Zabezpečte sebe a svou rodinu s životním pojištěním

|

Matka držící své dítě ve vzduchu před jezerem
Nejdůležitější fakta o životním pojištění

Předpokládaný čas čtení: 4 minut

  • Co se týče podmínek a výhod životního pojištění, pojistné smlouvy se mohou značně lišit. Nejznámějšími typy životního pojištění jsou rizikové životní pojištění, investiční životní pojištění či kapitálové životní pojištění.
  • Rizikové životní pojištění finančně zajistí vaši rodinu v případě vaší smrti nebo např. v případě invalidity.
  • Kapitálové (smíšené) pojištění kombinuje rezervotvornou složku s pojištěním pro případ smrti (či dožití).
  • Investiční životní pojištění kombinuje rizikové životní pojištění a možnost investování do podílových fondů. Je daňově uznatelné a umožňuje příspěvek zaměstnavatele.

Chcete finančně zabezpečovat svou rodinu, nebo vytvořit rezervu na stáří? Proč nedělat obojí najednou? Životní pojištění to umožňuje, kombinuje totiž obě složky. Jaké pojištění se ale ve vaší situaci vyplatí? Investiční, kapitálové či rizikové životní pojištění – shrnuli jsme nejdůležitější informace a tipy na toto téma.

Životní pojištění je velice rozšířeným a sjednávaným produktem. Podle studie Insurance Europe lidé investují do životního pojištění více peněz než do jiných typů pojištění. V roce 2020 každý člověk v Evropě utratil za životní pojištění v průměru 1 106 eur. Pro srovnání, částka vynaložená na pojištění majetku byla 189 eur na osobu a rok.

V každém případě je třeba o životním pojištění přemýšlet primárně jako o produktu k zajištění rizik. Pokud chceme jeho prostřednictvím investovat, je dobré zvážit i další možnosti na finančním trhu, například podílové fondy. 

Co je životní pojištění?

Faktem je, že neexistuje pouze jedno životní pojištění. Za tímto pojmem se skrývá mnoho různých typů pojištění. Jednotlivé pojistky mohou krýt různá rizika. V závislosti na vašich individuálních přáních a potřebách se může více vyplatit rizikové životní pojištění nebo třeba investiční životní pojištění. Není snadné mít přehled o všech variantách, pomůžeme vám tedy se v nich zorientovat.

Druhy životního pojištění

Úmrtí není téma, kterým bychom se rádi zabývali. Je však vždy dobré být připraveni i na ten nejhorší možný scénář, abyste finančně zabezpečili své blízké. Představujeme vám nejčastější typy životního pojištění.

Rizikové životní pojištění

Pokud by se vám něco stalo, vaše rodina by přišla o více než jen jednoho člena rodiny. Velmi často se stává, že pozůstalí nejsou v takovém případě dostatečně finančně kryti. Dávky poskytované státem obvykle na pokrytí nákladů nestačí. Rizikové životní pojištění může tento případný rozdíl v příjmech eliminovat – pozůstalým je vyplacena jednorázová platba, kterou pak mohou použít na splacení půjček nebo zajištění finanční nezávislosti rodiny.

Sníte například o vlastní nemovitosti? Málokdy máte dostatek vlastního kapitálu na to, abyste svůj vysněný dům rovnou zaplatili. Většinou se neobejdete bez půjčky (hypotéky). Ale co se stane v případě vašeho úmrtí nebo trvalé invalidity, které vám znemožní výdělek v dosavadní výši? Dokáže vaše rodina nebo vy přesto půjčku splatit? Pro finanční zajištění úvěru či hypotéky se rozhodně vyplatí mít sjednané rizikové životní pojištění. V případě vašeho úmrtí pak vaši pozůstalí dokážou půjčku splatit díky vyplacené pojistné částce.

Co je dobré vědět: U jednotlivých rizikových životních pojištění se pojistné částky obvykle liší. Pro finanční zajištění rodiny je vhodná konstantní pojistná částka. Pro zajištění úhrady zbývající části hypotéky pak dává smysl mít sjednanou klesající pojistnou částku – jelikož se výše půjčky v čase snižuje.

Kapitálové (smíšené) životní pojištění

Kapitálové pojištění je klasické životní pojištění. Kombinuje finanční krytí pozůstalých se zhodnocováním finančních prostředků. Doba trvání pojistné smlouvy i pojistná částka mohou být upraveny. Obecně platí: čím vyšší pojistná částka a věk na konci smlouvy, tím vyšší bude vaše měsíční pojistné.

Pojištění se obvykle uzavírá na několik desítek let. Měsíční pojistné platíte pojistiteli, který jej investuje na kapitálovém trhu. Pokud pojištěná osoba zemře před koncem pojistné doby, je pojistná částka vyplacena pozůstalým. V opačném případě, kdy se pojištěná osoba dožije konce pojistné doby, je pojistná částka včetně výnosů vyplacena pojištěnému.

