Léto je v plném proudu, nezapomeňte se pojistit na cesty

|

I když to letos s cestováním nebude kdovíjak růžové a hodně z nás zůstane v Čechách, pro zahraniční cesty, byť jen do sousedních zemí, je nezbytností cestovní pojištění.

Stane-li se vám úraz v zahraničí nebo vás třeba chytne bolavý zub či nějaké onemocnění a budete potřebovat akutní ošetření, je třeba si připravit vlastní finanční prostředky. A proč se vůbec za ošetření v zahraničí platí? Je to z toho důvodu, že v dané zemi neplatí český systém zdravotního pojištění a nelze tedy očekávat stejný rozsah plnění, včetně případných doplatků.  V některých zemích dokonce vůbec nefunguje zdravotní systém tak, jak ho známe u nás, a zdravotnictví je hrazené jen ze soukromých prostředků jednotlivých pacientů.

Kolik to stojí?

V Chorvatsku i Bulharsku vyjde ambulantní ošetření méně závažných případů, jakými mohou být bolesti zubu, poranění mořským ježkem, trávicí potíže či zánět ucha na přibližně 2 700 až 3 900 Kč. Oproti tomu léčba vážných případů, např. infarktu, plicní embolie, ale nebo také ošetření zlomené nohy a transport vrtulníkem vyjde na více než 100 000 Kč.

Na Slovensku vyjde zdravotní péče o poznání levněji. Ambulantní ošetření výše zmíněných méně vážných případů vyjde nákladově do 3 000 Kč, ty závažnější pak do 50 000 Kč. Speciální kapitolou je zásah horské služby s využitím transportu vrtulníkem, kde se ceny odvíjejí od hodiny a mohou být vyšší, a to i v řádech statisíců.

V Itálii, Řecku, či Španělsku jsou ceny méně vážných případů oproti Chorvatsku dvojnásobné. Základní ošetření vás vyjde na přibližně 7 000 Kč a závažnější úrazy se mohou vyšplhat třeba až na 1 000 000 Kč.

Nejdražší zdravotní ošetření v Evropě mají v Rakousku, Německu, Francii, Švýcarsku, v zemích skandinávského poloostrova a Beneluxu. V těchto zemích se cenovka za základní ošetření pohybuje v řádech desítek tisíc korun a u vážných případů až v milionech korun.

(Údaje pochází ze zdrojů jednoho z partnerů naší společnosti OVB Allfinanz a z oficiálních turistických stránek daných zemí.)

Co vše se může stát

Nejde samozřejmě jen o zdravotní potíže. Může se vám stát, že zmeškáte odjezd plánovaného dopravního prostředku ze zahraničí zpět do ČR, např. z důvodu dopravní nehody nebo nepřízně počasí. Nebo se také stává, že se vám ztratí či zničí cestovní doklady, někdo vám odcizí zavazadla, peníze či jiné osobní cennosti. Následkem těchto událostí je tak možné, že budete potřebovat třeba právníka či tlumočníka na telefonu. To vše se dá již dnes pojistit.

Na co si dát pozor

Evropský průkaz zdravotního pojištění nenahrazuje cestovní pojištění! Je třeba počítat s tím, že při potřebě zdravotní péče je nutné vyhledat smluvní zdravotnické zařízení nebo lékaře. Nápomocna vám v tomto ohledu bude asistenční linka sjednávaná v rámci asistenčních služeb.

Je poměrně zajímavé, a lidi to vždy překvapí, že i turistika je zařazena mezi sport! Pozor na to. Už jen to, že půjdete z hotelu někam dál na pláž, do lesa či do města a budete tedy provozovat turistiku, je dnes pojišťovnami vnímáno jako základní sport. Nicméně, právě z důvodu, že je základním sportem, není nutné ji připojišťovat na rozdíl např. od zimních sportů nebo nebezpečných sportů.  Pokud plánujete provozovat některý z náročnějších sportů, např. vysokohorskou turistiku, cyklistiku, plavení na lodi atp., je vždy důležité být adekvátně pojištěn.

Nevíte-li si rady s cestovním pojištěním, které lze sjednat pohodlně online a leckdy bývá v omezené míře i součástí platební karty, neváhejte kontaktovat finančního poradce. Rád pomůže, upozorní na případné výluky a pomůže vám pojištění sjednat.

(Pozn.: Příspěvek vznikl ve spolupráci s finančním poradcem OVB, GST Jakubem Tomaštíkem)