Podporujeme znevýhodněnou mladou generaci z dětských domovů a nefunkčních rodin v rámci Letních podnikatelských kempů

|

Jednou ze stěžejních společensky odpovědných aktivit OVB je podpora Nadace ZET profesora Milana Zeleného. Již třetím rokem se jako partner tohoto projektu podílíme na pořádání Letních podnikatelských kempů pro mladé, znevýhodněné nebo handicapované. Letošní ročník se opět konal koncem července ve Vilémově.

Myšlenka partnerství projektu Nadace ZET se zrodila na D konferenci v roce 2017, kdy velmi úspěšná podnikatelka a zakladatelka rodinné telekomunikační společnosti Gi-Ty Olga Girstlová věnovala odměnu za vystoupení na manažerské konferenci ve prospěch právě tohoto projektu zaměřeného na podporu sociálně znevýhodněných mladých lidí pocházejících z dětských domovů nebo nefunkčních či rozvrácených rodin, aby jim částečně usnadnila kariérní rozjezd a pomohla naplnit životní cíle.

Letní podnikatelský kemp ve Vilémově probíhá formou intenzivního školení, kde účastníci z řad znevýhodněných mladých lidí během jednoho týdne absolvují sérii přednášek, pracovních workshopů a individuálních konzultací. Lektory a průvodci celého programu jsou kromě již zmíněné spoluorganizátorky Olgy Girstlové motivátor, například i školitel a autor knihy Konec prokrastinace, Petr Ludwig, Jannis Samaras, který stojí za značkami Kofola a UGO, investoři Dan a Jana Sušeňovi a hoteliér a provozovatel brněnské restaurace, Jan Vlachynský.

Finálním výstupem letního podnikatelského kempu je sestavení podnikatelského záměru v rámci komunity, ve které se účastníci kempu pohybují. Právě v tom jim nejvíc pomáhá přítomnost zkušených podnikatelů a investorů, kteří individuálně upozorňují na potenciální překážky v realizaci podnikatelského záměru. Účastníci kempu na závěr stanou se svým podnikatelským záměrem před sponzorskou komisí, která vybere ty nejlepší a udělí ceny. Tím však zrod projektu nekončí. Zástupci komise a další podnikatelé se v průběhu roku stávají kouči a mentory jednotlivých projektů a pomáhají podnikatelskému záměru vdechnout život.

Letos jsme vybrali projekt Honzovy řízky

Letošní Letní podnikatelský kemp dal vzniknout projektu Honzovy řízky, za kterým stojí příběh Honzy Oulehly. Ten se ne vlastní vinou ocitl v šestnácti letech v azylovém domě a tuto nevýhodu považuje za klíčovou. „Mám sice těžší startovací bloky, ale pokud si to odpracuji, udělá to ze mě silnějšího člověka“, popisuje ji Honza. Setkání s mentory Podnikatelského kempu mu pomohlo vytvořit konečnou podobu jeho projektu Honzových řízků, jehož myšlenka vznikla na 2. ročníku Letního podnikatelského kempu po debatě s prof. Zeleným. Honzovy řízky se staly dalším z projektů, které se OVB rozhodla podpořit a který tak rozvíjí původní podnikatelské záměry znevýhodněných členů mladé generace, jež se připravuje na vstup do profesního života.

A jaká je budoucnost příštího Letního podnikatelského kempu pro mládež z dětských domovů, azylových domů a sociálně slabých rodin? Další ročníky zůstanou ve stejné koncepci, a to s cílovým zaměřením na mladé lidí. „Plánujeme oslovit více dobrovolníků, kteří mohou pomoci přímo na místě anebo mohou být lektory na vybrané části programu kempu. Pokud bychom organizovali komerční formu letního podnikatelského kempu pro mladé lidi, tak jedině proto, abychom pomohli získat více finančních prostředků pro mládež z dětských domovů, azylových domů a sociálně slabých rodin,“ představila plány na další ročník Olga Girstlová.

Přečtěte si také:

Frau in Küche mit Zettelwirtschaft und Computer

| OVB Allfinanz, a.s.

Ranní ptáče a spoření na penzi

Myslet na stáří již v mladém věku? Dělá to málokdo. Výhody včasného zabezpečení jsou přitom očividné.

| OVB Allfinanz, a.s.

Antidigitální: Osobní finanční poradenství je u mileniálů v kurzu

Dalo by se předpokládat, že osobní finanční poradenství bude brzy nahrazeno novými digitálními nabídkami. Realita je však jiná: Poptávka ukazuje, že osobní finanční poradenství dokáží ocenit i mileniálové. Tedy právě ti, kteří upřednostňují možnosti digitalizace.