidovat.

Dobrou zprávou je, že ti, kdo spotřebovávají vědoměji (a tedy méně), nedělají něco pouze pro životní prostředí, ale také pro sebe. Lidé, kteří si cení udržitelnosti a odpovědné spotřeby, žijí zdravěji, jsou šťastnější a nesou s sebou menší zátěž.

Udržitelnější život a spotřeba

K tomu, aby se zamezilo špatným výrobním podmínkám, znečištění životního prostředí apod., jsou v dlouhodobém horizontu zapotřebí lepší předpisy a směrnice pro průmysl.  Ale i vy, ač se to nezdá, můžete jako spotřebitel vnést do celého procesu mnoho změn, které v konečném důsledku ovlivní to, jakým směrem se situace bude dál vyvíjet.Jen tak, změnou svého postoje.

Oblečení z druhé ruky, upcyklace (přeměňování nepotřebných produktů v nové, kvalitnější), výměna oblečení na trzích (clothes swap), to vše jsou možnosti, které můžete začít využívat hned teď! Proč třeba nezajít na bleší trh a dát tak věcem, které už jejich původní majitel nepotřebuje, nový domov?  Nebo prozkoumat internet a objevit některou z platforem, které se tímto způsobem obchodování zabývají? Kreativitě se meze nekladou!

Při nakupování má smysl se zaměřit na kvalitu a podporovat značky, které vyrábí udržitelným způsobem. Ať už jde o recyklované materiály, organickou bavlnu nebo fairtrade. Ten, kdo vědomě sáhne po produktech, které jsou vyráběny ekologicky a se společenskou odpovědností, aktivně přispívá ke zlepšení situace.

Existují různá označení a štítky, které spotřebitelům pomáhají identifikovat udržitelné výrobky či produkty založené na spravedlivém obchodu.

Dávejte si také pozor při nákupu potravin, většina produktů v supermarketu nemá nic společného s idylickými pastvinami, plnými pasoucích se krav, či zelenými loukami s ovocnými stromy. Zejména pak maso se často vyrábí levně za těch nejhorších podmínek, a následně se dováží.

Věděli jste třeba, že velká část pomerančových šťáv, které si můžete v ČR koupit, pochází z koncentrátů dovážených z Jižní Ameriky, konkrétně z monokultur neprospívajících životnímu prostředí? Finanční ohodnocení pracovníků těchto plantáží je zcela jistě samostatné téma.

Rodina nakupující v supermarketu

Velmi alarmující je fakt, že okolo 1,3 miliardy tun potravin po celém světě každoročně skončí nevyužitých. To je téměř třetina celkové výroby potravin. Plánujte tedy své nákupy tak, abyste nemuseli nic vyhazovat.

Jak snížit zátěž na životní prostředí

Za všechna ta léta nashromáždíme spoustu věcí, které vlastně ani nepotřebujeme. Možná znáte ten pocit, kdy jsou pro vás nahromaděné věci doma spíše přítěž než radost.

Často je osvobozující jednodušedomovuklidit a vše, co již není potřeba, předat dál. A pak se zaměřit na vlastní spotřebu, a to nejen co se oblečení týče.

Minimalismus v trendu

Rostoucí trend směrem k minimalismu také ukazuje, jak osvobozující může být uklizený a promyšlený domov ať už se držíte konceptu podle Marie Kondo, nebo používáte šatník typu Capsule Wardrobe. Tipů a konceptů je mnoho. Cílem vždy je méně věcí, ale lepší kvalita!

Jednorázový úklid samozřejmě nestačí. Mnohem důležitější je dlouhodobá, trvale udržitelná spotřeba. Ať už se jedná o oblečení, dekorace, spotřebiče nebo hračky, většina spotřebitelů má doma mnohem více věcí, než používá.

Pokud se obejdete bez nadbytečných věcí a koupíte si jen to, co opravdu potřebujete, nejen že budete žít jednodušším životem, ale také se vám bude mnohem snáze uklízet, cestovat či stěhovat se.

