Vánoční svátky na splátky

|

Pestrý vánoční stromeček a dekorace, bohatá štědrovečerní večeře a hlavně dárky, kterými chceme manželce a dětem doslova vyrazit dech. Konec roku a blížící se vánoční svátky otevírají nejen naše srdce, ale také peněženky. Pod tlakem impulzivního chování a marketingových sloganů se právě v tomto období bezhlavě zadlužuje až 7 % Čechů .

Smutným příkladem je případ paní Marcely Kristýnkové z Ostravy, která si před deseti lety půjčila na Vánoce 20 000 korun na nákup stolního počítače a televize, aby splnila vysněné přání svému synovi. Našetřenou finanční rezervu ale neměla i z toho důvodu, že je natrvalo ve třetím stupni plného invalidního důchodu. Skončila v insolvenci a je jedním z mnoha českých občanů, jejichž vánoční půjčka vedla do dluhové spirály a končila v exekuci nebo insolvenci.

Nejčastěji si na vánoční dárky půjčujeme do 10 000 korun

Za letošní vánoční dárky plánujeme v průměru utratit 5 790 korun. Zadlužit se na Vánoce plánuje zhruba 7 % lidí, výše vánočních půjček naštěstí nebývá nijak závratná. Nejčastěji půjde o částku do 10 000 korun, kvůli hezčím svátkům si půjčují hlavně lidé do 35 let. Historickou zkušenost s vánoční půjčkou pak přiznává 6 % lidí. Tři čtvrtiny z nich neměly potíže vánoční dluhy splatit, ale pětina z těch, kteří vánoční půjčky splácí, je budou splácet ještě příští rok.1 V tomto ohledu jsou nejohroženější ženy do 26 let, často matky samoživitelky, které mají se splácením také nejvíce problémů.

K půjčce na pokrytí vánočních dárků se nejčastěji uchylují lidé z těch nejrizikovějších skupin.  Právě ti jsou nejvíce ohroženi dluhovou spirálou a existenčními problémy, které jim způsobí i vánoční půjčka částky do 10 000 korun. Nemají totiž naspořenou žádnou finanční rezervu, dlouhodobě je sužuje nedostatek finančních prostředků a jejich finanční gramotnost je na nízké úrovni. Jde spíše o lidi s nižším vzděláním, nebo potomkem do 18 let. Třetina lidí, kteří se zadluží kvůli koupi vánočních dárků, dosáhlo středního vzdělání bez maturity, lidé se základním vzděláním jsou v tomto výčtu zastoupeni deseti procenty.2

Češi se zadlužují ruku v ruce s nedostatkem finančních rezerv hlavně kvůli impulzivnímu chování při nakupování, kdy vítězí momentální rozhodování nad rozumným uvažováním skutečné potřeby a užitku. Druhým faktorem je, že proti minulosti klesla ochota si na danou věc spořit a že získat úvěr v řádech desetitisíců je v současnosti velmi snadné. Podle průzkumu si před Vánocemi nejčastěji půjčujeme na nákup spotřební elektroniky, jako jsou mobily a televize, na hračky a jiné výdaje spojené s dárky pro děti a vybavení domácnosti. U půjček spojených s vánočním zadlužování volíme nákup spotřebního zboží na splátky před kontokorentem, spotřebitelským úvěrem, kontokorentem a krátkodobou půjčkou. Bezúročnou půjčku od rodinných příslušníků využívá jen 9 % Čechů.3

Chceme věci hned, platíme ale až potom

Přelom listopadu a prosince lze pro poskytovatele krátkodobých půjček a spotřebitelských úvěrů bez nadsázky označit za žně. V tomto období totiž stoupá zájem o půjčky až o pětinu. V tuto dobu také častokrát dosahují bankovní konta Čechů záporných hodnot. Rozmezí března a května je pak logicky obdobím, kdy ti samí lidé žádají o konsolidaci vánočních úvěrů.4

Tendence impulzivního chování při vánočních nákupech nás výrazně zaslepuje a snadno se tak vnitřně necháváme přesvědčit k zadlužení i pod tlakem reklam a marketingových sloganů jako „Kupte dnes, plaťte až příští rok“. Z hlediska finanční gramotnosti5 je tato emocemi řízená půjčka na nákup vánočních dárků zásadním pochybením a velkým rizikem finančního rozpočtu domácnosti. Zejména v případě malých nebankovních půjček totiž platí rovnice, kde malá půjčka nerovná se snadnému splacení. Často zde hrozí vysoké pokuty za nesplácení a skryté poplatky za sjednání a správu.

Než si o půjčku zažádáte, udělejte si finanční inventuru a spočítejte si, jestli budete mít na případné splátky. A co je nejdůležitější, zvažte, zda půjčku opravdu potřebujete. I když jsou Vánoce svátky, kdy se kromě srdcí otevírají i peněženky, financujte je hlavně rozumem.

Pokud potřebujete pomoci s finanční gramotností, ve které ve srovnáním se zbytkem Evropy značně pokulháváme, finanční inventurou nebo i zmiňovanou konsolidací úvěru, neváhejte se obrátit na našeho nejbližšího poradce. Rádi Vám pomůžeme.

1domaci.ihned.cz
2ceskenoviny.cz
3seznamzpravy.cz
4ekonomickymagazin.cz
5ovb.cz