OVB v prvním pololetí 2016 na dobré cestě

• Růst obratu o 4,4 procenta

• EBIT se zvýšil o 32,8 procenta

• Navýšení roční prognózy

Kolín nad Rýnem, 10. srpna 2016 Evropský holding OVB působící v oblasti finančního poradenství úspěšně uzavřel první pololetí roku 2016. Celkové provizní příjmy vzrostly o 4,4 procenta na 115,8 milionu eur. EBIT holdingu se meziročně zvýšil o 32,8 procent z 6,1 mil. eur na 8,0 mil. eur.

Dobrý obchodní vývoj na trzích v mnoha zemích

Většina ze 14 dceřiných společností OVB zaznamenala dobrý až velmi dobrý obchodní vývoj. V několika zemích ovlivňovaly průběh obchodů nepříznivé rámcové podmínky. Navzdory náročnému konkurenčnímu prostředí jsme se v prvním pololetí roku 2016 vyvíjeli ve všech regionech pozitivně. Soustředili jsme se na naše klíčové činnosti. Na dlouhodobé komplexní poradenství pro naše klienty. Naši finanční poradci tak poskytují službu, která je stále cennější, zdůraznil Mario Freis, CEO OVB Holding AG.

V regionu jižní a západní Evropy se v prvních šesti měsících roku zvýšily celkové provizní příjmy z 25,7 milionu eur o 18,3 procenta na 30,4 milionu eur. OVB tak v tomto regionu i nadále dynamicky roste. Růst obratu v Německu dosáhl 1,8 procenta. Střední a východní Evropa zůstala s 54,8 milionu eur o 0,6 procenta pouze lehce pod úrovní minulého roku.

Trvale pozitivní vývoj výsledku

Operativní výsledek výrazně vzrostl z 6,1 mil. eur na 8,0 mil. eur. K celkovému zvýšení přispěly všechny regiony. Díky růstu obratu i optimalizaci nákladů se OVB podařilo dále posílit svou ziskovost. Marže EBIT holdingu, vztažená k celkovým provizním příjmům, se v prvním pololetí 2016 zvýšila na 6,9 procenta oproti 5,5 procenta ve stejném období předchozího roku. V souladu s tím vzrostl výsledek na akcii z 0,29 eur na 0,43 eur.

Další dobré obchodní vyhlídky

I když nás současný tržní vývoj staví před některé výzvy, cítíme se díky našemu stabilnímu a na dlouhodobý úspěch zaměřenému obchodnímu modelu dobře připraveni na budoucnost, říká Freis. Oskar Heitz, CFO OVB Holding AG, doplňuje: Kromě toho spouštíme iniciativy, které nám do budoucna otevřou další možnosti růstu.

Ačkoli růst v druhém pololetí patrně nebude pokračovat stejným tempem, očekává OVB vzhledem k dobrým obchodním prognózám v prvních šesti měsících roku 2016 pozitivní vývoj i pro celý rok. OVB vychází pro celý rok 2016 z mírně stoupajících celkových provizních příjmů, které se dříve držely na úrovni předchozího roku, a očekává operativní výsledek, který by měl být oproti předchozímu roku výrazně lepší.

Holding OVB se sídlem v Kolíně nad Rýnem je jedním z předních evropských poskytovatelů finančních služeb. Od svého založení v roce 1970 se OVB zaměřuje na dlouhodobé, široce koncipované finanční poradenství pro domácnosti. OVB spolupracuje s více než 100 významnými poskytovateli produktů a svými konkurenceschopnými službami uspokojuje individuální potřeby klientů v oblasti životního zabezpečení, zajištění na stáří, ochrany majetku, pojištění i budování majetku. Společnost OVB působí v současné době ve 14 evropských zemích.

Více než 5 100 finančních poradců, kteří mají finanční poradenství jako hlavní výdělečnou činnost, pečuje o zhruba 3,26 mil. klientů.

V roce 2015 vytvořil OVB Holding AG se svými dceřinými společnostmi celkové provizní příjmy ve výši 224,7 mil. eur a EBIT ve výši 14,0 mil. eur. OVB Holding AG je od července roku 2006 kótován na Frankfurtské burze cenných papírů (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

Prezentace výsledků prvního pololetí roku 2016 a průběžná zpráva je pro vás připravena ke stažení na stránkách www.ovb.eu v rubrice Investor Relations.

Tuto tiskovou zprávu naleznete také na internetu:

www.ovb.cz -> Pro média -> Tiskové zprávy

Ukazatele holdingu OVB za první pololetí roku 2016

Operativní ukazatele

3,27 mil.

3,26 mil.

-0,3 %

-3,8 %

+4,4 %

Finanční ukazatele

EBIT**

6,1