Obvykle není vidět, ale dokáže napáchat velké škody. Znáte jí?

|

Příběh první: Z ničeho nic mi palubní počítač zahlásí chybu motoru a přejde na dálnici do nouzového režimu. Zajíždím do odstavného pruhu, dávám blikačky, trojúhelník 100 metrů daleko, jsem na dálnici, přelézám do bezpečí za svodidla a volám odtahovku. Po vyzvednutí auta ze servisu koukám na fakturu. Oprava přerušeného kabelu 97 Kč a odtah 3 800 Kč.

Příběh druhý: Jdu k autu, které parkuji jako vždy na ulici. Otáčím klíčkem a nic. Svítí kontrolka poruchy motoru. Další postup podobný prvnímu příběhu. Bohužel i účet.

Společný jmenovatel? Kuna nebo jiný hlodavec. Že byla v motoru je jasné podle ohlodaného a roztrhaného polstrování pod kapotou a otisku tlapek na krytu motoru. Malé zvíře, velká škoda. Škoda, že jsem si s odtahovkou neuvědomil, že ji mám v pojištění. Oprava by byla za zanedbatelnou částku, odtah bolí více. Holt stres a možná i nepozornost a malý důraz na důležitou součást pojištění a neznalost, co vše mám pojistkou kryté.

Drobné hlodavce, hlavně teď na podzim, přitahuje teplo motoru a prostor, kam se mohou schovat. Bohužel je nezažene ani ruch velkoměsta a pražské sídliště a poměrně frekventovaná ulice. S kunou nebo jiným hlodavcem v motoru má podle průzkumu pojišťovny Generali* zkušenost téměř každý třetí motorista a průměrná škoda je 6 500 Kč. Bohužel hlodavcům chutnají kromě kabelů i části chladící soustavy a dokonce i brzdového systému. A to pak jde doslova o život.

Jak se proti nim chránit? Návodů je několik, ale žádný stoprocentní. Sám po zkušenostech, byť více než deset let starých, vozím v autě tyto zbraně: akustický plašič, odborně nainstalovaný, kombinovaný s elektrodami s vysokým napětím. Lidské vlasy v prodyšném pytlíku – lidský pach je prý odpuzuje stejně tak jako psí nebo kočičí chlupy... Údajně fungují i vonné kuličky do záchodu. Vyšší level je pak trus jiné šelmy, dokonce si pro něj lidé ze zoufalství chodí až do pavilonu šelem v ZOO. Spreje, speciální proti hlodavcům, na kabely, prodávají se v autopotřebách nebo na benzince. Cca měsíčně obnovuji nástřik kabelů – ale opatrně, a již zmíněného polstrování. Pozor, aplikujte do motoru, když je studený, ať se vám hned nevypaří a stříkejte po větru! Dostat hořký aerosol přímo do tváře není nic příjemného, vím, o čem mluvím. A když ani toto nepomůže? Přichází na řadu pojistka. Buď bývá součástí havarijního pojištění nebo může být jako připojištění. Zkontrolujte si ji. Za pár korun můžete šetřit tisíce.

Dušan Pavlů

* Tisková zpráva Generali Česká pojišťovna, a.s., 11. 12. 2019, Průzkum Generali: kuny a hlodavci překousali kabely téměř každému třetímu řidiči, místo babských rad pomůže pojišťovna

Foto: Pixabay