Jak bojovat s inflací, aby nám neznehodnocovala rodinné úspory

|

Inflace v červenci výrazně překročila očekávání, když spotřebitelské ceny vyrostly meziročně o 3,4 %. Jen loni přitom Češi na účtech naspořili odhadem přes 300 miliard korun, které chtějí či mohou utratit. Pokud tak neudělají, zbytečně jejich úspory ztrácejí hodnotu.

Růst inflace vnímáme všichni téměř ve všech oblastech – například u zdražování pohonných hmot, vody a energií, v kultuře a v cenách dovolených. Jak s inflací, která nám znehodnocuje vlastní peníze a rodinné úspory, můžeme bojovat my?

Inflace znamená růst cenové hladiny. Při inflaci nerostou jenom ceny zboží a služeb, ale zpravidla také mzdy. Rostou-li ceny a mzdy úměrně, můžeme si koupit relativně to samé. Situace se však mění, pokud již vlastníte nějaký majetek. Peníze na bankovních účtech se zhodnocují úrokem, který je nižší než inflace. Peníze na spořicím účtu, tedy naše úspory, ztrácí reálně hodnotu. Termínované vklady v bankách na tom nejsou v boji s inflací o moc lépe. Abychom ochránili náš majetek, můžeme se vydat třeba do světa investic. K tomu je dobrá konzultace s finančním poradcem, který má v oblasti investic certifikaci, tedy úspěšně absolvoval odbornou zkoušku.

Finanční poradce vám správně a odborně zanalyzuje vaší finanční situaci a navrhne, jak zhodnotit finance a nastavit komplexní finanční plán podle vašich představ a možností.

Představme si pana Karla, který má na spořicím účtu jeden milion korun, jehož hodnota se v důsledku inflace postupně snižuje. Jakými způsoby se lze před inflací ochránit?

Oblíbené podílové fondy:

Je důležité vědět, jaké má pan Karel očekávání. Například jak dlouho plánuje ponechat finanční prostředky zainvestované, jestli chce investovat jednorázově, nebo chce investovat pravidelně menší částky a jaký je jeho vztah k riziku ztráty investice. Tedy, jestli by chtěl vysoký výnos, který je ale vykoupen rizikem možné ztráty, nebo jestli raději sází na „jistotu“, spokojí se s menším výnosem a nebude podstupovat takové riziko kolísání hodnoty investice, respektive podkladových aktiv. Od těchto očekávání a investičního horizontu se pak odvíjí doporučení investiční strategie (dynamické, vyvážené, konzervativní). 

Investice do podílových fondů je jedním z nejčastějších a prověřených způsobů zhodnocování peněz, například v porovnání s fondem kvalifikovaných investorů, které jsou rizikovější a jak název napovídá, od investorů se očekávají daleko větší znalosti a ochota více riskovat.

Nemovitost jako ochrana před inflací?

Nemovitost jako investiční nástroj je v poslední době velkým tématem. Nutno předeslat, že není pro každého a kromě toho, že vyžaduje velkou prvotní investici, nese další úskalí, jako je průběžná péče o nemovitost, sehnání dobrého nájemníka apod. Ceny nemovitostí strmě rostou. Dle ČNB jsou ceny nemovitostí nadhodnoceny až o 20 %. Ceny nemovitostí by tedy měly být o pětinu nižší. Proto je důležité zvolit správný typ nemovitosti a ve vhodné lokalitě.  I zde je žádoucí promluvit si na toto téma s finančním poradcem, který by měl konzultovat možnosti s realitním makléřem. Vysoké ceny nemovitostí (v současné době navíc akcelerované dramaticky rostoucími cenami stavebních materiálů) a stabilní nájmy snižují výnosnost investičních nemovitostí. V budoucnu se můžeme obávat i vyššího zdanění z nemovitého majetku na druhou nemovitost – diskutovaná možnost zdanit druhou a další nemovitost a tím na úrovni státních intervencí bojovat proti přehřátému trhu nemovitostí. Otázka tedy je, jestli se nenafukuje investiční bublina a jak jsou investiční nemovitosti rizikové.

Zlato – komodita vhodná pro boj s inflací?

Zlato je definováno jako udržitel hodnoty. Zlato není investiční aktivum, nic nevynáší, nenese úrok ani dividendy. Jeho cena se mění na základě nabídky a poptávky. Z historie víme, že zlato nás před inflací neochrání. U zlata pouze spekulujeme na růst ceny. V historii se i stalo, že se zlato muselo odevzdat státu (USA). Navíc musíte řešit, kde zlato uschovat - pořídit trezor nebo schránku v bance, s čímž se pojí další náklady, nebo jak zlato následně prodat.

Když trhy rostou nebo padají

Většina z nás má tendenci investovat v době, kdy trhy rostou. Vypadá to, že je to dobrý nápad, když jde vše nahoru. Podvědomě, právě na emocionální úrovni, máme totiž pocit, že když se hladina zvedá a „lodě jsou nahoře“, je nejlepší čas pro investici, a že je to finančně nejbezpečnější. Jenže právě v tu dobu bývají taky ceny akcií a dalších investičních produktů nejvyšší.

Navíc po růstu téměř vždy následuje propad. Někdy rychlý a strmý, jindy pozvolný a dlouhodobý. V takových chvílích velká část menších investorů zpanikaří a začne rychle prodávat. Tohle chování je zcela přirozené, ale u investování se rozhodně nevyplácí.

Je totiž úplně běžné, že trhy mění směr a někdy se skutečně chovají jako lodě. V případě velkých výkyvů jsou jako lodě na rozbouřeném moři. Právě tehdy se na investičních trzích nejvíc kupuje a také, a to především, prodává. Jenže prodávat svoje investiční portfolio, když jsou „lodě dole”, není nejlepší řešení. Spíš naopak – vhodnější je právě nakupování.

Co je tedy v boji s inflací v rámci rodinných financí klíčové?

Na peníze na běžných, spořicích a termínovaných účtech, má inflace největší dopad. Držet na nich větší objem, než je potřebná rezerva, je ekonomický nesmysl. Důležitá je prevence – myslet dopředu, kam peníze umisťuji již s myšlenkou, že inflace hodnotu peněz snižuje a jde proti nám. Dále dlouhodobost. Rychlé návody na zhodnocení peněz nefungují a jsou nejlepší cestou ke ztrátě. Akcie, komodity i nemovitosti jsou ke zvážení pro dlouhodobý časový horizont, a ještě nejsou vhodné pro každého. To, že trhy kolísají je obvyklé a není potřeba panikařit nebo se investic zbavovat, když se dostávají na sestupnou dráhu. Doporučuje se také diverzifikovat, protože už naše babičky říkaly, že je nebezpečné mít všechna vajíčka v jednom košíku. V praxi to znamená využívat více vhodných finančních produktů. Jak se v nich zorientovat pak poradí zkušený certifikovaný poradce v oblasti investic.

Článek vznikl ve spolupráci s oblastní vedoucí OVB Ing. Lenkou Třískovou

Přečtěte si také:

Finance a ženy: Takto to funguje s důchodovým zabezpečením a spol.

| OVB Allfinanz, a.s.

Finance a ženy: Správné důchodové zabezpečení a cesta k finanční nezávislosti

Pokud jde o rovnoprávnost, událo se toho za posledních sto let mnoho. Pouze u financí se ještě emancipace definitivně neprosadila: Stále to jsou hlavně muži, kteří zodpovídají za finance a důchodové zabezpečení. Ženy se musejí stát finančně nezávislejší, aby byly zabezpečeny také v pozdějším věku a aby zabránily chudobě ve stáří.