Tipy pro odpovědnou spotřebu

A co to tedy znamená pro nadcházející Black Friday? Samozřejmě můžete nakupovat, není třeba se distancovat od všeho úplně. Avšak s několika tipy můžete na lov výhodných nabídek vyrazit s čistým svědomím.

  • Méně znamená více. Nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě! Když kupujete nové oblečení či jiné věci, porozhlédněte se po kvalitních a trvanlivých výrobcích. Díky tomu bude vaše chování nejen udržitelnější, ale z dlouhodobého hlediska dokonce můžete ušetřit peníze, protože nemusíte neustále kupovat nové věci.
  • Předem si promyslete, co opravdu potřebujete. Kupovat něco jen proto, že je to momentálně ve slevě, nedává smysl a v dlouhodobém horizontu ani žádnou radost.
  • Spontánní nákupy vás natolik lákají, protože centrum odměn našeho mozku chce být aktivováno teď hned. Co v těchto situacích pomáhá je, budˇse na to vyspat, nebo se jít alespoň na chvíli ven projít. Často si pak totiž uvědomíte, že to nové tričko nebo ozdobný svícen nakonec nebudete potřebovat.
  • Při nákupu potravin nekupujte více, než jste schopni spotřebovat. Vsaďte také na sezónní a regionální produkty a biopotraviny. Jsou zdravější a chutnají lépe!
  • Dřevo, bavlna a další přírodní materiály jsou lepší než plast – ať už jde o hračky, kuchyňské vybavení či oblečení.
  • Místo krátkodobých trendů uvažujte nadčasově, zejména pokud jde o bytový nábytek a oblečení. Nejnovější trendy se rychle mění.
  • Pomalá móda namísto rychlé módy! Podporujte udržitelnou výrobu, férové výrobce a místní ekonomiku. Možná existuje textilní zboží, které se vyrábí lokálně? Či jiné produkty od místních podniků?

Studie ukazují, že čím dál tím více mladých lidí se zaměřuje na odpovědnou a udržitelnou spotřebu. Roste poptávka spotřebitelů po nebalených výrobcích, kvalitním oblečení, kosmetice bez mikroplastů, potravinách bez znečišťujících látek.

Skvělé na tom je, že nakonec nejenže děláte něco pro větší společenskou spravedlnost a udržitelnost, ale také můžete své peníze vědoměji a rozumněji použít na jiné účely. Například na to, abyste mohli trávit čas s přáteli a rodinou.

Je vždy dobré uložit peníze do vlastních důchodových úspor a vytvořit si tak rezervu na budoucnost. Nebo můžete ušetřené finanční prostředky chytře investovat, abyste si mohli v určitém okamžiku splnit svůj sen.

Potřebujete poradit, jak správně investovat peníze a spořit na později?

Finanční poradce vám rád pomůže se správou vašich financí a ukáže vám nejlepší investiční možnosti.

Přečtěte si také:

Mladá žena u stolu s chytrým telefonem, notebookem a dokumenty pro vedení osobního rozpočtu

| OVB Allfinanz, a.s.

Veďte si osobní rozpočet: Jak mít přehled o svých financích

V každodenním shonu má přesný přehled o svých financích jen málokdo. Osobní peněžní deník vám pomůže sledovat vaše příjmy a výdaje. Dobrou zprávou je, že vést si evidenci o příjmech a výdajích není vůbec těžké. Nemusíte být odborníkem na vedení účetnictví – jakmile uděláte první krok, je důležité vytrvat.

Dítě házející mince do spořícího prasátka – měsíční fixní náklady

| OVB Allfinanz, a.s.

Co jsou fixní měsíční náklady domácnosti a jak vysoké by měly být?

Víte, kolik měsíčně utratíte? Mnoha lidem chybí přehled o tom, kolik měsíčně utratí – přesto je to nezbytný základ pro vlastní finanční a životní plánování. Celkové výdaje domácnosti jsou vždy tvořeny fixními a variabilními náklady. Ale co přesně jsou fixní náklady? A jakou část rozpočtu domácnosti by měly tvořit?