Důležité: Kapitálové pojištění je úzce spojeno s aktuální úrokovou sazbou na trhu. Pokud se úroková sazba zvýší, zvýší se i úrokové sazby v případě vašeho kapitálového životního pojištění. Profitujete tedy z rostoucích úrokových sazeb a vyšší garantované úrokové sazby.

Investiční životní pojištění

Jedná se o produkt, který kombinuje pojistnou ochranu s investováním do podílových fondů. Výhodou investičního životního pojištění je daňové zvýhodnění. Uplatnit lze u pojistných smluv s dobou pojištění nejméně na 10 let a současně minimálně do 60 let věku. Nevýhodou je nemožnost mimořádných výběrů ze smlouvy. Další výhodou investičního životního pojištění je možnost příspěvku zaměstnavatele.

Rozdíl mezi investičním a kapitálovým životním pojištěním

Rozdíl mezi kapitálovým a investičním pojištěním je v zásadě ten, že investiční životní pojištění sice slibuje vyšší výnosy, ale negarantuje ani minimální zhodnocení. Klient si sám určuje, jak má být kapitálová rezerva investována a nese všechna investiční rizika. Kapitálové životní pojištění na druhou stranu garantuje zhodnocení, obvykle však zhruba na úrovni běžného spořícího účtu a často hluboko pod úrovní inflace. Obecně nelze říci, která varianta je výhodnější, vždy záleží na osobní situaci klienta a jeho potřebách.

Na co pamatovat při sjednávání životního pojištění

Faktem je, že vybírat můžete z různých druhů životních pojištění. Výhody a podmínky pojistek se mohou trochu lišit, mají však vždy ale mnoho společného. Při sjednávání pojistných smluv věnujte zvláštní pozornost následujícím bodům:

  • Pojišťovna: Různé pojišťovny nabízí různé sazby a výhody. Udělat si srovnání většinou stojí za to. S tím vám mohou pomoci naši finanční poradci.
  • Výluky: Každý pojistný produkt je něčím unikátní. Týká se to i výluk, tedy těch situací, které když nastanou, pojišťovna za ně nevyplácí pojistné plnění. Například při určitém typu nemoci.
  • Pojistná částka: Vyšší pojistná částka obvykle znamená vyšší pojistné. Pokud je však pojistná částka příliš nízká, vaše obmyšlené osoby pak nemusí být finančně dostatečně kryty. Pojistnou částku je lepší mít nastavenou vždy o něco výš.
Mladá žena dumající nad nabídkou
  • Pojistná doba: Doba, na kterou se životní pojištění sjednává, závisí na vaší individuální situaci. Pokud máte děti, mělo by pojištění běžet alespoň do doby, než se děti osamostatní. Pokud máte půjčku, mělo by běžet až do konce splácení.
  • Načasování: Čas jsou peníze – tak příliš dlouho nečekejte. Čím jste starší, tím vyšší je přirozeně i pojistné.
  • Otázky týkající se vašeho zdraví: Chcete-li uzavřít rizikové životní pojištění, musíte odpovědět na otázky týkající se vašeho zdraví. Odpovězte na ně pozorně a pravdivě. V opačném případě vám totiž může pojišťovna odmítnout vyplatit plnění.
Rádi byste finančně zabezpečili sebe i svou rodinu?

Nechte si ohledně investičního a rizikového životního pojištění poradit od našich finančních odborníků.

Přečtěte si také:

Pár se stěhuje do svého prvního vlastního bydlení

| OVB Allfinanz, a.s.

Financování nemovitosti: Splnění snu o vlastním bydlení

Konečně jste pryč z pronajatého bytu a můžete se nastěhovat do vlastního domu se zahradou. Teď si můžete zařídit svůj prostor mezi čtyřmi stěnami tak, jak se vám to líbí – aniž byste museli požádat svého pronajímatele nebo družstvo o povolení. Aby se sen o vlastním bydlení nezměnil v noční můru, je důležité si koupi správně naplánovat časově i finančně. Povíme vám, jak můžete realizovat svůj sen o vlastním bydlení navzdory vysokým cenám a úrokovým sazbám.

Nevěsta a ženich smějící se při objímání – plánování svatby

| OVB Allfinanz, a.s.

Plánování svatby: Jak ušetřit na svatebním rozpočtu

Ať už v malém rodinném kruhu na vlastní zahradě, nebo se stovkami hostů na pobřeží Itálie,  vlastní svatba je jedním z nejkrásnějších, ale také  nejdražších dnů života mnoha párů. Měla by být nejen dobře naplánovaná, ale i rozumně financovaná. Shrnuli jsme nejdůležitější aspekty a ukážeme vám, jak si snadno svatební rozpočet naplánovat.