Ranní ptáče a spoření na penzi

|

Frau in Küche mit Zettelwirtschaft und ComputerFrau kümmert sich um ihre Altersvorsorge und hat ein Durcheinander auf dem Tisch

Mileniálové mají opravdu svobodnou mysl, neexistuje pro ně téměř žádné téma, které by bylo tabu a o kterém veřejně nediskutují. Jednou věcí se však zabývají velmi zřídka – spořením na penzi a obecně zabezpečením na důchod.  Bohužel jejich povědomí o nutnosti začít se spořením na důchod není moc velké. Do důchodu daleko, ale... 

Mladá generace spíše než ví, tak tuší o omezeních důchodového systému a o nelehkém spoření v období nízkých úrokových sazeb. Měla by být v tomto směru aktivní již od prvních dní, kdy začne být ekonomicky aktivní nebo pravidelně vydělávat. Přesto všechno se generace Y dostatečně nezabezpečuje: Již dlouhá léta stále méně mileniálů odkládá peníze na stáří. Vypadá to, že v poslední době, i díky novým investičním možnostem, investuje stále častěji formou kryptoměn, či různých atypických komodit či projektů, což jsou ovšem investice poměrně nestabilní a rizikové.1

Čas a úroky z úroku – nejlepší přátelé spoření

O mileniálech se říká, že své peníze raději utratí, než odkládají stranou. A kdo přece jen spoří, pak hlavně na cestování nebo nové auto, místo aby mysleli na podzim života. Na to mají přece dostatek času později. Avšak právě u tématu zabezpečení v penzi je takový způsob myšlení kontraproduktivní. Jedním z nejdůležitějších pilířů spoření je totiž faktor času. Rovněž důležitý je takzvaný efekt „úroků z úroků“ neboli složený úrok, případně reinvestice zhodnocení. Zní to komplikovaně, ale rychle si to vyjasníme: Pokud se výnos reinvestuje, původní vložená částka se zvýší. Následně se pak zhodnocuje ještě vyšší částka.2 S efektem reinvestice zhodnocení lze tedy nechat peníze „pracovat“ a vydělávat. Čím dříve se s důchodovým zabezpečením začne, tím více lze z tohoto efektu profitovat – a to už u menších částek.

Ukazuje to jednoduchý příklad: Pokud začnete ve 25 letech odkládat stranou každý měsíc 2 000 korun, budete mít v 65 letech našetřeno 960 000 Kč. Pokud byly peníze investovány do kapitálového trhu s průměrným zhodnocením pět procent ročně, budete mít k dispozici po 40 letech přibližně 3 060 000 korun. To není špatný výnos! Pokud by však člověk začal již ve 24 letech (tedy o rok dříve), nastřádá dohromady tučných 3 240 000 Kč. Ačkoliv bylo navíc vloženo pouze 24 000 Kč, vznikne z toho o 180 000 korun více. Zní to jako kouzlo, ale je to jednoduchá matematika. Při této kalkulaci samozřejmě neřešíme inflaci, jde o modelový příklad.

Pomoc v džungli spoření na důchod

Ale všechno pěkně popořadě. Jak nyní investovat své peníze, abychom získali výnos pět nebo více procent? Je lepší vsadit na jistotu, nebo podstoupit riziko? Doplňkové penzijní spoření, soukromé životní pojištění nebo přece jen raději akcie a fondy obchodované na burze? A co znamená příspěvek zaměstnavatele na soukromé životní pojištění a doplňkové penzijní spoření? Jisté je, že není vůbec snadné udržet si přehled o vlastním spoření na penzi a správně se rozhodnout. Kdo má problémy se správou svých peněz a stanovením správných priorit, udělá nejlépe, když požádá o pomoc odborníka. Finanční poradce pomůže rozvinout dokonalou strategii zabezpečení a zohlednit individuální přání a cíle. A nezapomeňte: Čím dříve se obrátíte na kompetentní odborníky, tím déle z toho budete moci profitovat.

1info.cz
2 Analytické nástroje a kalkulačky OVB

Přečtěte si také:

| OVB Allfinanz, a.s.

Podporujeme znevýhodněnou mladou generaci z dětských domovů a nefunkčních rodin v rámci Letních podnikatelských kempů

Představujeme jeden z dlouhodobých projektů, ve kterém se ve spolupráci s Nadací ZET snažíme pomoci těm, kteří mají ne vlastní vinou horší startovní pozici. V letošním ročníku podnikatelského kempu zvítězil Honza Oulehla, který si tak mohl splnit svůj sen a rozjet vlastní podnik.

| OVB Allfinanz, a.s.

Zimní automobilová sezóna začíná. Musí řidiči přezouvat na zimáky?

Nezapomeňte na bezpečnost vašeho automobilu na komunikacích pokrytých sněhem, ledem či námrazou a nepodceňujte přezutí z letních na zimní pneumatiky. Kromě vaší bezpečnosti to může mít vliv i na případné pojistné plnění.