Generace stresu

|

Mileniálové se cítí často ve stresu a vyhaslí

Generace stresu

Generace Y, generace Já, internetová generace – mileniálové jsou nazýváni různě. A pokud věříme mnoha studiím posledních let, pak nesmí chybět ani další označení – generace stresu. Nadprůměrné množství mladých lidí se často cítí duševně vyčerpaně. Co je důvodem?  

Podle jedné americké studie tráví mileniálové v průměru čtyři hodiny denně tím, že si dělají starosti. To odpovídá 63 dnům v roce. Největším stresovým faktorem jsou vlastní finance, ale také únava a zdravotní problémy. Více než polovina dotazovaných uvádí, že začínají den nevyspalí. Málo spánku je opět spouštěčem dalšího stresu – začarovaný kruh.[1]

Stres v práci není vzácností

Stres mileniálů ale nadprůměrně zvyšují také dokonalá kariéra a práce. Jasně, se stresem na pracovišti musejí bojovat všechny generace. Ovšem mladí zaměstnanci spojují svou pracovní činnost s psychickým stresem více, než jakákoli jiná věková skupina. Nevrlost většinou způsobuje příliš mnoho úkolů pro příliš malé množství zaměstnanců, nedorozumění s kolegy a často požadovaná dosažitelnost mimo pracovní dobu. Mladým lidem však způsobují problémy také vnější okolnosti. Velkou zátěž způsobuje špatná materiální i lidská podpora v práci, málo flexibilní pracovní doba a vysoká očekávání od okolí. K tomu přispívá také přílišné očekávání vlastního úspěchu, které je pro naši společnost zaměřenou na výkon typické. Světlo na konci tunelu však existuje. I přes mnoho stresových faktorů se cítí většina zaměstnanců na pracovišti dobře.    

Hektický život

Kromě digitalizace a přemíry informací existuje ještě další důvod, proč se stres týká především mileniálů. Právě většina z nich žije „hektický život“. Mezi 20. a 30. rokem se v životě člověka hodně mění. Jedná se o rozhodující léta v profesním životě, během kterých nabírají kroky v další kariéře určitý kurs. Kromě toho přichází čas, kdy chce mnoho lidí založit rodinu. Navíc se člověk většinou úplně poprvé začne vážně zajímat o své zabezpečení ve stáří. Stres je tedy nasnadě. Zaměstnavatelé, kteří v této fázi přijímají dobře vzdělanou a výkonnou generaci Y, proto mohou získat další body. Mileniálové upřednostňují flexibilní pracovní dobu, práci v souladu s rodinným životem a vyváženost mezi prací a soukromým životem. 

Strategie proti stresu

Jak hodně a jak často se člověk cítí ve stresu, je individuální. Přitom záleží například na sociálních a ekonomických podmínkách a na osobnosti a odolnosti člověka. Někomu dokonce trocha stresu prospívá. Blížící se termín pro ukončení projektu může dokonce motivovat. Avšak ačkoli může krátkodobý stres způsobit zvýšení výkonu, v jednom jsou vědci za jedno: Nadměrný a dlouhodobý stres působí na zdraví negativně. Kvůli podstatným dlouhodobým důsledkům je důležité se naučit ovládat úroveň svého stresu. A ano, sport, zdravá strava a dostatek spánku k tomu jednoduše patří. Velký význam má také podporující sociální prostředí. Pokud někomu přeroste plánování budoucnosti a zabezpečení ve stáří přes hlavu, může se spolehnout například na empatického finančního poradce. Především je však důležité se starat o sebe a být k sobě shovívavý. Tu a tam potřebuje člověk čas k nadechnutí, aby mohl jít dále. 

[1]nypost.com/2017/09/27/millennials-spend-nearly-20-percent-of-their-year-stressed-out/

Přečtěte si také:

| OVB Allfinanz, a.s.

Ženy a finanční zajištění do budoucna – plnou parou vpřed do finančních problémů v důchodu

Po celé Evropě jsou častěji ve stáří postiženy chudobou ženy než muži. Není divu, nižší plat znamená nižší důchod. Zajištění do budoucna by však mělo být důležitým tématem především pro ženy. Aktuálně však realita vypadá úplně jinak.

| OVB Allfinanz, a.s.

Odkud pramení strach z investic apod.?

Jakmile jde o peníze, Evropané volí raději jistotu. Potvrzuje to finanční barometr 2017 mezinárodní výzkumné agentury GfK. Především mladší generace nerada riskuje.