Jak si říct o zvýšení platu či mzdy: Užitečné tipy a triky

|

Silná žena dívající se do kamery – vyjednávání o zvýšení platu
Nejdůležitější fakta o vyjednávání o zvýšení platu

Předpokládaný čas čtení: 4 minut

  • V průměru muži žádají o zvýšení platu častěji než ženy a také jsou při vyjednávání sebevědomější.
  • V průměru můžete očekávat zvýšení platu o 3 až 10 procent. Při změně zaměstnání očekávají uchazeči často dokonce až 20 procent.
  • Správné načasování a důkladná příprava jsou pro úspěšné vyjednávání klíčové.
  • Pokud znáte svou tržní hodnotu a používáte cílené psychologické triky, můžete dosáhnout požadovaného platu snadněji.

Už nějakou dobu jste ve své první skutečné práci. Všechno jde skvěle, jen váš plat by mohl být vyšší. Než však absolvujete svou první diskuzi o zvýšení mzdy, je několik věcí, které byste měli zvážit. O jakou mzdu si můžete požádat? Kdy je na to nejlepší čas a jak se na vyjednávání o zvýšení připravit? Zde se dozvíte, jaké tipy a triky byste měli mít na paměti, abyste dosáhli svého požadovaného platu.

Požádat o vyšší plat není vždy jednoduché. Zejména pro ženy je to obvykle velká výzva. Ženy jdou totiž do vyjednávání o platu méně sebevědomě než muži. Tento „rozdíl v sebevědomí“ znamená, že ženy s menší pravděpodobnosti dostanou plat, o který skutečně žádají. Tak či tak, jedno je jisté – mnozí muži i ženy chtějí zvýšení platu. Otázkou je, jak takového zvýšení skutečně docílit?

Vyjednávání o zvýšení platu/mzdy: Kdy a kolik?

V závislosti na velikosti firmy, odvětví, délce působení ve firmě a profesních zkušenostech se obvykle můžete dostat mezi tři až deset procent. Pokud změníte zaměstnání, je běžné od nového zaměstnavatele požadovat ještě více. Zejména pokud se vás nová firma snaží přetáhnout k sobě, můžete dosáhnout zvýšení mzdy až o 20 procent.

Správné načasování vyjednávání je klíčové. Vhodným obdobím je například konec zkušební doby, změna smlouvy nebo v momentě, kdy získáte větší zodpovědnost. Vhodnou příležitostí je ale i povýšení v rámci firmy. Jaroje obzvláště vhodná doba pro první vyjednávání o platu. V tuto chvíli jsou cíle společnosti pro daný rok obvykle již stanoveny a váš manažer tak ví, kolik finančních prostředků v rozpočtu ještě zbývá.

Mladý muž se sebevědomě směje – Příprava na vyjednávání o platu

Náš tip: Místo toho, abyste mluvili o zvýšení mzdy, můžete také požádat o úpravu mzdy. Úprava zní mnohem diplomatičtěji než zvýšení. Proč to nezkusit?

Spočítejte si svou tržní hodnotu

Než budete vyjednávat o své mzdě, měli byste znát svou vlastní tržní hodnotu. Mnoho zaměstnanců toto považuje za obtížné, ale nemusí tomu tak být. Pokud znáte svou hodnotu, můžete jít na schůzku s větším sebevědomím a požadovat více. Jak ale zjistíte svou hodnotu? Prvním krokem je porovnat průměrné platy za vaši profesi na pracovních portálech. Pomoct ale mohou i pracovní inzeráty. Někdy tam můžete najít hrubé platové rozpětí.

Nejdůležitějšími faktory jsou však vaše osobní schopnosti a kariéra. Faktory jako vaše vzdělání, další vzdělávání, profesní zkušenosti nebo vaše předchozí úspěchy výrazně zvyšují vaši tržní hodnotu.

Jak se připravit na vyjednávání o zvýšení platu

S myšlenkou na svou tržní hodnotu již máte ten nejdůležitější základ pro pohovor. Zapište si své argumenty a dobře se zamyslete nad tím, čeho jste v minulosti v předchozí firmě dosáhli. V samotném rozhovoru je nejlepší uvést svůj nejsilnější argument až úplně na konci. Tímto způsobem zůstanete v paměti vašeho tazatele déle a zanecháte tak trvající dojem.

Šest psychologických triků pro vaše další vyjednávání

Kromě svých věrohodných a smysluplných argumentů můžete při vyjednávání použít i pár jednoduchých triků. Existuje několik psychologických a rétorických triků, které vám mohou pomoci zvýšit vaše šance na získání požadované mzdy.

