Nehody se zvěří

|

Počet nehod s divokou zvěří bohužel dlouhodobě roste a třeba v roce 2018 bylo evidováno přes 12 000 nehod a tyto střety stály život 3 osoby. Škoda na vozidle může být v desítkách tisíc a není výjimkou, že přesáhne i sto tisíc korun. Nárůsty počtu nehod v důsledku střetu se zvěří potvrzuje i Allianz pojišťovna, která udává průměrnou výši škody na vozidle přes 47 tisíc korun.

*Srážce se zvěří můžete předejít pouze předvídáním a rychlou reakcí. Při jízdě podél polí a lesů v ranních či večerních hodinách preventivně zpomalte. V případě, že zvěř už vidíte v blízkosti silnice, je vhodné přepnout z dálkových světel na potkávací, aby zvěř nebyla oslněna, a případně ji nechat přejít. Pokud se střetu se zvířetem již nedá zabránit, odborníci doporučují brzdit, ale nestrhávat volant. Při čelním nárazu sice může dojít k úhynu zvířete, ale vaši posádku konstrukce vozu pravděpodobně ochrání lépe než při nárazu do stromu.

Dále se snažte předejít vzniku sekundární nehody. Zastavte u krajnice, zapněte výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a umístěte na zem výstražný trojúhelník. Došlo-li ke zranění osob, samozřejmě neprodleně kontaktujte zdravotníky.

Při střetu s divokou zvěří je vždy nutné zavolat policii, a to bez ohledu na výši škody. Při zranění nebo úhynu zvířete totiž vzniká škoda mysliveckému sdružení, kterému policie tuto skutečnost nahlásí.

Proveďte důkladnou fotodokumentaci místa nehody a škody na vozidle, ale dbejte při tom zásad bezpečnosti. Policie vytvoří záznam o nehodě, který zároveň bude sloužit jako důkaz pro pojišťovnu, který může být poměrně klíčový. A pamatujte, že řidič si nesmí poraněné či usmrcené zvíře odvézt. Mohlo by to být kvalifikováno jako přestupek proti majetku, či jako krádež.Máte střet se zvěří pojištěný? Tento druh nehod kryje zpravidla havarijní pojištění nebo připojištění k povinnému ručení. Stojí za to si pojistku zkontrolovat. A samozřejmě, jezděte prosím opatrně, nejen kvůli sobě. Říjen totiž bývá pro srážky se zvířaty nejrizikovějším obdobím.

* Zdroj tisková zpráva Allianz pojišťovna 13. 10. 2020 citovaná např. zde https://www.autoservismagazin.cz/aktuality/2020-10-13-jak-se-zachovat-kdyz-srazite-srnku

Foto: Profimedia