Bankovní identita. K čemu je dobrá a jak nám usnadní život nejen v komunikaci s úřady?

|

V anketě Zákon roku 2020 vyhrál letos na celé čáře zákon o bankovní identitě (49/2020 Sb.), a to s podílem 72,9 % hlasů. Již druhý rok po sobě tak hlasující ocenili legislativní úpravu vedoucí ke zjednodušení a digitalizaci komunikace občana se státem a nutno dodat, že nejen s ním.

Co to bankovní identita je?

Bankovní identita je ve zkratce jednoduchý a bezpečný způsob pro přihlašování a ověřování totožnosti při online komunikaci. Každý, kdo využívá internetového bankovnictví, má své vlastní unikátní přihlašovací údaje. Přihlašování je zabezpečené dvoufázovou autorizací (přihlašovací jméno a heslo spojené s SMS kódem či potvrzením v mobilní aplikaci). Tyto přihlašovací údaje jsou (a doposud byly) využívány takřka výhradně pro komunikaci s bankou. Ve zjednodušené logice pak zákon vychází z myšlenky, že pokud fyzická osoba považuje takovéto zabezpečení za dostatečné pro převody finančních prostředků a komunikaci s bankou, lze takové rozhraní využít i ke komunikaci s jinými subjekty, například státními úřady.

Zákon o bankovní identitě pak legislativně umožňuje bankám rozšířit jejich služby o elektronické ověření totožnosti, podpis a další elektronické služby. Nahrazuje tak klasické prokázání totožnosti doklady v takřka všech případech komunikace klienta se státem v soukromému i podnikatelskému sektoru.

Hlavní výhodou je skutečnost, že cca 5 mil. občanů České republiky využívá internetového bankovnictví a systém přihlašování je jim dobře známý. Nejedná se tedy o žádný novou složitost a revoluci, ale využití stávající funkční věci do dalších oblastí života. V ideálním světě, kde by BankID (zkrácený název pro bankovní identitu) využívaly všechny subjekty na trhu, odpadlo by pak každému neustálé registrování a přihlašování k online účtům a do klientských zón. Každému by stačily jediné přihlašovací údaje, a to ty do jeho bankovnictví.

Jak bankovní identita funguje?

Po technické stránce celý systém funguje tak, že v případě registrace čipřihlášení pomocí BankID, dojde k ověření totožnosti v rozhraní vaší banky a následně vy sami určíte, které údaje má banka předat třetí straně. Vaše osobní údaje, stejně jako vaše přihlašovací údaje, jsou tak střeženy Vaší bankou. Třetí strana získá údaje jen s vaším souhlasem a ve vámi určeném rozsahu.

Jak to celé funguje například pomocí bankovní identity České spořitelny můžete zjistit v krátkém videu ZDE.

Které banky podporují přihlašování pomocí bankovní identity?

Aktuálně (květen 2021) jsou v různých fázích nasazení do provozu tyto banky:

Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Fio banka, Komerční banka, mBank, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Kde všude mohu v tuto chvíli využít bankovní identitu?

Šíře momentálního užití bankovní identity je už nyní poměrně široká a každým dnem se rozrůstá. Lze ji využít například k přihlášení do Portálu občana, kde si můžete hned zjistit třeba stav vašeho řidičského bodového konta, nahlédnout do katastru nemovitostí, na vaše státem evidované doklady či kde o vás stát vede údaje apod. Nebo můžete komunikovat napřímo s Finanční správou (daňové úřady) či Českou správou sociálního zabezpečení. Dále je možné využít bankovní identity jako identifikačního prostředku pro aktuální sčítání lidu. Všechny aktuální a plánované poskytovatele služeb, tedy nejen úřady, ale i e-shopy, lékařské eRecepty apod., si můžete prohlédnout ZDE.

Proč je výhodné bankovní identitu používat?

Podobné projekty spočívající ve spolupráci bank a státu již mnoho let úspěšně usnadňují každodenní činnosti lidem v dalších zemích (Dánsko, Švédsko, Kanada atd.). Díky bankovní identitě budete moci čerpat elektronické služby nabízené státem i soukromými firmami odkudkoliv. Stačí vám pouze telefon, tablet či počítač s internetem. Již nemusíte chodit do klientských center a stát ve frontách.

Jak se bankovní identita liší od ostatních elektronických identit?

Již dnes existuje více poskytovatelů identit. Vedle státních identit (např. elektronický občanský průkaz) můžete mít i identity od soukromých poskytovatelů. Bankovní identita však zajišťuje vysokou míru bezpečnosti a uživatel nemusí řešit řadu různých hesel do všemožných systémů. Zároveň se neustále pohybuje ve známém a zabezpečeném prostředí.

Kolik to celé stojí?

Všechno má pochopitelně svoji cenu a u bankovní identity tomu není jinak. Vývoj celého robustního prostředí stál nemalé peníze, které banky vynaložily z vlastních prostředků. Další provoz má pak být financován z poplatků, které budou hrazeny ze stran subjektů, jenž budou chtít tento instrument využívat pro identifikaci své komunikace s klientem. Například cena jednoho ověření identifikačních údajů je pak stanovena v tuto chvíli na symbolickou 1 Kč. Co je však důležitépro vás, jakožto fyzickou osobu, je fakt, že používání bankovní identity máte nyní zcela zdarma.

Článek vznikl ve spolupráci s oblastním ředitelem OVB Ing. Pavlem Vampolou.

Zdroj obrázků: bankovni-identita.cz, Česká bankovní asociace