7 rad, jak děti naučit finanční gramotnost

|

Sepsali jsme sedm rad, jak doma zvládnout výuku finanční gramotnosti pro nejmenší. Položte vašim potomkům základy vztahu k penězům a vyhněte se chybám, které děti často přejímají po rodičích a které si odnáší do dospělosti.

     1. Nezahlcujte finančními termíny

Dítě na prvním stupni základní školy nedokáže právě kvůli svému nízkému věku plně vstřebat odborné termíny a pak je správně aplikovat. První radou tedy je, abyste je nezatěžovali složitými slovními spojeními a nahrazovali je obyčejnými slovy, například místo slova finance použijte peníze. Ušetříte si tak vysvětlování pojmů a nezaškobrtnete tak již na začátku první lekce. Věřte, že na vysvětlování pojmu jako úrok, hypotéka nebo povinné ručení je opravdu brzo.

     2. Pomožte si praktickými příklady ze života

Nejlepší pomůcku pro první lekci základů finanční gramotnosti najdete v zadní kapse kalhot. Rozevřením peněženky totiž můžete dítěti ukázat platební metody jako platbu hotovostí nebo kartou. Na vaší kartě můžete zvídavým dětem vysvětlit, kde se peníze berou. Na bankovkách lze snadno vhodnými příklady vysvětlit hodnotu peněz v porovnání s cenami potravin, které běžně kupujete.

     3. Kasička jako první finanční produkt

Až vysvětlíte původ peněz a jejich hodnotu, můžete díky kasičce názorně vysvětlit funkci banky. Kasička je totiž první finanční produkt, se kterým se dítě seznámí. Tím, že si do kasičky pravidelně vkládá mince a bankovky, vlastně napodobuje běžný či spořící účet nebo termínovaný vklad. Pokud si chce z kasičky vybrat peníze, můžete to například připodobnit k výběru z bankomatu.

     4. Domácí rozpočet

Nebojte se vaše dítě seznámit s pravidelným chodem domácnosti, lépe ho tak připravíte na hospodaření s penězi. Hodí se vysvětlit termíny jako příjem, výplata, výdaje, pravidelné platby, půjčka či dluh, a každý z nich ukažte na příkladu vaší domácnosti. Z této rady by si mělo dítě odnést vědomí, že příjmy mají být vyšší než výdaje a že pravidelné platby za bydlení, elektřinu a půjčky mají přednost před nákupem hraček. V dospělosti by se díky tomu mohlo vyhnout nebankovním půjčkám na elektroniku, dovolenou nebo vánoční dárky.

     5. Ukázaná platí

Názorný příklad platby internetovým bankovnictvím je skvělá možnost, jak vašemu dítěti ukázat bezhotovostní platbu v souvislosti s rozpočtem domácnosti. Pokud jako příklad zvolíte platbu nájmu, elektřiny nebo splátky za hypotéku, ukážete mu zároveň, že vyšší částky je bezpečnější platit právě přes elektronické bankovnictví.

     6. Elektronická rizika

Nezapomeňte se při základech finanční gramotnosti věnovat bezpečí platby na internetu či platbě kartou obecně. Platba kartou je sice pohodlná, ale kupující ztrácí zábrany, protože není běžně limitován částkou oproti tomu, platí-li hotovostí. Nezapomeňte také vysvětlit, že přístup do internetového bankovnictví je osobní a velmi citlivý údaj. Ubráníte se tak tomu, že vaše dítě bude ve škole vyprávět, jakou částkou na účtu disponujete nebo nedej bože jaký používáte PIN.

     7. Hrajte si na obchod

Školu hrou jako metodu výuky známe již několik století. Student při ní vydrží déle soustředěný a rychleji si vštípí potřebné informace. Pokud si tedy doma otevřete imaginární obchod, můžete svého potomka nejen dobře zabavit, ale také naučit současnou hodnotu peněz. Kde jinde než v obchodě by se měl naučit, kolik chleba, másla, soli a mléka koupí za stokorunu a kolik za pět set korun.

Článek vznikl za spolupráce s dlouholetou pedagožkou a finanční poradkyní Ulrike Trepákovou, která přednáší finanční gramotnost na základních školách v Karlovarském kraji. Tímto jí děkujeme!