Rok 2023 - nuda na úvěrovém trhu?

|

Zdá se, že v roce 2023 bude na hypotečním trhu nuda. Rozhodující pro trh bude vývoj inflace.

Podle predikcí ČNB už inflace dosáhla svého vrcholu a snad již v první polovině roku by se hodnoty inflace měly dostat na čísla, která ČNB dovolí snižovat základní úrokové sazby. Ty částečně ovlivňují i úrokové sazby hypotečních úvěrů, které by se mohly vydat pozvolna směrem dolů. Pokud se ale v tomto roce dostanou o 1 % níž, budeme mluvit o pozitivním vývoji. Větší pokles nás čeká pravděpodobně až v roce 2024.

V současnosti se sazby nachází na úrovni kolem 6 % a zájem o hypotéky tak ustal na číslech, která by znamenala, že celoroční objem hypoték dosáhne jen poloviny hodnot roku 2022. Impulzem k nějaké změně by mohlo být právě snižování sazeb a také vývoj cen nemovitostí, které koncem minulého roku přestaly růst, a v některých případech již mírně klesly nebo dál klesají.

Větší (nebo spíš vůbec nějakou) aktivitu na trhu bych viděl až v druhé polovině roku.

Trochu jiná situace je na trhu nezajištěných úvěrů ze stavebního spoření. Tam se propad produkce nekonal, naopak stavební spořitelny jich poskytly více, a vyšší objem čekají i letos. Důvodem je obrovský zájem klientů investovat do možností získání levnějších energií (fotovoltaika), nebo do úsporných opatření (tepelná čerpadla, zateplování), který v poslední době trhá rekordy. Banky (které dnes vlastní všechny stavební spořitelny) budou zaměřením na tento druh úvěrů částečně kompenzovat výpadek u hypotečních úvěrů. V tomto úvěrovém segmentu vidím velký potenciál trhu, který je ještě před námi, protože například v instalaci a připojování solárních elektráren Česká republika zaspala a daleko zaostává za výkony, které se instalují v sousedních zemích. Zajímavá možnost je také refinancovat své závazky (které klienti využili jako investici do bydlení) ve formě neúčelových úvěrů do účelového úvěru ze stavebního spoření třeba i s dvojnásobnou splatností. Klienti takto mohou významně ulevit svým napjatým rozpočtům.

U klasických spotřebitelských úvěrů, kde je trh také velmi konkurenční, je ale poměrně živo. Klienti výrazně pociťují nárůst úrokových sazeb, přesto jsou úroky stále hodně pod aktuální inflací. Někteří zkouší řešit vysoké životní výdaje úpravou výše splátek a konsolidací svých závazků, na což jsou banky připraveny nabídkou různých druhů refinancování a konsolidací.

Z výše uvedených důvodů bych nudu na úvěrovém trhu nečekal, rozhodně ne ve všech oblastech úvěrů. Těžko můžeme ale čekat „úvěrový kolotoč“ podobný roku 2021.

Michael Opočenský

Senior key account manager pro spotřebitelské úvěry