  • Mluvte jako první: Pokud hned na začátku zmíníte požadovanou mzdu, budete působit sebevědoměji. Částka navíc často slouží jako měřítko po zbytek konverzace.
  • Uveďte liché číslo: Liché číslo navozuje ve vašem nadřízeném pocit, že jste o své požadované mzdě přemýšleli. Vždy uvádějte požadovanou hrubou roční mzdu.
  • Buďte sebevědomí: Vyhněte se podmiňovacímu způsobu jako „mohl/a bych, chtěl/a bych, dělal/a bych apod.“. Místo toho mluvte v jasných a výrazných větách.
Sebevědomá žena – úspěšné vyjednávání o platu
  • Nebojte se nepříjemného ticha: Zejména při vyjednávání o zvýšení platu se může rychle stát, že najednou všichni mlčí. V této situaci byste se neměli tak snadno poddávat, ale chvíli to ticho vydržet. To napovídá o vašem odhodlání a sebevědomí. Ale ani tady to nepřehánějte.
  • Buďte otevření kompromisům: Zůstaňte flexibilní a vyhovte svému nadřízenému. Kromě mzdy můžete získat i další benefity, jako jsou stravenky, příspěvek na penzijní připojištění nebo další vzdělávání.
  • Nikdy nepřijímejte první nabídku: Neměli byste přijmout první protinabídku. Proč? Protože to nikdy nebude ta nejlepší nabídka, kterou můžete získat. Pokud ji místo toho použijete jako vodítko, vytvoříte ještě více prostoru pro pohyb mzdy nahoru.

Toto jsou typické chyby, kterých byste se měli vyvarovat

Samozřejmě existují i věci, které můžete udělat špatně. Zejména při prvním vyjednávání o platu je nervozita pochopitelně vysoká. Pokud se ale budete vyvarovat těchto pěti chyb, bude vaše další vyjednávání o platu úspěšné.

1. Nepřipravenost

Pokud půjdete do diskuze bez věrohodných argumentů, jen těžko budete svou novou mzdu zdůvodňovat. Místo toho si připravte argumenty, které podpoří váš výkon a dovednosti. Osobní zodpovědnost, nový rozsah odpovědnosti nebo například úspěšně dokončené projekty jsou dobrým základem.

2. Nesprávné argumenty

Pro vašeho nadřízeného je stěžejní především jeden argument: čím můžete společnosti přispět k úspěchu. Osobní nebo finanční problémy nemusí nutně ospravedlnit vaši žádost o plat. Odložte proto věrohodné a podložené argumenty.

3. Podceňování

Být nervózní před schůzkou je naprosto normální. Kvůli nejistotě byste se však neměli podceňovat. Pokud znáte svou tržní hodnotu, zvládnete si obhájit i vyšší plat.

4. Nesprávné načasování

Správné načasování je všechno. Firemní večírky, interní firemní krize či rychlý pokec u kávovaru nejsou vhodné momenty. Správný okamžik může znamenat rozdíl mezi úspěchem či neúspěchem.

5. Chybějící konkrétní platové očekávání

Před vyjednáváním si rozmyslete, jaká je vaše požadovaná mzda. Bez konkrétního čísla na mysli bude mít obvykle váš manažer nějaký návrh. Ten ale často neodpovídá vašim vlastním představám. Mějte proto vždy na mysli konkrétní cíl a nejprve uveďte svou představu.

Přečtěte si také:

Mladá žena běhající v parku

| OVB Allfinanz, a.s.

Pojištění pro mladé: vše, co potřebujete vědět

Pojištění pracovní neschopnosti, pojištění domácnosti nebo pojištění odpovědnosti za škodu – seznam pojištění je dlouhý a udržet si v něm přehled je téměř nemožné. Pro každou životní situaci, každou cennou věc a každou situaci existuje pojištění. Která pojištění potřebujete? Která jsou méně důležitá? V tomto článku se dozvíte, která pojištění mají pro mladé lidi největší smysl.

Smějící se student – Odborné vzdělávání

| OVB Allfinanz, a.s.

Zaměstnání, odborné vzdělávání, nebo studium na vysoké škole: Co se více vyplatí?

Jde dost možná o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě mladých lidí – otázka, jež vyvstane po získání maturity. V dnešní době existuje nespočet možností a cest, ale tato velká volba není vždy jednoduchá. Proto je nutné se uklidnit, nadechnout a poctivě se zamyslet a promyslet, co chcete dělat. Jak můžete najít to, co je pro vás nejlepší? A je pro vás vhodnější vysokoškolský diplom nebo odborná praxe či rovnou zaměstnání? Ukážeme vám výhody a nevýhody, dáme vám pár tipů, které vám rozhodování usnadní.